Voor welke tuin en bodem is de taxus geschikt?

6 december 2018
Voor welke tuin en bodem is de taxus geschikt?

De taxus is een haagplant die al jarenlang veelvuldig wordt aangeplant in Nederlandse tuinen. Deze conifeer wordt ook wel venijnboom genoemd en is geliefd om verscheidene redenen. Zo is de taxus wintergroen en zeer sterk. Daarnaast vereist de taxus geen bijzondere verzorging. Voor minimale inspanning krijgt u een prachtige, diepgroene en zichtdichte haag terug. Maar voor welke tuin en bodem is de taxus geschikt? We vertellen u er in dit artikel graag meer over.

Is de taxus geschikt voor mijn tuin?
Tuinen met hele natte bodems zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor deze haagplant.

Is de taxus geschikt voor mijn tuin?

Of de taxus geschikt is voor uw tuin hangt af van verschillende factoren. Tuinen met hele natte bodems zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor deze haagplant. De taxus houdt namelijk niet van natte voeten. Natuurlijk kunt u een natte bodem ook eerst draineren: daarna is het aanplanten van en taxushaag geen probleem. Verder is de taxus eigenlijk een haagplant die nagenoeg overal geplant kan worden. In zowel grote als kleine tuinen doet de venijnboom prima dienst als haagplant. Door zijn relatief trage groei komt hij ook in kleine stadstuinen heel goed tot zijn recht. Daarnaast past de taxus goed bij veel verschillende tuinstijlen.

In het wild komt de taxus op de meest uiteenlopende plekken voor: van Europa tot Azië en van Noord-Amerika tot het noorden van Afrika. De taxus stelt dus weinig eisen aan de grondsoort waarin hij staat. Zolang de bodem niet te nat is, zijn verreweg de meeste bodemsoorten geschikt voor de taxus. Ook wat betreft de standplaats is de taxus niet heel kieskeurig. Op zonnige plekken doet de venijnboom het goed, maar ook op schaduwrijke plekken of in de halfschaduw blijft de taxus in goede conditie. Daarnaast kan de taxus ook tegen harde wind zoals deze in de kuststreek nog wel eens voorkomt. Ook in stedelijke gebieden waar sprake is van de nodige luchtvervuiling kan de taxus aangeplant worden en gezond blijven.

Taxus planten op een natte bodem

Wat u ook kunt doen is enkele diepe gaten prikken in de plantgeul waarin u de taxusplanten aanplant. Zo wordt overtollig water afgevoerd.

Taxus planten op een natte bodem

Hoewel de taxus niet goed tegen heel natte voeten kan, is het toch nog mogelijk om taxus in uw tuin te planten met een vochtige bodem. Zoals we eerder al even vermeldden is het dan nodig om de grond in uw tuin te draineren. U kunt dit doen door een drainagebuis in te graven op de plek waar uw taxushaag moet komen. Doe dit diep genoeg, zodat de taxus niet wordt belemmerd om te wortelen. Wat u ook kunt doen is enkele diepe gaten prikken in de plantgeul waarin u de taxusplanten aanplant. Zo wordt overtollig water afgevoerd en komen de wortels van de taxus niet te nat te staan.

Hoe maak ik mijn bodem geschikt voor de taxus?
Coniferenmest bevat weer specifieke stoffen die coniferen hard nodig hebben, zoals bijvoorbeeld magnesium.

Hoe maak ik mijn bodem geschikt voor de taxus?

Hoewel de meeste bodemsoorten dus geschikt zijn voor de taxus, kunt u zelf ook nog het nodige doen om uw bodem in de beste conditie voor de taxus te houden. Het bemesten van de taxus kan hierbij helpen. Wij raden aan om de taxus twee maal per jaar te bemesten. Zo voorziet u de grond in uw tuin van alle voedingsstoffen en mineralen die de taxus nodig heeft. U kunt voor het bemesten van de taxus speciale coniferenmest of hagenmest gebruiken. Hagenmeststof is speciaal ontwikkeld om planten die dicht op elkaar geplant zijn te voorzien van extra voedingsstoffen. Coniferenmest bevat weer specifieke stoffen die coniferen hard nodig hebben, zoals bijvoorbeeld magnesium.

Daarnaast kan een tekort aan kalk ook nog wel eens voorkomen bij de taxus. U kunt kalk toedienen wanneer u denkt dat uw taxushaag dat goed kan gebruiken. Een symptoom van een kalktekort bij de taxus is het vertonen van bruine, verdorde plekken. Dergelijke plekken kunnen echter ook een andere oorzaak hebben. Het is dus raadzaam om een bodemonderzoek te laten uitvoeren in dat geval. Dit kunt u bij diverse bedrijven laten doen. U neemt in de meeste gevallen een monster van de bodem in uw tuin. Dit monster stuurt u op naar een laboratorium. Vervolgens ontvangt u de uitslag van het onderzoek per post. Zo kunt u direct een gerichte oplossing zoeken voor het probleem.

Taxushaag in goede conditie houden

Zorg er daarnaast voor dat u handschoenen draagt, want de taxus blijft natuurlijk een giftige plant.

Taxushaag in goede conditie houden

De taxus kan dus op verschillende bodemsoorten goed gedijen. Daarnaast is er met een goede bemesting de nodige winst te behalen. Naast het bemesten houdt u uw taxushaag ook in goede conditie door deze regelmatig te snoeien. Door het snoeien van de taxus stimuleert u de van nature dichte vertakkingsvorm van de boom. Zo blijft uw haag mooi zichtdicht. Gebruik bij het snoeien van de taxus altijd schoon en scherp gereedschap. Zorg er daarnaast voor dat u handschoenen draagt, want de taxus blijft natuurlijk een giftige plant. Snoeit u zonder handschoenen? Was dan na het snoeien zorgvuldig uw handen.

Taxus eenvoudig online kopen
Bij Haagplanten.net koopt u de taxus in verschillende hoogten. U kunt bij ons zowel taxusplanten in pot als met kluit eenvoudig online kopen.

Taxus eenvoudig online kopen

Nu u weet voor welke tuinen en bodems de taxus geschikt is, wilt u wellicht weten waar u deze bijzonder mooie haagplanten kunt kopen. Bij Haagplanten.net koopt u de taxus in verschillende hoogten. U kunt bij ons zowel taxusplanten in pot als met kluit eenvoudig online kopen. Wacht u liever niet tot de jonge taxussen uitgegroeid zijn tot een volle, wintergroene haag? Dan kunt u er ook voor kiezen om een kant-en-klare taxushaag te kopen. De haagplanten die u bij ons koopt zijn in uitstekende conditie en zijn vanaf de onderkant goed vertakt. De planten hebben al in de kwekerij alles gekregen wat nodig is om zich te ontwikkelen tot robuuste, gezonde en krachtige haagplanten. Met deze planten kunt u op eenvoudige wijze zelf een prachtige taxushaag aanleggen!