Wat is het verschil tussen gewone klimop en Ierse klimop?

24 augustus 2019
Wat is het verschil tussen gewone klimop en Ierse klimop?

De klimop is behoorlijk populair – in veel verschillende tuinlandschappen prijkt wel een klimophaag. De klimop, ook wel hedera genoemd, is oersterk en bovendien het hele jaar rond mooi groen. In onze webshop zijn twee soorten klimop verkrijgbaar. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de gewone klimop en de Ierse klimop? We nemen de verschillen tussen de hedera helix en de hedera hibernica graag met u door.

Klimop: snelgroeiend en wintergroen
De hedera is een snelgroeiende, wintergroene haagplant. Het hele jaar door biedt de klimop privacy en beschutting.

Klimop: snelgroeiend en wintergroen

De hedera is een snelgroeiende, wintergroene haagplant. Het hele jaar door biedt de klimop privacy en beschutting. Daarnaast is de klimop bijzonder fraai om te zien en gedijt hij in nagenoeg alle omstandigheden prima. Het jaar rond kan de hedera worden gesnoeid. Veel mensen gebruiken klimop als haagplant door hem langs een tuinscherm of metalen hek te laten klimmen. Binnen afzienbare tijd groeit de haag dan dicht. Zo creëert u een zeer smalle haag die geschikt is voor zowel grote als kleine tuinen. Een haag van klimop neemt immers niet veel ruimte in beslag.

De klimop wordt ook wel gebruikt om gevels te laten begroeien. Zo creëert u een natuurlijke en groene leefomgeving. De hedera past thuis in nagenoeg elke tuinstijl. Of u nu een formeel of een meer informeel tuinontwerp heeft, voor de klimop is altijd wel een plekje te vinden. Verder is de klimop een uiterst onderhoudsvriendelijke plant. Om zijn uiterlijk jong te houden is het aan te raden hem 1 à 2 maal per jaar te snoeien, maar verder stelt hij geen bijzondere eisen aan zijn verzorging. Deze sterke klimplant is nauwelijks stuk te krijgen. Een klimophaag is dan ook een goede investering in uw tuin.

Gewone klimop versus Ierse klimop: de verschillen
Allereerst heeft de gewone klimop een iets kleiner blad dan Ierse klimop.

Gewone klimop versus Ierse klimop: de verschillen

Als u al eens in onze webshop heeft rondgekeken, zal u zeker opgevallen zijn dat wij 2 soorten klimop verkopen: gewone klimop (hedera helix) en Ierse klimop (hedera hibernica). Veel tuiniers vragen zich af wat de verschillen tussen deze twee soorten klimop zijn, zodat ze weten welke soort ze het beste kunnen bestellen voor hun tuin. De verschillen zijn subtiel en voor een ongeoefend oog bijna niet merkbaar. Toch vertellen we u graag hoe u gewone klimop van Ierse klimop kunt onderscheiden. Allereerst heeft de gewone klimop een iets kleiner blad dan Ierse klimop – niet voor niets wordt hedera helix ook wel kleinbladige klimop genoemd.

Ook is het blad van de gewone klimop iets fijner. U zou kunnen zeggen dat een haag van gewone klimop om deze reden ietwat sierlijker en eleganter oogt. De doorsnee van het blad van de hedera helix is ongeveer 5 centimeter. Ook is het blad iets donkerder groen dan dat van de Ierse klimop: de hedera helix draagt donkergroene bladeren, terwijl de hedera hibernica wordt gekenmerkt door een iets lichter blad. Tijdens de strengste winters houdt de gewone klimop zijn blad vast, terwijl de Ierse klimop soms wat blaadjes verliest tijdens de kou.

Voordeel van de gewone klimop
Een ander voordeel van de gewone klimop ten opzichte van de Ierse variant is dat die eerste beter bestand is tegen ziekten en plagen.

In de lente loopt de Ierse klimop echter gewoon weer uit met fris, groen blad. Een ander voordeel van de gewone klimop ten opzichte van de Ierse variant is dat die eerste beter bestand is tegen ziekten en plagen. Dit is ook de reden dat de hedera helix iets prijziger is dan de Ierse klimop. Dat wil echter niet zeggen dat de Ierse klimop niet geschikt is als haagplant. Sterker nog: er zijn tuiniers die deze variant liever aanplanten vanwege het grote, lichtkleurige blad. Ook ruikt de hedera hibernica iets zoeter, terwijl de geur van de gewone klimop soms als wat muffig wordt omschreven.

U zou dus kunnen concluderen dat beide soorten hedera behoorlijk op elkaar lijken, maar er toch subtiele verschillen zijn. Welke soort het beste bij uw tuin past beslist u zelf. Bent u gecharmeerd van een haagplant met grote bladeren? Dan is de hedera hibernica een prima keuze. Heeft u liever een diepgroene haag met een wat kleiner, elegant blad? Dan is de hedera helix voor uw tuin het beste geschikt. In onze webshop vindt u beide soorten in uitstekende kwaliteit. Welke soort u ook kiest: u bent ervan verzekerd dat de haagplanten uw tuin nog lange tijd zullen sieren.

Hedera helix of hibernica online kopen
Beide soorten klimop zijn in verschillende formaten te koop in onze webshop.

Hedera helix of hibernica online kopen

Online hedera helix of hedera hibernica kopen is bijzonder eenvoudig. Beide soorten klimop zijn in verschillende formaten te koop in onze webshop. Zo koopt u Ierse klimop al vanaf 80 tot 100 centimeter. Deze soort is te koop tot een hoogte van 175 tot 200 centimeter. Heeft u liever een kant-en-klare klimophaag van hedera hibernica? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Deze haag heeft een hoogte van 180 centimeter en vormt langs een metalen tuinscherm een prachtige, volle, groene haag. U hoeft dus niet te wachten tot de klimop de juiste hoogte heeft bereikt: u heeft meteen een wintergroene haag in uw tuin staan.

De hedera helix is verkrijgbaar in pot, in diverse hoogten. Ook is de hedera helix verkrijgbaar als plantenmat die u als bodembedekker kunt gebruiken. Vanwege zijn goede winterhardheid is de gewone klimop hiervoor prima geschikt. U kunt uw tuin met de klimop op verschillende manieren verrijken. Dit is dan ook precies de reden dat veel tuinliefhebbers de klimop graag aan hun tuinontwerp toevoegen. Bent u geïnteresseerd in het kopen van hedera? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Mocht u nog vragen hebben over de gewone of de Ierse klimop? Neem dan gerust even contact met ons op. We vertellen u graag meer!