Vijf interessante dingen om met de taxus te doen

5 december 2018
Vijf interessante dingen om met de taxus te doen

De taxus is een wintergroene conifeer die vaak als haagplant wordt ingezet. Niet zonder reden: een taxushaag zorgt immers het hele jaar rond voor een blikdichte en diepgroene tuinafscheiding. Daarnaast is de taxus heel goed strak te snoeien, wat uw tuin een formele en verzorgde uitstraling geeft. Maar u kunt met de taxus meer dan alleen een prachtige haag creëren zoals we die vaak tegenkomen in tuinen. Daarom presenteren we in dit artikel vijf interessante dingen om met de taxus te doen.

Taxus: heel geschikt voor vormsnoei
Ook de wat meer traditionele vormen liggen met de taxus binnen handbereik.

Taxus: heel geschikt voor vormsnoei

Zijn dichte vertakkingsvorm en relatief trage groei maken de taxus een heel geschikte plant voor vormsnoei. De conifeer wordt om deze reden regelmatig solitair aangeplant en in de meest creatieve snoeifiguren geknipt. Ook de wat meer traditionele vormen liggen met de taxus binnen handbereik. De taxus laat zich prima in bolvorm, kegelvorm of spiraalvorm knippen. Daarom wordt de taxus ook nog wel eens gebruikt als buxusvervanger, die lange tijd bekendstond als de beste plant voor vormsnoei.

Wilt u uw tuin wat interessanter maken of een geheel nieuwe uitstraling geven? Dan is het toepassen van vormsnoei zeker een mooie optie voor u. Zorg er wel voor dat u uw taxus twee maal per jaar bemest wanneer u deze regelmatig snoeit. De taxus kan snoei bijzonder goed verdragen, maar wat extra voedingsstoffen en mineralen komen heel goed van pas bij het herstel na een snoeibeurt.

Een zigzaghaag van taxus
De taxus leent zich heel goed voor het creëren van een zigzaghaag.

Een zigzaghaag van taxus

Een zigzaghaag ziet er interessanter uit dan een ‘normale’ haag. Tegelijkertijd geeft het uw tuin een enigszins chique uitstraling wanneer u haagplanten op deze manier aanplant. De taxus leent zich heel goed voor het creëren van een zigzaghaag. Wanneer u een dergelijke haag ambieert kunt u het beste jonge, kleine taxusplanten bestellen. Op onze website kunt u eenvoudig berekenen hoeveel haagplanten u per meter haag nodig heeft. Ook kunt u aangeven of u uw haag in zigzag aan wilt leggen. Deze optie kunt u aanvinken. U ziet dan direct hoeveel planten u nodig heeft voor het creëren van een mooie zigzaghaag van taxus. Graaf een wat bredere plantgeul dan u gewoonlijk zou doen wanneer u een zigzaghaag aanplant.

Een groepje taxusbomen planten
Naast solitair of in haagvorm is dit een populaire manier om deze mooie boom aan te planten.

Een groepje taxusbomen planten

Heeft u een grotere tuin? Dan kunt u ook overwegen om een groepje taxusbomen te planten. Naast solitair of in haagvorm is dit een populaire manier om deze mooie boom aan te planten. Natuurlijk betekent dit niet dat u de taxus na het aanplanten nooit meer hoeft te verzorgen: u zult ze jaarlijks moeten snoeien om ze op de gewenste hoogte te houden. Daarnaast is het goed om de taxusbomen onderaan wat breder te laten en naar boven toe ietwat taps te laten toelopen. Zo krijgen de bomen voldoende zonlicht, ook aan de onderkant. U voorkomt op deze manier dat uw taxusbomen niet goed opdrogen na een regenbui of vochtige periode. Wanneer de binnenkant van de plant nat blijft, bestaat de kans dat er zich schimmel gaat vormen.

Taxus solitair planten samen met andere beplanting
Ook kan het zijn dat de diverse planten in verschillende perioden bemest dienen te worden.

Taxus solitair planten samen met andere beplanting

De taxus laat zich prima combineren met andere beplanting. Wilt u liever geen taxushaag, maar bent u wel betoverd door de charme van deze haagplant? Dan kunt u ervoor kiezen om een taxusboom solitair aan te planten. Dit geeft in het bijzonder een mooi effect wanneer u de boom neerzet bij andere struiken of planten. Ook in een kleine tuin waarin u niet zo gemakkelijk een groepje taxusbomen kwijt kunt is dit een bijzonder goed idee. Wanneer u de taxus solitair aanplant kunt u hem zo snoeien dat hij naar boven toe taps toeloopt. Let er wel op dat voor elke plant weer een ander bemestingsadvies geldt. U kunt bijvoorbeeld geen coniferenmest gebruiken voor andere soorten planten. Ook kan het zijn dat de diverse planten in verschillende perioden bemest dienen te worden.

Besjes of geen besjes? Taxus
Deze bessen verhogen de sierfactor van uw tuin aanzienlijk.

Besjes of geen besjes?

De gewone taxus, ook wel taxus baccata genoemd, staat bekend omdat hij in de nazomer zijn kenmerkende rode besjes draagt. Deze bessen verhogen de sierfactor van uw tuin aanzienlijk. Daarnaast zijn de rode bessen erg in trek bij vogels, die ze graag eten. Voor veel andere dieren zijn de bessen echter giftig. Dat kan een reden zijn waarom u deze bessen liever niet in uw tuin ziet. Wilt u een taxushaag zonder besjes? Kies er dan voor om alleen mannelijke taxus aan te planten. De mannelijke soort wordt ook wel taxus media ‘Hilli’ genoemd. Ook kunt u mannelijk en vrouwelijke planten combineren. Zo ontstaat er een haag waarvan sommige planten wel, en sommige planten geen rode bessen dragen. Dit geeft een interessant effect.

Taxus aanplanten in uw tuin
Allereerst is het belangrijk dat u de grond goed doorlatend maakt. Dit kunt u doen door de grond om te spitten.

Taxus aanplanten in uw tuin

Bent u geïnspireerd geraakt door ons artikel? Dan wilt u nu wellicht weten hoe u het beste te werk kunt gaan bij het aanplanten van taxus. Allereerst is het belangrijk dat u de grond goed doorlatend maakt. Dit kunt u doen door de grond om te spitten. Is de bodem in uw tuin vochtig? De taxus houdt niet van heel natte voeten. Om te voorkomen dat de wortels van de plant te nat komen te staan kunt u enkele diepe gaten prikken in de plantgeul of de plantgaten waarin de taxus geplaatst wordt. Zo wordt overtollig water gemakkelijk afgevoerd. Het is niet nodig om de taxus direct te bemesten na het planten. Het wordt afgeraden om taxus te planten wanneer het vriest of bij extreem hoge temperaturen.

Kunt u wel wat meer tuininspiratie gebruiken? Houd onze blog dan in de gaten. Hier verschijnen regelmatig diverse informatieve artikelen over verschillende soorten haagplanten!