Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Coniferen

Filters filter
137 resultaten
Thuja 'Smaragd'
Populair
Thuja 'Smaragd'
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Vanaf
2,22
arrow-right
Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea' C3.5 20-25 cm
Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea'
Vanaf
11,70
arrow-right
Chamaecyparis lawsoniana 'Pelt's Blue' C3.5 50-60 cm
Chamaecyparis lawsoniana 'Pelt's Blue'
Vanaf
7,70
arrow-right
Taxus baccata 'Fastigiata Robusta' C3.5 40-50 cm
Taxus baccata 'Fastigiata Robusta'
Vanaf
9,10
arrow-right
Chamaecyparis pisifera 'Sungold' C3.5 25-30 cm
Chamaecyparis pisifera 'Sungold'
Vanaf
8,10
arrow-right
Juniperus communis 'Green Carpet' C3 30-40 cm
Juniperus communis 'Green Carpet'
Vanaf
7,50
arrow-right
Juniperus pfitzeriana 'Mint Julep' C3 30-40 cm
Juniperus pfitzeriana 'Mint Julep'
Vanaf
7,50
arrow-right
Juniperus communis 'Green Carpet' C3 25-30 cm
Juniperus communis 'Green Carpet'
Vanaf
5,00
arrow-right
Vanaf
7,70
arrow-right
Thuja occidentalis 'Danica' C2 20-25 cm
Thuja occidentalis 'Danica'
Vanaf
4,60
arrow-right
Cryptomeria japonica 'Vilmorin Gold' C3 20-25 cm
Cryptomeria japonica 'Vilmorin Gold'
Vanaf
9,10
arrow-right
Picea glauca 'Alberta Globe' C3 20-25 cm
Picea glauca 'Alberta Globe'
Vanaf
10,60
arrow-right
Vanaf
44,60
arrow-right
Juniperus communis 'Repanda' C2 20-25 cm
Juniperus communis 'Repanda'
Vanaf
5,90
arrow-right
Juniperus squamata 'Blue Star' C3 20-25 cm
Juniperus squamata 'Blue Star'
Vanaf
8,70
arrow-right
Juniperus communis 'Goldschatz' C2 25-30 cm
Juniperus communis 'Goldschatz'
Vanaf
6,10
arrow-right
Vanaf
9,40
arrow-right
Thuja occidentalis 'Holmstrup' C3.5 40-50 cm
Thuja occidentalis 'Holmstrup'
Vanaf
8,30
arrow-right
Thuja occidentalis 'Danica' C2 25-30 cm
Thuja occidentalis 'Danica'
Vanaf
6,10
arrow-right
Juniperus squamata 'Blue Star' C2 25-30 cm
Juniperus squamata 'Blue Star'
Vanaf
6,10
arrow-right
Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea' C5 30-40 cm
Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea'
Vanaf
19,20
arrow-right
Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana' C2 25-30 cm
Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana'
Vanaf
6,10
arrow-right
Filters filter
137 resultaten

De perfecte planten voor een strakke haag

Coniferen, wie kent ze niet? Overal in de wereld worden coniferen als haagplanten aangeplant in tuinen en parken. De meeste coniferen soorten blijven het hele jaar door groen. De “zachte” uitstraling van de coniferen is een troef: het zijn naald planten die niet prikken,  hierdoor is de haag kindvriendelijk, mooi, warm, lekker vol en blikdicht: coniferen zijn haagplanten waar je nauwelijks omheen kunt.

Om voor u duidelijk te maken welke coniferensoort bij welke haag past staan we stil bij de eigenschappen van verschillende coniferensoorten. Zo wordt het voor u makkelijk om de juiste coniferen te kiezen bij de haag die u in gedachten heeft. Soms praten mensen over coniferen alsof het een kleine soort planten betreft, maar het is een planten orde waar wel meer dan zeshonderd verschillende soorten onder vallen. Die zijn natuurlijk niet allemaal even geschikt als haagplanten. Sommige coniferen soorten laten zich niet zo makkelijk in een haagvorm leiden en komen beter tot hun recht als losstaande bomen.

