Waarom de liguster zo geliefd is

18 september 2018
Waarom de liguster zo geliefd is

Er zijn verschillende manieren om uw erfgrens af te bakenen. Sommige mensen kiezen voor een schutting of hek, andere mensen kiezen voor een mooie haag. Een haag als tuinafscheiding kent meerdere voordelen. Allereerst is het uitzicht op zo’n volle, groene muur van planten natuurlijk prachtig. Ook zorgt een blikdichte heg voor veel privacy in uw tuin: u kunt ongestoord zonnen of tijd in de tuin doorbrengen zonder gehinderd te worden door de vrijpostige blikken van passanten of. Wat betreft haagplanten is er ontzettend veel keuze. Er zijn immers heel wat planten die samen een mooie haag kunnen vormen. Er is een haagplant die we veelvuldig terugzien in onze tuinen: de liguster. Graag lichten we toe waarom de liguster zo enorm geliefd is.

De liguster: een plant met een verhaal

De liguster: een plant met een verhaal

De liguster is een prachtige haagplant met een veelzijdig karakter. Aan de ene kant is de liguster een oersterke plant die overal goed kan gedijen en de winter prima doorstaat. Aan de andere kant is het eigenlijk een hele lieflijke plant die met zijn sierlijke witte bloei een kenmerkende maar aangename geur verspreidt. Dit tafereel trekt vlinders, bijen en andere bijzondere insecten naar uw tuin. De witte bloemetjes worden in de nazomer verdreven door kleine zwarte besjes die een ware delicatesse vormen voor allerlei soorten vogels. Voor de mens zijn deze besjes echter enigszins giftig.

De liguster is op vele manieren toepasbaar in uw tuin. Welke kant u met deze haagplant op wil gaan hangt natuurlijk af van uw persoonlijke smaak en het ontwerp van uw tuin. In een formele tuin kan de ligusterhaag prima dienstdoen wanneer hij strak wordt gesnoeid. Op deze manier valt de bloei van de liguster minder op en creëert u het effect van de eerdergenoemde groene plantenmuur. De liguster leent zich ook erg goed voor het snoeien in allerlei vormen. Vaak denken mensen bij vormsnoei aan de buxus, maar niet iedereen weet dat de liguster hiervoor ook wel vaker gebruikt wordt. Maar ook in een wat ruiger tuinontwerp of in een natuurlijke tuin komt de liguster mooi tot z’n recht. Snoei de haag in dat geval niet al te strak.

De verschillende soorten liguster

Wist u dat er wel 50 verschillende soorten liguster bestaan? Niet al deze struiken of bomen worden overigens als haagplant gebruikt. Van origine komt de liguster uit Zuid- en Oost-Azië. Tegenwoordig is deze plant echter niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. De liguster is niet alleen in Nederland, maar in vele andere delen van Europa erg geliefd. In Denemarken wordt de haagplant regelmatig gebruikt voor het creëren van een mooie tuinafscheiding. Een soort die vaak als haagplant gebruikt wordt is de haagliguster, ook wel ligustrum ovafolium genoemd. De haagliguster wordt veel in stedelijke gebieden gebruikt, daar deze plant heel goed tegen een wat meer vervuilde grond kan. Wel verliest de haagliguster een deel van zijn bladeren in strenge winters. Daarmee is deze heester semi-wintergroen.

De wilde liguster, ook wel gewone liguster of ligustrum vulgare genoemd, heeft weer andere eigenschappen. Ook deze haagplant is semi-wintergroen. Het is een beetje afhankelijk van hoe streng de winter is of de wilde liguster een deel van zijn blad verliest. In het voorjaar zullen er echter snel weer frisse, nieuwe bladeren aan de takken van de gewone liguster verschijnen. Net als de andere ligustersoorten groeit deze haagplant relatief snel. Daarom is het wel aan te raden om uw ligusterhaag goed bij te houden door middel van snoei.

Dan is er ook nog de bonte haagliguster, die zijn naam dankt aan het feit dat zijn blad tweekleurig is. Deze plant kan goed gedijen in vervuilde gebieden of gebieden waar veel harde wind staat. Woont u in een kustgebied met veel zeewind? Dan is het aanplanten van de bonte haagliguster in uw tuin geen enkel probleem. De verschillende soorten liguster hebben allen een mooie dichte vertakking en zijn geschikt voor het vormen van wat lagere tot hoge hagen.

De wintergroene liguster

Voor veel mensen is de liguster de ideale haagplant. Hij groeit snel en past prima bij heel veel verschillende soorten tuin. Sommige mensen zien het als nadeel dat de diverse typen liguster een deel van hun blad verliezen in strenge winters. Voor deze mensen is de wintergroene liguster een geweldige optie. Deze soort wordt ook wel de wintergroene liguster ‘Atrovirens’ genoemd. Atrovirens betekent niets minder dan ‘altijd groen’. Deze soort verliest ook in heel strenge winters minder bladeren dan alle andere soorten liguster.

De wintergroene liguster is ook prima in allerlei vormen te snoeien. Met zijn frisgroene bladeren en mooie vertakkingsvorm geeft hij uw tuin een verzorgde en bijdetijdse uitstraling. Of u nu de voorkeur heeft voor een strakke haag die een tikkeltje statig aandoet of voor een natuurlijk uitziende haag die niet heel strak bijgehouden wordt: de wintergroene liguster is van alle markten thuis en biedt u bovendien voldoende privacy in uw tuin.

Is de liguster een geschikte haagplant voor mijn tuin?

Het mooie van de liguster is dat deze haagstruik op nagenoeg elke grondsoort wel goed groeit. Met deze haagplant vormt u op een relatief snelle en eenvoudige wijze een prachtige erfafscheiding in uw tuin. In zowel grote als kleinere tuinen kan de liguster heel goed worden geplant. Zoals we eerder al benadrukten past de liguster daarnaast goed bij de meeste tuinstijlen. Wanneer u een sterke en gezonde haag wilt aanplanten die een fijne en serene sfeer uitademt, is de liguster zeker een heel geschikte haagplant voor in uw tuin.