Wanneer voor een taxus kiezen?

17 december 2018
Wanneer voor een taxus kiezen?

Dat de taxus zo geliefd is bij zoveel mensen is natuurlijk geen toeval. De taxus heeft een aantal eigenschappen waardoor deze coniferensoort misschien wel de meest geschikte plant is om in een haag te gebruiken. Daarnaast is een taxushaag bij heel veel verschillende situaties de juiste keuze voor in uw tuin. We leggen u graag wat situaties voor wanneer voor een taxus kiezen een goede of misschien wel de best mogelijke keuze is. U zult nog verrast zijn hoe sterk deze situaties uiteen lopen. Dat is dan ook het ultieme bewijs wat een veelzijdige en vooral stijlvolle haagplant de taxus eigenlijk is.

U wilt een lage formele haag
In heel veel tuinen door heel Europa is een lage taxushaag te zien die heel rustig en strak oogt.

U wilt een lage formele haag

Een lage, formele taxushaag is natuurlijk een rechtgeaarde klassieker. In heel veel tuinen door heel Europa is een lage taxushaag te zien die heel rustig en strak oogt. Die rust komt voor een deel voort uit zijn elegante, donkergroene kleur, maar nog veel belangrijker is zijn groeiwijze en groeivorm. Een taxus is namelijk behoorlijk compact. De kweekvorm Taxus media is zelfs nóg compacter dan de inheemse Taxus baccata. Hoewel de naalden van de taxus niet zo groot zijn, ziet een taxushaag er daarom al snel uit als een dichte, groene muur.

Door die trage groei – maximaal 20 centimeter per jaar en soms zelfs niet meer dan 15 centimeter in een jaar – is het ook heel eenvoudig om de vorm van uw taxushaag recht en formeel te houden. Een taxushaag zal niet snel uit de kluiten groeien en er onverzorgd uitzien. En zelfs áls het gebeurt, heeft u het geluk dat de taxushaag in tegenstelling tot de meeste andere coniferen te verjongen is door hem terug te snoeien in het oude hout. Hij zal dan vanzelf weer groen uitlopen.

U wilt een hoge privacyhaag
Maar eerlijk is eerlijk: een haag van die hoogte beschermt uw huis en tuin ook al behoorlijk tegen inkijk.

U wilt een hoge privacyhaag

Het lijkt haaks op ons vorige punt te staan, maar de taxus kan uitgroeien tot een hoge privacyhaag. Door zijn groeisnelheid duurt het alleen wel even voor hij daar klaar voor is, maar als er snel een zichtdichte haag moet staan, kunt u altijd nog een kant-en-klaarhaag van de Taxus baccata in de tuin planten. Deze taxussoort is namelijk het meest geschikt voor een privacyhaag, omdat hij in haagvorm ruim tweeënhalve meter hoog kan worden. De Taxus media groeit tot ongeveer 1,80 meter; als hij hoger wordt is er kans dat zijn takken onder druk van regen of sneeuw naar de zijkanten afbuigen. Maar eerlijk is eerlijk: een haag van die hoogte beschermt uw huis en tuin ook al behoorlijk tegen inkijk.

Het voordeel aan een privacyhaag met taxussen is dat deze al helemaal zichtdicht is wanneer hij tot op ooghoogte gegroeid is. De leylandii bereikt deze hoogte binnen twee à drie jaar, maar is in het begin nog vrij open. Een taxus zal echter altijd zijn compacte karakter behouden.

U wilt een vormsnoeiboom
Voor de vormsnoei is de taxus misschien wel de beste buxusvervanger.

U wilt een vormsnoeiboom

Van oudsher is de buxus de vormsnoeiboom bij uitstek. De buxus is dan ook een van de weinige haagplanten die trager groeit dan de taxus. Als gevolg daarvan zal een buxus de vorm waarin hij gesnoeid wordt niet snel verliezen. De laatste jaren zijn er echter steeds meer schimmelziekten die de buxus vernietigen en ook de buxusrups laat de struiken kaal achter. Voor de vormsnoei is de taxus misschien wel de beste buxusvervanger. Nog beter dan de Japanse hulst, het meest voor de hand liggende buxusalternatief. Dat is weliswaar eveneens een wintergroene haagplant met een vergelijkbaar uiterlijk, maar hij groeit wel enigszins sneller dan de taxus.

Als u aan de gang wilt gaan met een taxus als vormsnoeiboom, is het belangrijk om de snoei goed bij te houden. Snoei uw taxus minimaal vier keer per jaar, zodat de vorm die u ervoor gekozen heeft mooi blijft. Voor de globale vorm kunt u groot snoeigereedschap gebruiken, zoals een gewone of elektrische heggenschaar. De details kunt u later bijwerken met een kleinere tuinschaar. Professionele vormsnoeiers gebruiken zelfs een schapenschaar of een speciale buxusschaar.

Enthousiast geworden over de taxus?
Bekijk dan nu ons assortiment aan verschillende taxussen.

Enthousiast geworden over de taxus?

Bent u enthousiast geworden over de taxus? Bekijk dan nu ons assortiment aan verschillende taxussen. Hoe u uw taxus ook wilt gebruiken: bij ons zijn de juiste haagplanten ervoor te vinden. Als u hulp nodig heeft, mag u daar natuurlijk contact over opnemen met ons.