Er zijn tuiniers die de laatste tuintrends op de voet volgen. Ook wat betreft haagplanten zijn er natuurlijk de nodige trends. Zo zijn haagconiferen momenteel erg populair. Maar welke haagconiferen zijn nu eigenlijk het meest geliefd om een haag mee aan te leggen? En hoe kunt u coniferen nog meer inzetten in uw tuinlandschap? We vertellen u er graag alles over. De meeste haagconiferen zijn echter uitstekend geschikt voor een haag met een redelijk formeel voorkomen. Dit heeft te maken met het gebladerte van coniferen. Dit zijn geen grote bladeren, maar kleine naalden of schubben. Wanneer u een coniferenhaag snoeit, is het daardoor eenvoudig om de haag een strakke, rechte vorm te geven, zonder dat daar bladeren uitsteken die de vorm onderbreken. Wordt een coniferenhaag hoog genoeg, dan is het een perfecte privacyhaag.

U kunt solitair geplante coniferen natuurlijk gemakkelijk op de gewenste hoogte houden middels snoei. Hetzelfde geldt voor een coniferenhaag. De ene tuinier geeft de voorkeur aan een hoge privacyhaag, terwijl de andere liever een lagere heg heeft.

Welke coniferenhaag past in mijn tuin?

Een coniferenhagen in Nederland vallen in de winter extra op. Het zijn namelijk prachtige, wintergroene bomen die het hele jaar door hun mooie kleur behouden. Coniferen worden heel vaak als haagplanten gebruikt, omdat ze daar simpelweg erg geschikt voor zijn. Het zijn robuuste haagplanten die over het algemeen goed winterhard zijn en helemaal niet zo veel werk nodig hebben. Daarnaast hebben ze een hele dichte groeivorm.  Natuurlijk is de ene conifeer de andere niet. De meeste zijn wintergroen, de Watercipres en de Japanse lariks horen niet bij die groep. Het groeitempo verschilt per soort conifeer sterk. Hoewel de meeste coniferen redelijk snelle groeiers zijn, kan het tempo liggen tussen de 15 en 100 cm per jaar. Ja, de snelst groeiende coniferen kunnen inderdaad wel een meter per jaar groeien! Dat levert wel enig snoeiwerk op, maar wees gerust: naast het snoeien kosten coniferen maar weinig moeite in onderhoud.. Als ze eenmaal geworteld zijn in de tuin, hoeft u alleen nog maar water te geven in droge periodes. Onze tip is om een coniferenhaag nooit verder terug te snoeien dan de takken groen zijn. Op deze manier verkleint u het risico op kale of bruine plekken aanzienlijk.

Hoe winterhard zijn coniferen?

De meest aangeplante coniferen in ons assortiment zijn de taxus, de thuja, de leylandii en de Californische cipres. Al deze coniferensoorten kunnen een temperatuur van 23 graden onder nul met gemak aan. Er zijn enkele verschillen tussen kweekvormen als het om hun vorstbestendigheid gaat, maar als de winters niet al te streng worden, hoeft u zich geen zorgen om deze coniferen te maken. Mocht het kwik enigszins onder die temperatuur zakken, dan kan het raadzaam zijn om de wortels van uw coniferenhaag met stro of een vliesdoek te bedekken om ze tegen de vorst te beschermen. Een andere maatregel om uw haagconiferen tegen vorstschade te beschermen is op tijd stoppen met uw coniferen snoeien. Vooral schubconiferen moeten regelmatig gesnoeid worden, maar we raden aan om daar uiterlijk eind september mee te stoppen. Open snoeiwonden vergroten namelijk het risico op vorstschade. Geef uw haagplanten dus voldoende tijd om van hun snoeibeurt te herstellen, dan is de kans op schade in de winter minimaal.

Uiteraard is een extra winterharde coniferensoort een nog veiligere maatregel. Van de coniferen die geschikt zijn voor gebruik in de haag kan de thuja 'Smaragd' het beste tegen vorst. Deze levensboom kan temperaturen tot wel -40 °C aan. Overigens kunnen reuzenlevensbomen, zoals de thuja 'Atrovirens' en de thuja 'Excelsa' zo’n 28 graden vorst aan. De Japanse lariks en de watercipres zijn zelfs winterhard tot -35 graden. 

Welke soorten haagconiferen zijn er?

