Verschillen tussen thujasoorten

21 januari 2020
Verschillen tussen thujasoorten

De thuja is een schubconifeer die van origine uit Noord-Amerika komt, maar ook in Europa prima gedijt. Hij ziet er mooi uit als hij in een strakke vorm gesnoeid wordt en daarmee is het een van de meest geliefde haagconiferen in West-Europa geworden. Inmiddels zijn er verschillende thujasoorten verkrijgbaar. We kunnen het ons best voorstellen dat u nog niet precies weet welke soort thuja u het beste in uw tuin kunt planten. Heeft u daar hulp bij nodig? We leggen u graag de verschillen tussen thujasoorten uit, zodat u weet wat u kunt verwachten.

De eigenschappen van de thuja

Als schubconifeer heeft de thuja een heel ander gebladerte dan de loofbomen in ons assortiment, maar ook weer een net iets ander uiterlijk dan een naaldconifeer als de taxus.

De eigenschappen van de thuja

Als schubconifeer heeft de thuja een heel ander gebladerte dan de loofbomen in ons assortiment, maar ook weer een net iets ander uiterlijk dan een naaldconifeer als de taxus. Als u een kleine tuin heeft en daar graag een schubconiferenhaag in wilt hebben, kunt u het beste voor de thuja kiezen. Deze coniferensoort reageert namelijk een stuk beter op snoei dan andere schubconiferen als de Californische cipres of de leylandii. Hierdoor is een thujahaag veel smaller te houden. Snoei een thujahaag wel minstens twee keer per jaar, want op oud hout loopt de thuja niet meer uit.

In het Nederlands wordt de thuja ook wel de levensboom genoemd. Sommige tuiniers beweren dat dat door de lange levensduur van de coniferen komt, maar het is eigenlijk een verwijzing naar de medicinale werking die de planten hadden toen ze voor het eerst naar Europa gebracht werden. Toch zit er wel wat in die opmerking over de levensduur, want de thuja kan erg oud worden. De oudste nog levende exemplaren van de thuja staan in Canada en zijn al meer dan anderhalf duizend jaar oud. Om diezelfde reden wordt de plant veel gebruikt in klimaatonderzoek. Van een thuja haag heeft u dus desgewenst een leven lang plezier!

Overigens zijn alle thujasoorten in ons assortiment wintergroene haagplanten. U hoeft zich dus geen zorgen te maken of uw thujahaag er ’s winters nog wel mooi bij staat.

De thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd'

De in Nederlandse tuinen zeer populaire thuja 'Brabant' en thuja 'Smaragd' zijn kweekvormen van de Thuja occidentalis.

De thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd'

De in Nederlandse tuinen zeer populaire thuja 'Brabant' en thuja 'Smaragd' zijn kweekvormen van de Thuja occidentalis. In het Nederlands heet deze thujasoort de westerse levensboom. En dat kan misschien wat verwarrend zijn, omdat deze soort van de Amerikaanse oostkust afkomstig is, terwijl de Thuja plicata aan de westkust groeit. Feit is wel dat de Thuja occidentalis gewend is aan een klimaat dat behoorlijk op ons klimaat lijkt en daarom gedijt deze soort ook in het westen van Europa uitstekend. En dat is goed te zien, want als u een reis langs Europese tuinen maakt, zult u de thuja 'Smaragd' en de thuja 'Brabant' regelmatig tegenkomen.

Het belangrijkste verschil tussen deze beide thujasoorten is de bladkleur. Zoals zijn naam al verraadt heeft de thuja 'Smaragd' een stijlvolle, smaragdgroene kleur, terwijl de thuja 'Brabant' wat lichter van kleur is. De nieuwe uitloop van de thuja 'Brabant' heeft een geelachtige kleur, waardoor deze soort bij een tuin met een frisse uitstraling past. Daarnaast groeit de thuja 'Brabant' gemiddeld genomen wat sneller dan de thuja 'Smaragd'. Beide soorten zijn uiterst winterhard, waardoor u zich in de winter weinig zorgen om deze coniferen hoeft te maken. Wie op zoek is naar een betrouwbare privacyhaag kan zich aan geen van deze thujasoorten een buil vallen.

De reuzenlevensboom 'Martin', 'Excelsa' en 'Atrovirens'

Geheel in lijn met zijn naam wordt de reuzenlevensboom wat hoger dan de Thuja occidentalis.

De reuzenlevensboom 'Martin', 'Excelsa' en 'Atrovirens'

De reuzenlevensboom 'Martin', de reuzenlevensboom 'Excelsa' en de reuzenlevensboom 'Atrovirens' zijn alle drie kweekvormen van de Thuja plicata, waarvan het oorspronkelijke leefgebied zoals gezegd aan de westkust van de Verenigde Staten ligt. Daar liggen staten die gemiddeld genomen een flink stuk warmer zijn dan Nederland, maar dat maakt deze coniferen niet uit. Sterker nog, de reuzenlevensboom – zoals de soort in het Nederlands heet – is uitstekend winterhard. Geheel in lijn met zijn naam wordt de reuzenlevensboom wat hoger dan de Thuja occidentalis. De maximale hoogte ligt tussen de 5 en de 6 meter. Ook deze thujasoort is dus uitstekend voor een privacyhaag, al zal hij in de eerste jaren bovenin wat dunner en opener zijn, omdat de thuja van nature kegelachtig groeit.

De thuja 'Smaragd' en de thuja 'Brabant' zijn iets makkelijker klein en smal te houden dan de reuzenlevensboom, die in een jaar tijd zo’n 30 centimeter groeit en bovendien in de natuur ook groter wordt. We raden de reuzenlevensboom dus vooral aan voor een grotere tuin. Welke reuzenlevensboom de ideale keuze is voor uw tuin kunt u het beste laten afhangen van uw smaak, want het zijn allemaal zeer winterharde en wintergroene haagplanten met een mooie uitstraling. Het gebladerte van de reuzenlevensboom 'Atrovirens' is iets grover dan dat van de andere twee soorten, terwijl de reuzenlevensboom 'Excelsa' wat dichter vertakt is. Alle reuzenlevensbomen hebben echter een bijzonder mooi glanzend gebladerte.

Online thuja kopen

Bent u er inmiddels uit? Bij Haagplanten.net kunt u exemplaren van alle vijf de bovengenoemde thujasoorten kopen. Deze thuja’s zijn bij uitstek de meest geschikte soorten voor gebruik in de haag.

Online thuja kopen

Bent u er inmiddels uit? Bij Haagplanten.net kunt u exemplaren van alle vijf de bovengenoemde thujasoorten kopen. Deze thuja’s zijn bij uitstek de meest geschikte soorten voor gebruik in de haag. Er zijn ook nog soorten die van nature in Azië groeien, maar die zijn minder geschikt om in uw tuin te planten. Al deze thujasoorten leveren een prachtige coniferenhaag op waar u opvallend weinig omkijken naar heeft. Zolang u uw thujahaag twee keer per jaar snoeit, zal het resultaat altijd een mooie wintergroene haag zijn die uw tuin ieder seizoen een stukje mooier maakt.

Heeft u vragen over de thuja of een van de vele andere haagplanten die we in onze webshop verkopen? Onze klantenservice helpt u graag verder.