Wat maakt coniferen zo geschikt voor privacyhagen?

5 januari 2019
Wat maakt coniferen zo geschikt voor privacyhagen?

Wanneer u in een tuin een haag ziet die daar specifiek is neergezet om de privacy van de bewoners te beschermen, is de kans groot dat dit een coniferenhaag is. Coniferen zijn namelijk misschien wel de beste planten om een privacyhaag mee te vormen. Maar wat maakt coniferen zo geschikt voor privacyhagen? Laten we eens naar de eigenschappen van coniferensoorten kijken. Dan wordt namelijk al snel duidelijk waarom coniferen de ideale planten zijn om uw tuin mee tegen inkijk te beschermen.

De meeste coniferen zijn wintergroen
Een groot voordeel aan coniferen is dat veruit de meeste haagconiferen in de winter hun blad behouden.

De meeste coniferen zijn wintergroen

Als het de bedoeling is dat er het hele jaar niemand uw tuin in kan kijken, dan is het natuurlijk wel zo prettig als er ieder seizoen bladeren aan uw haag zitten. Kale takken kunnen in theorie zo dicht op elkaar staan dat ook daar niet doorheen te kijken is, maar er zijn maar weinig haagplanten die zo dicht vertakt zijn. Wintergroene haagplanten die een hoogte van een meter of twee kunnen bereiken zijn daarom vaak een betere optie. Een groot voordeel aan coniferen is dat veruit de meeste haagconiferen in de winter hun blad behouden. Alleen de watercipres zal zijn naalden in de wintermaanden laten vallen.

De leylandcipres, de Californische cipres, de levensboom en natuurlijk de taxus zijn de favorieten als het om een wintergroene coniferenhaag gaat. Houd er bij de taxus wel rekening mee dat hij twee meter hoog kán worden, maar door zijn trage groei vrij veel tijd nodig heeft voor het zover is. Dat is natuurlijk te ondervangen door een kant-en-klaarhaag van 1,80 meter of hoger in de tuin neer te zetten, maar als er op korte termijn een privacyhaag moet staan, is het voordeliger om een leylandiihaag of een Californische cipressenhaag aan de rand van uw tuin te planten. Dat is goedkoper en omdat deze coniferensoorten snel groeien – de leylandii in het bijzonder – heeft u vrij snel resultaat.

Coniferenhagen zijn compact en zichtdicht
Daar komt nog bij dat de meeste coniferen redelijk snelle groeiers zijn en u zo aansporen om vaak te snoeien.

Coniferenhagen zijn compact en zichtdicht

Hoezeer het ook helpt als de coniferenhaag het hele jaar groen is; zolang de takken ver uit elkaar staan en de haag dus vrij open is, is privacy nog altijd ver weg. Een dichte vertakking helpt dus ook mee om de privacy in uw tuin te beschermen. Om diezelfde reden zijn de beuk en de haagbeuk bijvoorbeeld ook goede haagplanten voor een privacyhaag, ondanks het feit dat ze bladverliezend zijn. Daar kunt u zelfs aan meehelpen door de haag regelmatig te snoeien. Dan zal hij namelijk vertakken op de plek waar u hem gesnoeid heeft, met als logisch gevolg dat de haag dichter wordt naarmate u hem vaker snoeit.

Veel coniferen zijn van zichzelf al behoorlijk dicht en compact. Daar komt nog bij dat de meeste coniferen redelijk snelle groeiers zijn en u zo aansporen om vaak te snoeien. Dat moet ook echt gebeuren, want er zijn bijna geen coniferen die tot het oude hout terug gesnoeid kunnen worden. De taxus kan dat wel, maar wordt u te laks met het snoeien van uw cipressenhaag, dan zullen er al snel gaten of bruine plekken in uw haag ontstaan die niet meer te herstellen zijn. Een voordeel aan zulke regelmatige snoeibeurten is natuurlijk dat u de vertakking van uw haag stimuleert.

We willen u er trouwens wel op wijzen dat de leylandii ondanks zijn hoge groeisnelheid niet per se de optie is die het snelst een zichtdichte haag oplevert. Hij is wel met twee à drie jaar boven ooghoogte gegroeid, maar in eerste instantie zal een leylandiihaag wat opener zijn dan bijvoorbeeld een haag van de Californische cipres of een levensboomhaag (ook wel thujahaag genoemd).

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een coniferenhaag?
Natte grond is bijvoorbeeld niet goed voor coniferen. De enige uitzondering daarop is de watercipres.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een coniferenhaag?

Coniferen zijn dan wel de meest geschikte planten om uw tuin mee af te schermen, maar er zijn wel wat zaken waar u rekening mee moet houden voor u een coniferenhaag koopt. We hebben het net al over het snoeien gehad. Als u niet veel tijd aan het onderhoud van uw haag kwijt wilt zijn, dan kunt u beter niet voor een coniferenhaag kiezen. Daarnaast is het belangrijk om u voor aanschaf te verzekeren dat de omstandigheden in uw tuin geschikt zijn voor een coniferenhaag.

Er zijn namelijk bepaalde omgevingseisen die voor praktisch iedere coniferensoort hetzelfde zijn. Natte grond is bijvoorbeeld niet goed voor coniferen. De enige uitzondering daarop is de watercipres, maar die verliest zoals gezegd zijn naalden. Bij sommige bodems is het goed mogelijk om de grond te draineren, maar als u bijvoorbeeld zware klei in de tuin heeft, kunt u beter een haagbeuk planten en deze zoveel mogelijk snoeien. Te veel droogte is ook niet goed. De wortels van iedere plant hebben immers water nodig. Ook hier kunt u door water geven het probleem ondervangen, maar wees voorzichtig bij een droge zandbodem.

Waar vind ik de coniferen voor mijn privacyhaag?
Een goed alternatief is om uw haagplanten online te bestellen bij Haagplanten.net.

Waar vind ik de coniferen voor mijn privacyhaag?

Veel tuincentra bieden coniferen aan, maar dan bent u wel vaak afhankelijk van wat er op dat moment voorradig is. Een goed alternatief is om uw haagplanten online te bestellen bij Haagplanten.net. Wij werken heel nauw samen met onze kwekers om ervoor te zorgen dat de aanwezige haagplanten zo goed mogelijk op de wensen van onze klanten afgestemd zijn. Bovendien kunt u wanneer u maar wilt de informatie over onze haagplanten inzien. Als u hulp nodig heeft bij het snoeien van uw haagplanten bijvoorbeeld. De mooiste coniferenhagen, wintergroene hagen en bloeiende hagen zijn eenvoudig via onze webshop te bestellen. Heeft u de perfecte haag voor in uw tuin al gevonden?