Voor veel mensen zijn coniferen synoniem met haagplanten. Coniferen zijn in ieder geval wel zo bijzonder dat ze een aparte categorie verdienen in onze webwinkel. Wij geven deze haagplanten graag het beetje aandacht dat ze vragen. Want aandachttrekkers zijn het.  Een mooie conifeer trekt bekijks! De meeste coniferen vormen mooie, blikdichte, volle,  groenblijvende hagen.

In onze categorie "coniferen" vindt u klassiekers als de leylandii, de taxus en de thuja. Maar u vindt hier bijvoorbeeld ook coniferen die niet wintergroen zijn, zoals de Watercipres en de Japanse lariks, die onder meer opvallen door hun prachtig herfstkleuren. 

  • Taxus: De taxus is de populairste coniferen soort van West-Europa. In veel Nederlandse tuinen is dan ook een taxushaag terug te vinden. Hij verschilt op verschillende fronten van andere coniferen. Zo is hij in een zeer strakke, formele vorm te snoeien. Ook heeft hij naalden in plaats van loof. Wat ook bijzonder aan de taxus is, is het feit dat verjongingssnoei mogelijk is. De taxus produceert namelijk als enige van onze haagconiferen nieuwe scheuten op oud hout. Door mannelijke en vrouwelijke taxusplanten gemengd aan te planten zullen er in het najaar bessen aan de haag groeien. In deze bessen zitten wel pitten die uiterst giftig zijn, net als de takken en de naalden van de taxus, maar mooi is een taxushaag met bessen wel. 
  • Thuja (levensboom): Een mooie haagconifeer met een heel ander karakter is de Thuja. Deze coniferensoort, die in het Nederlands ook wel als de levensboom bekend staat, is namelijk een schubconifeer. Dit geslacht bestaat uit meerdere coniferen die zeer geschikt zijn als haagplanten. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit de Thuja occidentalis 'Brabant' of de Thuja occidentalis 'Smaragd'. De Thuja occidentalis is voor grote, maar ook voor kleine(re) tuinen geschikt. Ook kunt u kiezen voor de Reuzenlevensboom, ook wel Thuja plicata genoemd. De Thuja plicata 'Martin', 'Atrovirens' en 'Excelsa' zijn erg geliefd onder tuiniers. De Thuja plicata is wintergroene conifeer die erg hoog kan worden.
  • Watercipres: De watercipres (Metasequoia glyptostroboides) is om verschillende redenen een bijzondere plantensoort.  Centraal-China is het enige gebied waar de watercipres nog in het wild voorkomt, maar kwekers hebben er massaal voor gezorgd dat de soort tegenwoordig makkelijk te verkrijgen is. Dat heeft de watercipres onder meer te danken aan wat een mooie haagplant hij is. Houd er wel rekening mee dat de watercipres een van de weinige coniferen is die bladverliezend is.. De watercipres een van de weinige haagplanten die tegen natte voeten kan. Het blad van deze conifeer kleurt in aanloop naar de herfst goudgeel. De watercipres is zeer winterhard. Al met al een originele haagplant die heel geschikt is om een haag mee te creëren.
  • Japanse lariks: Ook de Japanse lariks (Larix kaempferi) is een bladverliezende coniferensoort. De naalden, die in enkele tientallen bij elkaar staan, hebben als ze net uitlopen een blauwachtig groene kleur. Later in het jaar worden ze donkergroen en voor ze afvallen hebben ze in de herfst een goudgele kleur waarmee ze zeker in het oog zullen springen. 
  • Californische cipressen: De Californische cipres (wetenschappelijke naam: Chamaecyparis lawsoniana) is een geslacht dat uit enkele bijzonder mooie coniferen bestaat. Ook deze coniferen zijn uitstekend geschikt als haagplant. De diverse soorten Californische cipres zijn wintergroen. De Californische cipres is passend bij formele tuinontwerpen waar een strakke haag het mooist staat. Toch kan de conifeer ook prima aangeplant worden in natuurlijke, meer informele tuinen. Ze hoeven dan niet heel strak te worden gesnoeid. Californische cipres coniferen zijn vrij eenvoudig te onderhouden. Ze kunnen in zowel grote als kleine(re) tuinen worden aangeplant.
  • Leylandii: Bent u op zoek naar coniferen die zeer snel groeien? Dan zijn Leylandii coniferen zeker iets voor u. Deze haagconiferen kunnen wel een meter per jaar in hoogte toenemen. Deze robuuste groeier is met name geschikt voor middelgrote en grote tuinen. De Leylandcipres is onderhoudsvriendelijk, maar dient wel op tijd te worden gesnoeid. Leylandii coniferen zijn wintergroen. U geniet dus het hele jaar van uw privacy in de tuin.
  • Jeneverbes:  De meest winterharde coniferensoort in ons assortiment is de kruipende jeneverbes, die gemakkelijk temperaturen tot 40 graden onder nul verdraagt. Voor een coniferenhaag is de kruipende jeneverbes echter geen geschikte keuze, want zelfs de hoogste soort (de jeneverbes 'Andorra Compact') wordt maar enkele tientallen centimeters hoog. De jeneverbes 'Prince Of Wales' wordt zelfs maar een paar centimeter. Jeneverbessen worden daarom eerder als bodembedekkers dan als haagconiferen ingezet.

