Waarom kiezen veel mensen voor een coniferenhaag?

3 januari 2020
Waarom kiezen veel mensen voor een coniferenhaag?

Er zijn veel verschillende soorten haagplanten verkrijgbaar. De meeste mensen zullen echter een coniferenhaag voor zich zien als ze aan een haag denken. En dat is goed te begrijpen, want een groot deel van de hagen die in Nederlandse tuinen te zien zijn bestaat ook uit coniferenhagen. Coniferen zijn lang niet de enige mooie haagplanten, maar ze hebben een aantal belangrijke voordelen die verschillende coniferensoorten tot enkele van de meest geliefde haagplanten ter wereld maken. Waarom kiezen veel mensen voor een coniferenhaag? Dat leggen we u graag uit.

Coniferen zijn makkelijk in een haagvorm te snoeien
Geen enkele haagplant groeit van nature in een rechte haagvorm. Dat is bij coniferen ook niet het geval, maar ze zijn wel vrij gemakkelijk in zo’n vorm te snoeien.

Coniferen zijn makkelijk in een haagvorm te snoeien

Geen enkele haagplant groeit van nature in een rechte haagvorm. Dat is bij coniferen ook niet het geval, maar ze zijn wel vrij gemakkelijk in zo’n vorm te snoeien. Voor een deel heeft dat ermee te maken dat het geen loofbomen zijn. Zeker loofbomen met vrij grote bladeren, zoals de laurierkers, zijn bijna niet in een formele vorm te snoeien. De kleine naalden van de taxus of de schubben van de thuja en de Californische cipres kunt u heel eenvoudig in de vorm knippen die u in gedachten heeft. U zult daarbij niet snel last hebben van bladeren die uitsteken en daarmee de vorm van uw haag verstoren.

Een coniferenhaag past meestal in een formeel tuinontwerp. Dat heeft juist met deze strakke snoeivorm te maken. Coniferenhagen zien er namelijk al snel uit als een egaal, ononderbroken blok groen en dat ervaren veel mensen als netjes en elegant. Voor een privacyhaag is het ook ideaal als het gebladerte zo compact is en dicht op elkaar staat, want dan kan niemand door de haag heen kijken. Daarnaast is het mogelijk om een strakke haagvorm te combineren met de kegelachtige natuurlijke groeivorm van bijvoorbeeld de thuja 'Smaragd' of de thuja 'Brabant'. In dat geval snoeit u uw coniferenhaag aan de bovenkant zo min mogelijk.

De meeste coniferen groeien snel
Bij de leylandii, de Californische cipres en de thuja is het echt een noodzaak om twee tot vier keer per jaar te snoeien.

De meeste coniferen groeien snel

Over het algemeen staan coniferen bekend om hun hoge groeisnelheid. Het is niet zo dat geen enkele coniferensoort langzaam groeit, want de groeisnelheid van de taxus komt niet boven de 20 centimeter per jaar uit. De meeste coniferensoorten bevestigen de regel. Met name de leylandii groeit enthousiast door. In een jaar tijd kan een leylandiihaag wel een meter hoger worden. We willen u er wel op wijzen dat de leylandii in het begin wat opener is dan andere coniferenhagen. Na twee à drie jaar is hij dus wel hoog genoeg voor een privacyhaag, maar nog niet per se zichtdicht. De iets langzamer groeiende Californische cipres en thuja zijn dan wel een stuk dichter.

Aan de hoge groeisnelheid van coniferen kleeft ook een van de weinige nadelen van coniferen. Snelgroeiende haagplanten hebben veel snoeibeurten nodig om in vorm te blijven. Bij de leylandii, de Californische cipres en de thuja is het echt een noodzaak om twee tot vier keer per jaar te snoeien. Het oude hout van deze coniferen produceert namelijk geen nieuwe scheuten meer. Het is daardoor niet mogelijk om een haag van deze planten te verjongen als ze te veel uit model gegroeid zijn. Dan zullen er namelijk kale en bruine plekken in uw haag ontstaan.

Wilt u niet veel tijd aan onderhoud kwijt zijn? Kies dan voor een taxushaag. Niet alleen groeit de taxus langzamer dan andere coniferen; hij heeft ook slapende knoppen op zijn takken. De taxus is dus wél tot op het oude hout terug te snoeien.

Bijna alle coniferen zijn wintergroen
Veel mensen hebben het liefst een haag die het hele jaar lang zijn groene bladeren behoudt.

Bijna alle coniferen zijn wintergroen

Veel mensen hebben het liefst een haag die het hele jaar lang zijn groene bladeren behoudt. Natuurlijk hebben bloeiende haagplanten hun voordelen, maar een haag die een hele jaar ongeveer hetzelfde uiterlijk heeft maakt uw uitzicht tot een vertrouwd beeld. Juist daardoor was de gewone taxus of Taxus baccata eeuwen geleden een plantensoort waar mensen bijzondere krachten aan toewezen. Het was namelijk een van de weinige inheemse planten in ons deel van de wereld die het hele jaar lang groen bleven. Ook als het ’s winters erg koud werd. Daar kunt u bij de taxus, de leylandii, de Californische cipres en de thuja nog steeds op rekenen.

Bijna alle coniferen in ons assortiment zijn wintergroene haagplanten. Alleen de watercipres en de Japanse lariks verliezen hun naalden, maar daar staat wel tegenover dat ze in het najaar een prachtige herfstkleur hebben. Een taxushaag, een thujahaag of een leylandiihaag ziet er in de winter net zo mooi uit als in ieder ander seizoen. Daar komt nog bij dat de coniferen in ons assortiment goed tot zeer goed winterhard zijn. Vooral de thuja, de taxus en de watercipres geven zelfs tijdens een uitzonderlijk koude winter geen krimp.

Heeft een coniferenhaag ook nadelen?
Voor een tuin waarin de grond uit zware klei bestaat is een coniferenhaag geen goede keuze.

Heeft een coniferenhaag ook nadelen?

Als de grond in uw tuin geschikt is voor een coniferenhaag kan er weinig verkeerd gaan. Dat is wel iets belangrijks, want net als de meeste haagplanten houden coniferen er niet van als hun wortels te lang onder water staan. Voor een tuin waarin de grond uit zware klei bestaat is een coniferenhaag dus geen goede keuze. Vaak is dit soort grond namelijk te zwaar om goed te draineren. Alleen de watercipres, die van nature in vrij drassige moerasgrond groeit, voelt zich wel thuis op wat nattere grond.

Wie niet van snoeien houdt heeft aan coniferen ook niet de beste haagplanten, maar gelukkig is het niet moeilijk om een coniferenhaag in een mooie vorm te snoeien. En als u wel een coniferenhaag wilt, maar niet al te veel wilt snoeien, kunt u altijd nog een taxushaag planten. Zelfs als u snel een wat hogere privacyhaag wilt; dan is een kant en klare haag een goede optie. Bij Haagplanten.net hebben we verschillende kant en klare taxushagen in de aanbieding.