Verschillen tussen naaldconiferen en schubconiferen

23 januari 2020
Verschillen tussen naaldconiferen en schubconiferen

Het verschil tussen loofbomen en coniferen is voor de meeste mensen wel duidelijk. Het grote blad van een soort als de laurierkers of de beuk heeft een hele andere uitstraling dan de gemiddelde coniferenhaag. Maar wist u dat er tussen de coniferensoorten onderling ook veel verschillen bestaan? Vooral de verschillen tussen naaldconiferen en schubconiferen kunnen groot zijn. Dat heeft invloed op het uiterlijk van uw haag, maar bijvoorbeeld ook op hoe u uw coniferenhaag moet onderhouden. De volgende verschillen zijn in ieder geval van groot belang bij het kiezen van de juiste coniferenhaag.

Overeenkomsten tussen de coniferensoorten

Verder kunnen coniferen over het algemeen heel slecht tegen natte grond. Dat is sowieso niet ideaal voor een haag, maar coniferen reageren nog slechter op natte voeten dan de gemiddelde haagplantensoort.

Eerst de overeenkomsten tussen de coniferensoorten

Uiteraard zouden naaldconiferen en schubconiferen bij ons niet onder dezelfde categorie vallen als er geen overeenkomsten waren. De belangrijkste overeenkomst bij coniferen als haagplanten is het feit dat een coniferenhaag normaal gesproken formeler overkomt dan een haag die uit loofbomen bestaat. Er zijn uitzonderingen, zoals de buxus en buxusvervangers als de Japanse hulst, die veel kleinere bladeren dan gemiddeld hebben, maar over het algemeen kiest u voor een formele wintergroene haag voor coniferen. Omdat de bladeren van deze soorten kleine schubben of naalden zijn, is het risico dat er na het snoeien een groot blad uitsteekt nihil.

Verder kunnen coniferen over het algemeen heel slecht tegen natte grond. Dat is sowieso niet ideaal voor een haag, maar coniferen reageren nog slechter op natte voeten dan de gemiddelde haagplantensoort. Verder zijn de meeste coniferen in ons assortiment wintergroen. En dat is wel zo prettig, want een haag komt veel formeler over als hij het hele jaar door groen is. De Japanse lariks (Larix kaempferi) en de watercipres (Metasequoia glyptostroboides) zijn de enige coniferen in ons aanbod die hun naalden verliezen. Overigens is de watercipres ook de enige coniferensoort die geen last heeft van natte grond, omdat hij daar in het wild aan gewend is.

Verschillen in onderhoud

Schubconiferen hebben ieder jaar meer snoeibeurten nodig dan naaldconiferen als de taxus.Schubconiferen hebben ieder jaar meer snoeibeurten nodig dan naaldconiferen als de taxus.

Verschillen in onderhoud

Het belangrijkste verschil tussen naaldconiferen en schubconiferen is hoe u ze moet snoeien. Schubconiferen hebben ieder jaar meer snoeibeurten nodig dan naaldconiferen als de taxus. Nu is de taxus wel een bijzondere coniferensoort. Ten eerste groeit hij veel langzamer dan andere coniferen, maar misschien nog wel belangrijker is dat de taxus uitloopt vanaf het oude hout. Dat komt doordat de taxus als een van de weinige coniferensoorten slapende knoppen op het oude hout heeft. Snoeit u de takken die deze knoppen bedekken, dan valt er weer zonlicht op en gaan de knoppen weer open.

Hierdoor is een taxushaag de enige coniferenhaag die u kunt verjongen als u vindt dat hij te groot geworden is. Doet u dit bij een schubconifeer, dan kan dat eigenlijk niet zonder dat er kale of droge plekken in uw haag ontstaan. Het is dus aan te raden om een schubconiferenhaag minimaal twee keer per jaar te snoeien. U knipt dan de nieuwe scheuten die uit de haag steken af. Knip niet verder dan de takken groen zijn, want anders lopen ze niet verder meer uit. Een taxushaag snoeien hoeft niet meer dan eens per jaar, al kiezen veel tuiniers er wel voor om hem in september een tweede keer te snoeien, zodat hij extra strak wordt.

Hoe vaak u een schubconifeer precies snoeit is afhankelijk van welke soort u precies in de tuin heeft staan. Een thuja of een Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana) groeit in een jaar tijd maar zo’n 30 centimeter, waardoor twee keer snoeien in een jaar meer dan voldoende is. De leylandii groeit echter heel erg snel. Hierdoor kan het nodig zijn om een leylandiihaag drie à vier keer per jaar te snoeien. De thuja is overigens het best terug te snoeien. Zo kan een thujahaag redelijk smal blijven en past een haag van deze schubconiferen ook in een kleinere tuin.

Verschillen in tuinontwerp

Als het op het uiterlijk van uw haag aankomt, is er niet heel veel verschil tussen schubconiferen en naaldconiferen.

Verschillen in tuinontwerp

Als het op het uiterlijk van uw haag aankomt, is er niet heel veel verschil tussen schubconiferen en naaldconiferen. Het resultaat is eigenlijk altijd een rechte haag die van een afstandje bijna op een ononderbroken groen blok lijkt. De verschillen in toepassing zijn groter. Zo kiezen onze meeste klanten eerder voor een schubconiferenhaag als ze op vrij korte termijn een privacyhaag in de tuin willen hebben. Met de taxus is een privacyhaag wel mogelijk, maar u moet er lang op wachten, tenzij u natuurlijk een kant en klare taxushaag plant. Voor een lage haag in de voortuin is de taxus juist perfect, omdat een schubconiferenhaag door zijn snelle groei bijna niet zo laag te houden is.

Verder raden we voor een kindvriendelijke tuin eerder een schubconiferenhaag aan. Aan een taxus zitten naalden die weliswaar minder pijn doen dan de doorns van een sleedoorn, meidoorn of vuurdoorn, maar het kan wel onaangenaam zijn voor kinderen. Bovendien groeien er bessen aan een taxushaag die er door hun rode vruchtvlees smakelijk uitzien, maar uiterst giftige pitten bevatten. Dan is een thujahaag een betere optie. Aan de thuja groeien droge kegels die jonge kinderen niet zo snel in hun mond zullen stoppen. Het zachte gebladerte kan wat lichte huidirritatie veroorzaken, maar zal over het algemeen minder pijnlijk zijn voor uw kinderen.

Naaldconiferen en schubconiferen online kopen

Het assortiment van Haagplanten.net bestaat uit de meest geschikte naaldconiferen en schubconiferen om in uw haag te gebruiken.

Naaldconiferen en schubconiferen online kopen

Het assortiment van Haagplanten.net bestaat uit de meest geschikte naaldconiferen en schubconiferen om in uw haag te gebruiken. De meeste hiervan zijn wintergroen en groeien in iedere goed gedraineerde tuingrond. Heeft u nog meer vragen over naaldconiferen, schubconiferen of andere haagplanten? Kijk dan eens rond op onze site, waar u veel informatie over verschillende soorten haagplanten kunt vinden, of neem contact op met onze haagplantenexperts.