coniferen  haagplanten?

Snelgroeiende coniferen

Sommige haagconiferen zijn uitstekend geschikt voor, als u snel een hoge privacyhaag in de tuin wilt. U kunt dan bijvoorbeeld de Californische cipres (Chamaecyparis lawsonia) overwegen. Deze oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige coniferen soort groeit zo’n 30 centimeter per jaar. In de eerste jaren is het mogelijk dat ze wat sneller groeien. In het wild kunnen deze coniferen maar liefst 40 meter hoog worden, als u ze regelmatig snoeit, komen ze als haag van zo’n 2 meter ook uitstekend tot hun recht. Wanneer hij die hoogte bereikt, is uw Californische Cipressen haag meteen zichtdicht.

De leylandii (Cupressocyparis leylandii) is misschien wel de snelst groeiende haagplant in ons assortiment. Onder optimale omstandigheden kan de leylandii in een jaar wel een meter hoger worden. Een coniferenhaag die hoog genoeg is om uw privacy te beschermen staat er dus binnen twee jaar. Houd er wel rekening mee dat een Leylandii haag in de eerste jaren redelijk open is. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de haag dichter wordt. Snoeibeurten zijn ook echt nodig; snoeit u de leylandii minder dan drie à vier keer per jaar, dan zullen er op den duur bruine of kale plekken in de haag ontstaan, die niet meer te herstellen zijn.

Langzaam groeiende coniferen

Meestal planten tuiniers coniferen om binnen korte tijd een hoge, strakke haag in de tuin te hebben. Langzaam groeiende coniferen lijken dan misschien geen logische keuze. Toch bieden coniferen met een lage groeisnelheid voordelen die snelgroeiende coniferen simpelweg niet kunnen bieden. Er zijn daarom verschillende langzaam groeiende coniferen regelmatig in tuinen terug te zien. Sterker nog: de meest geliefde haagconiferensoort ter wereld is de taxus en die groeit erg langzaam, namelijk 15-20 centimeter per jaar. 

Coniferen verzorgen kan een lastig karwei zijn. Vooral als u voor schubconiferen kiest. Die moeten minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden, omdat ze niet meer uitlopen vanuit hun oude hout. De thuja 'Smaragd' is met zijn relatief trage groei van 15 tot 30 centimeter per jaar nog wel vrij onderhoudsarm en geschikt voor een lagere haag.

Bladverliezende haagconiferen

Het merendeel van de haagconiferen die u op Haagplanten.net kunt kopen zijn wintergroene haagplanten. Er zijn echter ook haagconiferen die hun naalden verliezen. Dat lijkt in eerste instantie misschien een nadeel, maar het heeft ook een groot voordeel: uw coniferenhaag ziet er ieder seizoen anders uit. Uw uitzicht zal dus nooit gaan vervelen. De Japanse lariks (Larix kaempferi) en de watercipres (Metasequoia glyptostroboides) hebben bijvoorbeeld een prachtige herfstkleur. Bovendien is de watercipres de enige coniferensoort die in natte grond te planten is. Coniferen planten in natte grond levert meestal wortelrot op, dit zorgt voor het afsterven van de haag. De watercipres gedijt juist op een vochtige bodem.

