Waarom kleurt mijn taxushaag bruin?

12 november 2018
Waarom kleurt mijn taxushaag bruin?

Over het algemeen komen er weinig problemen voor bij de taxus. Deze oersterke haagplant kan erg oud worden: de oudst gedocumenteerde taxussen zijn zelfs van iets voor onze jaartelling. De taxus is, in tegenstelling tot sommige andere conifeersoorten, niet heel gevoelig voor schimmelziekten en plagen. Toch kan het soms gebeuren dat uw mooie, wintergroene taxushaag ineens bruine plekken vertoont. We vertellen u graag waarom uw taxushaag bruin kleurt en belangrijker nog: wat u ertegen kunt doen.

Bruine taxus door te natte voeten

Er is één ding waar de taxus niet goed tegen kan: een te natte bodem. Wanneer uw taxushaag langdurig te nat staat, kan het gebeuren dat hij hierdoor bruin kleurt en uiteindelijk afsterft. Wanneer u zeker weet dat uw taxus bruin kleurt wegens te natte voeten kunt u de grond draineren. Dit doet u door een drainagebuis in te graven onder de haag. Ga hierbij voorzichtig te werk. De wortels mogen immers niet beschadigd raken. Eventueel kunt u door een hovenier een drainagesysteem laten aanleggen. Zo weet u zeker dat het goed gebeurt.

Voordat u echter tot deze oplossing overgaat, is het belangrijk om te kijken of uw taxushaag nog wel te redden is. Wanneer hij helemaal is afgestorven door de natte bodem is het eigenlijk al te laat. U kunt er dan beter voor kiezen de planten te ruimen en eerst de grond te draineren om vervolgens een nieuwe taxushaag aan te planten. Aangezien de taxus langzaam groeit kunt u er in dat geval voor kiezen om een kant-en-klare taxushaag aan te planten. Wanneer u liever geen ingewikkeld drainagesysteem in uw tuin plant, kunt u er ook voor kiezen om in de plantgeul een paar diepe gaten te prikken voordat u de nieuwe haag aanplant. Dit voorkomt nieuwe problemen met natte voeten bij nieuwe haagplanten.

Plant u liever geen taxus meer aan omdat u vreest om opnieuw tegen hetzelfde probleem aan te lopen? Dan kunt u ervoor kiezen om een haag aan te planten die beter tegen natte voeten kan dan de taxus. De olijfwilg, haagbeuk en watercipres zijn hiervoor uitstekend geschikt.

De juiste bodem voor de taxus

De taxus houdt van een humusrijke, goed doorlatende bodem die ook wat kalk en magnesium bevat. De taxus kan in principe ook op andere grondsoorten gedijen, maar toch kunnen er uiteindelijk problemen ontstaan wanneer uw taxushaag niet op de juiste bodem is aangeplant. Uw taxus kan bijvoorbeeld bruin kleuren door een tekort aan kalk in de grond. Zit er niet voldoende kalk in de grond? Dan kan het zijn dat de wortels van de taxus zich niet optimaal hebben kunnen ontwikkelen. Uw taxushaag naast een goede basisbemesting jaarlijks voorzien van een kalkgift is dan ook geen slecht idee.

Bent u er niet helemaal zeker van op welke grond uw taxushaag staat? Een bodemanalyse kan uitkomst bieden. Zeker wanneer uw taxus bruin verkleurt is het zaak om de oorzaak hiervan te achterhalen. Alleen zo kunt u tot een juiste oplossing komen. Een uitgebreide bodemanalyse kan echter wel prijzig zijn. Er zijn diverse bedrijven waar u een dergelijk onderzoek kunt laten doen. In de meeste gevallen stuurt u een monster van de grond waarin uw haag staat op naar een laboratorium. Ook zijn er goedkope bodemtesten te koop bij tuincentra, maar deze meten vaak alleen de pH-waarde van de grond in uw tuin. Bij problemen met uw taxushaag is dit niet altijd afdoende.

Problemen met de taxuskever

Een andere oorzaak waardoor uw taxushaag bruin kan verkleuren is door problemen met de taxuskever. Dit plaagdier kan uw mooie haag flink aantasten. U kunt de taxuskever op twee manieren in huis halen. Vaak bevinden de beestjes zich namelijk al in de potplanten wanneer u de taxus aanschaft. U plant de haag in dat geval met taxuskever en al aan. Dit kunt u vanzelfsprekend voorkomen door de taxus aan te schaffen bij een goede kwekerij. Ons bedrijf werkt bijvoorbeeld enkel samen met de allerbeste kwekerijen die een jarenlange expertise hebben op het gebied van de taxus. Onze kwekers weten precies wat de taxus nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen tot de gezonde en oersterke plant die hij in principe is. En we kunnen het niet vaak genoeg blijven herhalen: de basis van een goede plantgezondheid wordt al in de kwekerij gelegd.

Een andere manier hoe u aan de taxuskever kunt komen is doordat uw buren er last van hebben. De taxuskever is een plaagdier: hoewel hij zich enkel lopend verspreidt kan hij zich gemakkelijk naar nabijgelegen tuinen verplaatsen. Nu u weet hoe u aan de taxuskever komt, is het tijd om te kijken hoe u dit plaagdier kunt overwinnen. De taxuskever houdt zich met name op in de grond, bij de wortels van de taxus. Die vreet hij dusdanig aan, dat uw taxushaag van binnen naar buiten afsterft. Daarnaast legt de kever honderden eitjes in de grond, bij de wortels van de haag.

Taxuskever bestrijden

De meest effectieve manier om de taxuskever te bestrijden is met aaltjes. Volwassen taxuskevers kunt u vangen met een zogeheten aaltjesval. Deze bestrijdingsmethode is bovendien vriendelijk voor mens en milieu. Ook is er compost te koop die is voorzien van een schimmel die taxuskevers doodt. Daarnaast zijn er diverse chemische bestrijdingsmiddelen te koop bij tuincentra en in online winkels. Gelukkig is de taxuskever in het algemeen prima te bestrijden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de buxusrups die als plaagdier voorkomt in buxushagen.

Wanneer er delen van uw taxushaag zijn afgestorven door schade die veroorzaakt is door de taxuskever kunt u deze eenvoudig vervangen door kant-en-klare haagelementen. Dit zijn gezonde, volgroeide stukken haag die u eenvoudig aanplant na het verwijderen van de beschadigde taxusplanten. Bij Haagplanten.net vindt u diverse kant-en-klaarhagen tegen scherpe prijzen. Zo prijkt er binnen de kortste keren weer een sterke en gezonde taxushaag in uw tuin!