Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Voordelen van de thuja 'Smaragd'

Voordelen van de thuja 'Smaragd'

Voordelen van de thuja 'Smaragd'

De thuja of levensboom is in veel verschillende soorten te verkrijgen. De laatste tijd is er echter steeds meer vraag naar de thuja 'Smaragd' (Thuja occidentalis 'Smaragd'). Waarschijnlijk komt dat doordat deze westerse levensboom uiterst geschikt is voor specifieke situaties waar andere thujasoorten niet de ideale keuze zijn. Laten we eens kijken naar de voordelen van de thuja 'Smaragd' ten opzichte van andere thuja’s en coniferen. Zo kunt u bepalen of de thuja 'Smaragd' ook voor uw tuin de beste keuze is.

De thuja 'Smaragd' is zeer goed winterhard

Haagconiferen hebben over het algemeen niet al te veel moeite met de kou, maar zo winterhard als de thuja 'Smaragd' zijn maar weinig planten.

De thuja 'Smaragd' is zeer goed winterhard

Niet alle haagplanten zijn even winterhard. Zelfs wintergroene haagplanten die aardig tegen de kou kunnen hebben tijdens een strenge winter nog wel eens wat extra bescherming nodig om te voorkomen dat ze last krijgen van vorstschade. De meeste haagplanten die u in de webshop van Haagplanten.net vindt kunnen vrij aardig tegen de kou, maar kunnen in koude regio’s om wat extra bescherming vragen. De thuja 'Smaragd' is echter een sterke plant als het om lage temperaturen gaat. Hij is winterhard tot zo’n 40 graden onder nul en daarmee een van de weinige planten die het zelfs in het uiterste noorden van Europa vrij goed doen.

Haagconiferen hebben over het algemeen niet al te veel moeite met de kou, maar zo winterhard als de thuja 'Smaragd' zijn maar weinig planten. Zonder twijfel is de thuja 'Smaragd' de meest winterharde thuja in ons assortiment. Het is zelfs een van onze meest winterharde haagplanten. Er zijn maar weinig Europese tuinen waarin deze mooie schubconifeer niet gedijt en dat heeft bijgedragen aan de populariteit van de planten. Het maakt dus niet uit hoe koud het ’s winters wordt; de thuja 'Smaragd' laat het prachtige smaragdgroene gebladerte waar hij zijn naam aan dankt het hele jaar zien.

Geschikt voor hoge en lage hagen

Jaarlijks groeit de thuja 'Smaragd' maar zo’n 15 tot 30 centimeter.

Geschikt voor hoge en lage hagen

Meestal worden thuja’s aangeplant voor een hoge coniferenhaag. Levensbomen groeien doorgaans vrij snel. Een lage thujahaag vraagt daarom normaal gesproken om een flink aantal snoeibeurten per jaar, ook omdat thuja’s niet meer uitlopen vanuit hun oude hout. Wie toch een lage thujahaag wil, kiest het beste voor de thuja 'Smaragd'. Die groeit een stuk langzamer dan zijn soortgenoten, zelfs zijn directe familie de thuja 'Brabant', en heeft daarom veel minder onderhoud nodig om in een lage, enigszins formele haagvorm gehouden te worden. Hiermee is de thuja 'Smaragd' eigenlijk de enige soort die zich echt voor een thujahaag in de voortuin leent.

Dat betekent echter niet dat een lage thujahaag het enige is waar de thuja 'Smaragd' goed voor is. Met wat geduld groeit deze levensboom na enkele jaren ook uit tot een haag die tot boven ooghoogte reikt en daarmee de hoeveelheid privacy in de tuin flink verhoogt. Jaarlijks groeit de thuja 'Smaragd' maar zo’n 15 tot 30 centimeter. Als het daardoor te lang duurt voor uw haag hoog genoeg is, kunt u eventueel begonnen met hogere exemplaren van de planten of zelfs een kant en klare thujahaag planten. Tussen onze kant-en-klaarhagen vindt u onder meer haagelementen die uit een meter thujahaag van 1,75 meter of hoger bestaan.

onderhoud thuja’s

We noemden het al: door de tragere groei van de thuja 'Smaragd' is het de meest onderhoudsarme thuja die u in ons assortiment vindt.

Minder onderhoud dan bij andere thuja’s

We noemden het al: door de tragere groei van de thuja 'Smaragd' is het de meest onderhoudsarme thuja die u in ons assortiment vindt. Regelmatig snoeien blijft een must. Als schubconiferen verder terug gesnoeid moeten worden dan de takken groen zijn, zullen die takken nooit meer bladeren krijgen. Door jaarlijks een à twee keer te snoeien voorkomt u dat u zo diep in moet snoeien. Andere thuja’s kunnen wel om drie of vier snoeibeurten in een jaar vragen. Reuzenlevensbomen en de thuja 'Brabant' kunnen namelijk wel veertig tot vijftig centimeter per jaar groeien.

Een voordeel van regelmatig snoeien is dat uw thujahaag mooi recht en vol blijft. Coniferenhagen zien er namelijk het mooist uit als ze in een strakke, rechte vorm worden gesnoeid, al zien we ook nog wel eens een thujahaag waarvan de bovenzijde de kegelvormige groeiwijze nog laat zien die de thuja van nature heeft. Zorg er altijd voor dat u schoon en scherp snoeigereedschap gebruikt als u uw thuja snoeien gaat, dan weet u zeker dat de haagplanten goed van hun snoeibeurt herstellen. Snoei niet te laat in het jaar; als de snoeiwonden niet hersteld zijn voor het gaat vriezen kan de thuja alsnog enige vorstschade oplopen.

Schitterend gebladerte

Misschien wel de belangrijkste reden waarom veel tuiniers de thuja 'Smaragd' in de tuin planten is simpelweg omdat ze het gebladerte van de coniferen zo mooi vinden.

Schitterend gebladerte

Misschien wel de belangrijkste reden waarom veel tuiniers de thuja 'Smaragd' in de tuin planten is simpelweg omdat ze het gebladerte van de coniferen zo mooi vinden. Dat is goed te begrijpen. De smaragdgroene kleur van de planten geeft ze een elegant, stijlvol imago dat perfect bij een wat formelere tuin past. De keuze in bladkleuren is overigens iets wat bij veel coniferen een pre is. Als uw keuze op een coniferenhaag gevallen is, kunt u kiezen uit coniferen met wat frissere kleuren, zoals de thuja 'Brabant' en de leylandii, of een wat donkerdere kleur zoals u die bij de thuja 'Smaragd' en de thuja 'Atrovirens' ziet.

Is de thuja 'Smaragd' door al deze goede eigenschappen de ideale coniferensoort voor bij u in de tuin? Of heeft u toch liever andere haagplanten? Waar uw keuze ook op valt: voor mooie, gezonde haagplanten van topkwaliteit bent u bij Haagplanten.net aan het juiste adres. Gemak is een ander groot voordeel van online uw haagplanten kopen in onze webshop. U hoeft zelf niet over het vervoer van de planten na te denken. Wij zorgen ervoor dat uw haagplanten in goede staat bij u aan de deur geleverd worden.