Coniferenhaag planten: niet te nat

Naald en schubconiferen

Voor coniferen wordt ook wel de term “naaldbomen” gebruikt. Toch hebben niet alle coniferen een gebladerte dat op naalden lijkt. Sommige coniferensoorten hebben bladeren die meer wat van schubben weg hebben. Bij schubconiferen kunt u bijvoorbeeld denken aan de levensboom, de Californische cipres of de leylandii conifeer. Schubconiferen hebben meestal een wat zachter uiterlijk dan naaldbomen en voelen ook wat zachter aan. Het verschil tussen schubconiferen en naaldconiferen gaat echter verder dan alleen het uiterlijk van de planten. Ook als het op de groeiwijze en de verzorging van de planten aankomt, zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee coniferen types. 

Een groot deel van de tuiniers die voor een taxushaag of andere naaldconiferen kiezen in plaats van voor schubconiferen doet dat vanwege het onderhoud. Die coniferen soorten moeten twee tot vier keer per jaar gesnoeid worden om te garanderen dat ze groen blijven. Taxussen produceren bijvoorbeeld nog nieuwe scheuten vanuit hun oude hout en schubconiferen doen dat niet. Slaat u een keer per ongeluk uw taxushaag snoeien over, dan kunt u dat later nog herstellen. Bij schubconiferen heeft u kans dat uw coniferenhaag met bruine of kale takken te maken krijgt en dat is niet meer te herstellen.  

Schubconiferen hebben meestal een dichte groeivorm. Schubconiferen zijn vaak makkelijke haagplanten. Niet alle schubconiferen kunnen even goed tegen de schaduw – in een schaduwrijke tuin kunt u reuzenlevensbomen het beste vermijden – over het algemeen zijn het sterke planten die op iedere goed gedraineerde grond gedijen. 

Wat maakt coniferen zo geschikt als haagplanten?

Als u al naar de foto’s van de coniferen in ons assortiment heeft gekeken, is u misschien al opgevallen dat de verschillende haagconiferen allemaal een heel ander uiterlijk hebben. En dat is niet het enige waar ze in verschillen. Toch zijn er ook zaken die alle coniferen in onze webshop met elkaar gemeen hebben. Zo dragen ze bijvoorbeeld allemaal droge, kegelvormige vruchten. Daar komt de naam van coniferen ook vandaan. Deze is namelijk gebaseerd op de Latijnse woorden “conus” (kegel) en “ferre” (dragen).

Daarnaast hebben coniferen over het algemeen de neiging om vrij snel te groeien. Daarom zijn ze ook zo geschikt als u op korte termijn een privacyhaag in de tuin wilt. De leylandii spant hierin echt de kroon, want die kan als de bodem en het weer meezitten wel een meter groter worden in een jaar. Dat halen de Californische cipres en de thuja bij lange na niet, maar toch groeien die redelijk snel uit tot een haag die hoog genoeg is om een scherm tegen inkijk te vormen. Ze zijn zelfs sneller zichtdicht dan de leylandii.

De beste coniferen voor de voortuin

Als u een lage coniferenhaag in de tuin wilt, is het belangrijk om daar de juiste coniferensoort bij uit te kiezen. Veel haagconiferen zijn namelijk helemaal niet geschikt voor een lage haag. Met name schubconiferen zijn ongeschikt, omdat die geen groene scheuten meer aanmaken op hun oude hout.

Daarin is de taxus best een coniferen soort om u aan te bevelen, want bijna alle andere haagconiferen groeien te snel om laag te houden. De gewone taxus (Taxus baccata) en de Taxus media groeien 15 tot 20 centimeter in het jaar. Met één à twee keer per jaar uw taxushaag snoeien, ziet uw haag er dus strak en aantrekkelijk uit. Het gevolg van de langzame groeisnelheid van de planten is dat een taxushaag de vorm en het formaat waarin u de coniferen snoeit lang behoudt. Hierdoor is de taxus eenvoudig te onderhouden in de voortuin.

