Wanneer kan ik een taxus planten?

31 augustus 2018
Wanneer kan ik een taxus planten?

U wilt een taxushaag gaan planten, maar vraagt zich af wanneer het de beste tijd is om dit te doen? Het beste planten we de taxus in een periode van relatief rustig weer. Geen extreem hoge of lage temperaturen, zodat de plant zich rustig kan zetten naar zijn nieuwe groeiplaats. Er zijn meerdere manieren waarop de taxus voor uw tuin word aangeboden. Deze bepalen ook wanneer u deze kunt planten. Hieronder vertellen we u meer over wanneer u een taxus kunt planten.

Taxus met blote wortel planten

Taxusplanten met blote wortel kunt u alleen maar tijdens de rustperiode van de planten in de tuin zetten.

Taxus met blote wortel planten

Taxusplanten met blote wortel kunt u alleen maar tijdens de rustperiode van de planten in de tuin zetten. Dat wil zeggen van oktober tot en met april. Natuurlijk kan dat alleen als het niet te hard vriest. U moet immers wel de grond in kunnen met een schep om de planten in een geul te kunnen plaatsen.

Taxus met kluit planten

Ook om een taxus met kluit te planten moet de plant in een ruststadium zijn.

Taxus met kluit planten

Ook om een taxus met kluit te planten moet de plant in een ruststadium zijn. Dit is ongeveer van september tot en met mei, afhankelijk van de weersomstandigheden. Vriest het hard, dan lukt het niet. En wordt het vroeg te warm, dan moeten we er helaas ook mee stoppen. Dan is het risico op uitdroging namelijk vrij groot.

Taxus in pot planten

In principe zijn taxussen in pot het hele jaar door te planten.

Taxus in pot planten

In principe zijn taxussen in pot het hele jaar door te planten. Bij het planten worden immers geen wortels beschadigd, zolang we ze maar voorzichtig uit de pot halen. Wel is het aan te bevelen om niet te planten tijdens heel warm en zonnig weer. Het is dan moeilijk te controleren of de planten genoeg vocht krijgen om te overleven. En als u per ongeluk een keert vergeet water te geven kan dit grote gevolgen hebben.

Hoe de taxus te planten

Een taxus word niet graag te diep geplant. Graaf de sleuf of het plantgat dus net zo diep als de kluit van de plant hoog is.

Hoe de taxus te planten

Een taxus word niet graag te diep geplant. Graaf de sleuf of het plantgat dus net zo diep als de kluit van de plant hoog is, zodat de wortels net onder de grond komen. Verdeel de planten zo dat er een mooi verdeelde haag ontstaat. Op onze website staat hoeveel haagplanten er per meter haag nodig zijn. In de regel is het zo: hoe hoger de plant, hoe minder planten er per meter nodig zijn.

Zet de planten in het plantgat en gooi de grond terug, eventueel vermengd met potgrond. Trap de grond stevig en geef de nieuwe haag water als alle planten staan. Maak de grond gewoon goed vochtig en niet te nat. Herhaal dit zo nodig tot de planten goed doorworteld zijn. Daarna zult u zien dat de taxushaag niet veel water meer nodig heeft. Deze zal dan uitgroeien tot een mooie, donkergroene haag waarvan u jarenlang plezier zult hebben. De haag is op te kweken tot iedere gewenste hoogte en groeit mooi vol en dicht, zodat u verzekerd bent van uw privacy.