Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wanneer moet ik mijn coniferenhaag snoeien?

coniferenhaag snoeien

Wanneer moet ik mijn coniferenhaag snoeien?

Coniferen zijn populair voor een haag met een formele uitstraling. Deze uitstraling krijgen de haagplanten door ze zeer recht te snoeien. Hier reageren coniferen goed op en omdat ze daarnaast geen grote bladeren, maar kleine naalden of schubben hebben, lenen ze zich uitstekend voor een haag met zo’n strakke blokvorm. Maar wanneer moet u uw coniferenhaag snoeien voor de beste resultaten? En hoe vaak moet u in die periode precies snoeien? We geven u de antwoorden op deze vragen, zodat u weet wat u van de verzorging van uw coniferenhaag kunt verwachten.

coniferenhaag gesnoeid

Hoe vaak een coniferenhaag precies gesnoeid moet worden is afhankelijk van twee factoren: hoe u precies wilt dat uw coniferenhaag eruit komt te zien en uit welke planten uw haag precies bestaat.

Hoe vaak moet een coniferenhaag gesnoeid worden?

Hoe vaak een coniferenhaag precies gesnoeid moet worden is afhankelijk van twee factoren: hoe u precies wilt dat uw coniferenhaag eruit komt te zien en uit welke planten uw haag precies bestaat. Dat laatste is belangrijk omdat de meeste coniferen behoorlijk snelgroeiende haagplanten zijn, maar geen nieuwe scheuten meer aanmaken op oud hout. Vooral bij schubconiferen, zoals de thuja, de leylandii en de Californische cipres, is dit het geval. Deze coniferen moet u dus minimaal twee keer per jaar snoeien om te voorkomen dat er bruine of kale plekken in uw coniferenhaag komen. Een zeer snelgroeiende soort, zoals de leylandii, kan zelfs om vier snoeibeurten per jaar vragen.

Het uiterlijk dat u voor uw coniferenhaag voor ogen heeft is relevant, omdat een extra strakke coniferenhaag om vaker snoeien vraagt dan een coniferenhaag die een wat lossere vorm heeft. Niet dat coniferen snel uit zullen groeien tot een informele haag met een open structuur; daar is hun vertakking vaak te compact voor en hun gebladerte te klein. Veel tuiniers met een taxushaag kiezen er echter bijvoorbeeld voor om hun haag twee à drie keer per jaar te snoeien, terwijl de taxus met zijn groeiwijze aan een jaarlijkse snoeibeurt al genoeg heeft. Hier kiezen tuiniers voor om een extra rechte haag te krijgen.

De taxus is een van de weinige langzaam groeiende coniferen. Om die reden wordt de taxus zelfs vaak als buxusvervanger aangeplant. Een keer per jaar snoeien is bij de taxus geen probleem, al zullen de meeste eigenaren van een taxushaag dat ieder jaar twee keer doen. Dat is het minimum voor sneller groeiende coniferen, zoals de hierboven genoemde schubconiferen. Snoei deze twee tot vier keer per jaar om ze mooi en gezond te houden.

beste snoeimomenten

Idealiter snoeit u uw coniferenhaag ieder jaar tussen maart en september met ongeveer even lange tussenpozen.

Wat zijn de beste snoeimomenten?

Idealiter snoeit u uw coniferenhaag ieder jaar tussen maart en september met ongeveer even lange tussenpozen. Haagconiferen die twee keer per jaar gesnoeid moeten worden, snoeit u de eerste keer voordat de langste dag is aangebroken, bij voorkeur eind mei of begin juni. Vervolgens kunt u in augustus of september nog een keer aan de slag met de snoeischaar. Met coniferen snoeien die wat sneller groeien, zoals de groene leylandii, kunt u al wat eerder in het voorjaar beginnen, maar wacht daar wel mee tot de laatste nachtvorst volledig verdwenen is. Zo voorkomt u onnodige vorstschade aan uw coniferenhaag.

Binnen die periode kunt u het beste vlak na een regenbui op een bewolkte dag snoeien. Het lijkt misschien aantrekkelijker om in de volle zon in de tuin aan het werk te gaan, maar vooral de jongste en kleinste onderdelen van de plant lopen het risico om in de volle zon te verbranden. Een coniferenhaag die in de schaduw staat zal hier uiteraard minder last van hebben. Snoeien na een regenbui is aan te raden omdat het dan meestal wat makkelijker is om met de snoeischaar of tuinschaar door de takken heen te komen. Zorg dat uw snoeigereedschap schoon en scherp is. Zo ontstaan de netste snoeiwonden en is het makkelijker herstellen voor uw haagconiferen.

Let goed op hoeveel u precies van de takken af snoeit. De taxus verdraagt behoorlijk radicale snoei, omdat hij slapende knoppen op zijn oude hout heeft die open zullen gaan als er zonlicht op valt. Schubconiferen hebben dit echter niet. De takken van een thujahaag of een haag die uit exemplaren van de Californische cipres of de leylandii bestaat mogen nooit verder terug worden gesnoeid dan het groene gedeelte van de takken. Zolang er nog wat groen op de takken zit, zullen ze nog jonge scheuten blijven aanmaken.

stoppen snoeien conifeerehaag

Na september kunt u uw coniferen beter niet meer snoeien, ongeacht de soort die u in de tuin heeft staan.

Wanneer moet ik stoppen met snoeien?

Na september kunt u uw coniferen beter niet meer snoeien, ongeacht de soort die u in de tuin heeft staan. Hoewel de meeste coniferen behoorlijk winterharde haagplanten zijn, hebben ze tijdens koudere dagen al hun energie nodig om de wintertemperaturen te overleven. Een snoeibeurt die te laat in het jaar plaatsvindt zorgt ervoor dat de snoeiwonden nog niet volledig hersteld zijn als de eerste nachtvorst aanbreekt. Het gevolg is dat zelfs de meest winterharde coniferen last krijgen van vorstschade. Sommige haagconiferen herstellen vrij goed van vorstschade, maar zelfs dan zit u waarschijnlijk enige tijd met lelijke plekken in de haag.

Te laat in het jaar snoeien is extra schadelijk als u uw coniferen bemest. Dit kunt u bijvoorbeeld doen als de grond in uw tuin geschikt, maar niet perfect is voor de coniferen die u geplant heeft. Het beste moment voor de bemesting is vlak na het snoeien, omdat u de planten dan helpt met het herstellen van het snoeien en het aanmaken van nieuwe scheuten. Deze jonge scheuten zijn echter extra vatbaar voor vorstschade, omdat ze vaak nog dun en relatief zwak zijn.

Als u in de winter enkele takken ziet die de vorm van uw haag verstoren, kunt u dus het beste wachten tot de kans op vorst in het eerstvolgende voorjaar geweken is en dan pas de storende takken uit uw haag snoeien.