Schubconiferen zijn niet bij voorbaat ongeschikt voor een lage coniferenhaag. De leylandii en de meeste thuja’s groeien weliswaar veel te snel voor een haag die gemakkelijk laag te houden is, maar als u schubconiferen mooier vindt dan naaldconiferen, is de thuja 'Smaragd' (Thuja occidentalis 'Smaragd') het overwegen waard. Met 15 tot 30 centimeter per jaar groeit deze bijzonder winterharde thuja een stuk langzamer en met het juiste snoeiwerk is een lage thujahaag zeker mogelijk met deze planten.

Ook de Californische cipres coniferen zijn uitstekend geschikt voor het creëren van een lage heg in de voortuin.  Deze haagconiferen zijn zeer geschikt voor iedereen die houdt van coniferen, voor de Californische cipres geldt echter dat deze 2 keer per jaar zal moeten worden gesnoeid om hem in toom te houden in een kleiner tuinontwerp. Heeft u dit ervoor over? Dan kunt u volop genieten van een schitterende en unieke haag met gele of blauwe schubben. Beide soorten Californische cipres groeien gemiddeld 30 centimeter per jaar. 

Coniferen voor een formele of informele tuinstijl

Wanneer u coniferen gaat kopen is het ook van belang dat u rekening houdt met uw tuinstijl. Doorgaans zijn tuinontwerpen op te delen in twee stijlen: de formele en de informele tuinstijl. De klassieke formele tuin vraagt om coniferen als de taxus, de thuja en de Leylandcipres die in een strakke haagvorm worden gesnoeid. De taxus wordt hiervoor het vaakst uitgekozen. Dit komt vooral, omdat deze in een bijzonder formele vorm te snoeien is. Dit is te danken aan het feit dat de taxus heel goed te snoeien is: als enige haagconifeer is hij terug te snoeien tot op het oude hout. In een landelijke of andere informele tuinstijl kan eigenlijk nagenoeg elke haagconifeer worden aangeplant. Een informele tuin geeft ook de ruimte om een bladverliezende conifeer aan te planten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Japanse lariks of de watercipres. Dit zijn bijzondere coniferen die we niet vaak terugzien in Nederlandse tuinen. En dat is jammer, want deze coniferen creëren een mystieke en serene sfeer in uw tuin die nog het meeste doet denken aan een schitterend naaldbos. Ook wintergroene coniferen kunnen prima worden aangeplant in informele tuinen. Of u dan voor thuja, taxus, Californische cipres of Leylandii coniferen kiest hangt af van uw persoonlijke smaak.

Een leven lang plezier van uw coniferenhaag

Coniferenhaag planten: niet te nat

Wat de taxus wel gemeen heeft met andere coniferen is een afkeer van natte grond. Als de wortels van een coniferenhaag te lang onder water staan, zal er vroeg of laat wortelrot optreden en ontstaat er onherstelbare schade in uw haag. Draineer de grond in uw tuin daarom altijd goed voordat u uw coniferenhaag plant. Bij de meeste grondsoorten is dit vrij eenvoudig: als u een geul gegraven heeft om de coniferenhaag in te zetten, hoeft u alleen nog maar een aantal gaten in de bodem te prikken. Zo heeft overtollig water de kans om weg te sijpelen.

Als u zware klei in de tuin heeft, kan de afwatering wat lastiger worden. U kunt dan voor een andere wintergroene haag kiezen, maar u kunt ook een haag van watercipres planten. Die naam heeft deze haagconifeer namelijk niet voor niets. In het wild groeit de watercipres op moerasachtige grond en voor een bodem waar water slecht uit wegloopt, draait deze coniferensoort zijn hand dus niet om. Droge grond is daarentegen iets waar de watercipres niet van houdt.

Verder gaat een coniferenhaag planten net zo in zijn werk als ieder ander type haag. U graaft een geul over de lengte van de haag, plaatst hier de losse planten of haagelementen rechtop in en dekt de kluiten of wortels af met de uitgegraven aarde. Druk deze zachtjes aan met uw voet en geef de planten ruim water.

Een leven lang plezier van uw coniferenhaag

Dan hebben we het nog niet eens over de lange levensduur van coniferen gehad. De oudste bomen ter wereld zijn allemaal coniferen. Er staat bijvoorbeeld een taxus in Wales waarvan geschat wordt dat hij wel vijfduizend jaar oud is! En dat is niet eens een obscure taxussoort, maar de gewone taxus (Taxus baccata), zoals die zelfs in Nederland in het wild groeit. Maar er zijn bijvoorbeeld ook exemplaren van de westerse levensboom (Thuja occidentalis) waarvan is vastgesteld dat ze ruim anderhalf duizend jaar oud zijn. De thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd' zijn hier kweekvormen van en daar heeft u dus nog lang plezier van.

Bij de juiste verzorging heeft u dus een leven lang plezier van uw coniferenhaag. Gelukkig is het niet moeilijk om een coniferenhaag goed te verzorgen. Sneller groeiende coniferen, zoals de leylandii, moeten natuurlijk wel regelmatig gesnoeid worden, tot wel vier keer per jaar, maar een coniferenhaag snoeien is gelukkig niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat u onthoudt om te snoeien, want de meeste coniferen lopen niet uit op oud hout. De taxus is hier een uitzondering op. Die is wel te verjongen, maar andere soorten coniferen niet.

Snoei een coniferenhaag altijd tussen mei en september. Als er in die periode meerdere snoeibeurten plaats moeten vinden – wat bij coniferen eigenlijk altijd het geval is – raden wij aan om deze zo regelmatig mogelijk over die periode te verdelen. Let ook op dat u dit niet bij zeer zonnig en heet weer doet. Zo voorkomt u verbranding, wat bij de kleine naalden en schubben altijd een risico is.

Waarom een kant-en-klare coniferenhaag?

Coniferen zijn snelgroeiende haagplanten. Op de taxus na kunnen de meeste coniferen jaarlijks een aardig stukje in hoogte toenemen. Vooral de Leylandcipres staat bekend om zijn zeer snelle groei. Ook de levensboom (wetenschappelijke naam: thuja) kan jaarlijks een mooie groeispurt maken. Toch kan het zijn dat de snelle groei van deze coniferen u niet snel genoeg gaat. U wilt direct een mooie tuinafscheiding op respectabele hoogte hebben staan. Bijvoorbeeld omdat u recent verhuisd bent naar een nieuwbouwwoning en uw tuin nog helemaal kaal is. Of omdat u een schutting of oude heg wilt vervangen voor een mooie, nieuwe planten muur. In deze gevallen biedt de kant-en-klare coniferenhaag een uitkomst. Door voor een kant-en-klare coniferenhaag te kiezen geniet u direct volop van privacy en de nodige beschutting in uw tuin. Taxus baccata, thuja, watercipres en de  Japanse lariks zijn beschikbaar in verschillende maten kant-en-klaar haag op onze webshop. 

Wanneer geen conifeer?

Haagconiferen kunnen veel hebben, maar met natte grond hebben ze vrijwel allemaal problemen. Zoals alle haagplanten hebben ook coniferen water nodig om te kunnen groeien en overleven, maar ze zijn bovengemiddeld gevoelig voor te veel water in de grond. Staan de wortels van uw coniferenhaag te lang onder water, dan zullen ze vroeg of laat te maken krijgen met wortelrot. 

Een coniferenhaag ziet er eigenlijk altijd op zijn mooist uit als u hem in een strakke vorm snoeit. Vindt u zo’n strakke, formeel ogende haag enigszins saai? Kies dan voor groenblijvende loofplanten in plaats van coniferen. Coniferen snoeien is een vrij eenvoudige klus, maar wel een die regelmatig en goed gebeuren moet. Vooral bij schubconiferen, zoals de thuja, de leylandii en de Californische cipres, kan verkeerd of te weinig snoeien tot onherstelbare schade aan uw coniferenhaag leiden. Niet iedereen heeft hier de tijd voor en als u niet handig met snoeigereedschap bent, kunnen we het ons voorstellen dat u liever niet het risico neemt dat u uw coniferenhaag te ver terug snoeit.

Coniferen online bestellen

Coniferen kopen? Gebruik onze handige checklist!

U bent eruit: u gaat een stijlvolle coniferenhaag in uw tuin neerzetten. U bent echter nog geen rasechte coniferenkenner. Geen nood: speciaal voor u hebben wij deze handige checklist samengesteld.

  • Wilt u een wintergroene coniferenhaag aanplanten? Verreweg de meeste coniferen in onze webshop zijn groenblijvend. Geschikte soorten: de thuja, de taxus, Leylandii coniferen en Californische cipres. Minder geschikte soorten: de Japanse lariks en de watercipres.
  • Ambieert u een onderhoudsarme haag? Kies dan voor soorten die niet te snel en te breeduit groeien. Deze hoeft u minder vaak te snoeien. Geschikte soorten: de taxus, de thuja 'Smaragd' en de Californische cipres. Minder geschikte soorten: Leylandii coniferen en de Thuja plicata.
  • U wilt graag een hoge coniferenhaag aanplanten? Niet alle coniferen zijn geschikt om uit te groeien tot een hoogte van 4 meter of meer. Geschikte soorten: alle soorten Thuja plicata en Leylandii coniferen. Minder geschikte soorten: de taxus, de Thuja occidentalis en de Californische cipres.
  • U heeft een droge en/of voedingsarme grond in uw tuin? In principe kunnen de meeste coniferen op elke grondsoort groeien. Wel zijn bepaalde coniferen zoals de thuja en de Leylandii conifeer erg gevoelig voor langdurige droogte. Verrijk de grond regelmatig met humus, bemest uw coniferenhaag op tijd en geef extra water tijdens droge perioden. Geschikte soorten: Alle coniferen behalve de watercipres.
  • U heeft juist een natte bodem in uw tuin? Coniferen zoals de taxus, de thuja en Leylandii coniferen houden beslist niet van natte voeten. Zorg voor een goed drainagesysteem of kies voor een conifeer die hier wel tegen kan. Geschikte soort: de watercipres.
  • U wilt snel een blikdichte coniferenhaag op een respectabele hoogte in uw tuin hebben staan? Kies dan voor een kant en klare coniferenhaag. Verschillende conifeersoorten zijn kant en klaar verkrijgbaar. Denk onder meer aan de taxus en de thuja. Liever geen kant en klaar haag? Dan is de Leylandii conifeer een goede optie: deze kan jaarlijks wel een meter in hoogte toenemen.

Coniferen online kopen 

U wilt een coniferenhaag kopen? Dan is het goed om er eerst bij stil te staan welke coniferen u het beste aan kunt schaffen. Houd rekening met het ontwerp van uw tuin en hoe breed en hoog de haag uiteindelijk mag worden. We hebben een handige checklist voor u gecreëerd die het kopen van de juiste coniferen een stuk eenvoudiger maakt.

Bij Haagplanten.net kunt u coniferen online bestellen. Wij hebben een groot aanbod aan verschillende soorten en hoogtes coniferen. Ze worden gewoon bij u thuis geleverd door experts in haagplanten transport. Dit zal voorkomen dat uw planten beschadigen tijdens het transport. U hoeft ze dus niet met een karretje ergens op te halen; u hoeft niet eens naar een tuincentrum. U blijft thuis en kiest op de computer. Zo gemakkelijk is het om coniferen te bestellen op het internet!

Online coniferen kopen is bij Haagplanten.net veilig, vertrouwd en goedkoop. U bespaart geld, omdat wij geen tuincentrum open hoeven te houden. Minder personeel, minder onkosten: daar zit uw winst. Wij kopen de coniferen direct bij de kweker en daarna gaan ze door naar uw tuin. Meer informatie over coniferen kunt u vinden op de tuingids coniferen pagina

Bent u op zoek naar een lage haag of wilt u direct privacy met een zichtdichte haag? Wij hebben het voor u in huis! Zo kunt u kiezen voor een lagere coniferenhaag van bijvoorbeeld 150 cm of 180 cm die nog tijd nog heeft om zichtdicht te worden. Of kies direct voor privacy met een kant-en-klare coniferenhaag van 2 meter hoog.

De coniferen zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar, waaronder: 

  • 60 - 80 cm
  • 80 - 100 cm
  • 100 - 125 cm
  • 125 - 150 cm
  • 150 - 175 cm
  • 175 - 200 cm
  • 200 cm
  • 200 - 225 cm
loader
Laden...