Wat is het verschil tussen Thuja occidentalis en Thuja plicata?

17 september 2019
Wat is het verschil tussen Thuja occidentalis en Thuja plicata?

Veel tuinliefhebbers vragen zich af wat het verschil tussen de Thuja occidentalis en de Thuja plicata is. Het zijn immers allemaal wintergroene haagconiferen, dus op het eerste gezicht zijn er weinig verschillen tussen de twee soorten levensboom. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de Thuja occidentalis en de Thuja plicata. We lichten deze dan ook graag voor u uit. Zo weet u precies welke soort thuja het beste in uw tuinlandschap zal passen en wordt het een stuk eenvoudiger om voor de juiste haagconifeer te kiezen!

Thuja occidentalis en Thuja plicata: wat zijn dat voor coniferen?
Ambieert u dus een zeer hoge haag, dan leent de Thuja plicata zich hiervoor uitstekend.

Thuja occidentalis en Thuja plicata: wat zijn dat voor coniferen?

Zowel de Thuja occidentalis als de Thuja plicata zijn wintergroene coniferen die zich uitstekend lenen voor het creëren van een privacyhaag met een klassieke uitstraling. Het grootste verschil tussen deze twee soorten thuja is dat de Thuja plicata, ook wel Reuzenlevensboom genoemd, bijzonder hoog kan worden. Ambieert u dus een zeer hoge haag, dan leent de Thuja plicata zich hiervoor uitstekend. Hagen tot 5 meter hoogte behoren zeker tot de mogelijkheden met de Reuzenlevensboom. Voor de Thuja occidentalis geldt dat hij in haagvorm mooi blijft tot een hoogte van maximaal 2 meter.

Ook groeit de Reuzenlevensboom ietwat sneller dicht dan de Thuja occidentalis. Het verschil is echter niet groot: de Thuja plicata neemt ongeveer 10 centimeter meer per jaar in hoogte toe dan de Thuja occidentalis. We nemen graag met u door welke mooie eigenschappen de Reuzenlevensboom biedt ten opzichte van de Thuja occidentalis.

Waarom kiezen voor Reuzenlevensboom?
Alle soorten thuja zijn wat ons betreft prachtig. De Thuja occidentalis 'Smaragd' staat bekend om zijn smaragdgroene schubben en ranke, elegante groeivorm.

Waarom kiezen voor Reuzenlevensboom?

Alle soorten thuja zijn wat ons betreft prachtig. De Thuja occidentalis 'Smaragd' staat bekend om zijn smaragdgroene schubben en ranke, elegante groeivorm. Een haag van thuja 'Smaragd' is heel goed in een slanke haagvorm te houden die toch goed zichtdicht is. De thuja 'Brabant' is het robuustere broertje van de thuja 'Smaragd'. Deze haagconifeer groeit iets sneller dan de thuja 'Smaragd' en heeft ook een bredere groeivorm. Een stoere coniferenhaag die uw tuin toch een smaakvol karakter geeft kan prima worden gecreëerd met de thuja 'Brabant'. Ondanks de mooie eigenschappen van de Thuja occidentalis zijn er toch veel tuiniers die kiezen voor de Reuzenlevensboom.

Tuinliefhebbers die een hoge coniferenhaag in hun tuin willen aanplanten doen er goed aan om voor de Reuzenlevensboom te kiezen. Een voordeel van de Thuja plicata is dat deze goed groeit op nagenoeg elke bodem. Wel zijn deze coniferen gevoelig voor erg veel droogte. Tijdens droge periode zult u ze dus ook van extra water moeten voorzien om ze gezond en sterk te houden. De Reuzenlevensboom is daarnaast zeer winterhard en kan tegen verschillende weersomstandigheden. Ook aan zijn standplaats stelt hij weinig eisen: de Thuja plicata verdraagt zowel zon, halfschaduw als schaduw prima.

Drie soorten Reuzenlevensboom
Er zijn drie soorten Reuzenlevensboom verkrijgbaar in onze webshop: de thuja 'Martin', 'Excelsa' en 'Atrovirens'.

.

Er zijn drie soorten Reuzenlevensboom verkrijgbaar in onze webshop: de thuja 'Martin', 'Excelsa' en 'Atrovirens'. De thuja 'Martin' is een haagconifeer die snel opgroeit en een slanke groeivorm heeft. U creëert hiermee dus een coniferenhaag die robuust is, maar toch de nodige elegantie laat zien. De Reuzenlevensboom 'Martin' draagt vruchten die nog het meest op kleine kegeltjes lijken. Het glanzende loof draagt bij aan zijn sierlijkheid. De thuja 'Excelsa' wordt door een wat robuustere groeivorm gekenmerkt. Het donkergroene, glanzende loof zorgt ervoor dat uw tuin een natuurlijke en sfeervolle uitstraling krijgt.

Tot slot is er nog de Reuzenlevensboom 'Atrovirens'. Deze thujasoort is zeer winterhard en verdraagt ook temperaturen tot ver onder het vriespunt. Het loof van de thuja 'Atrovirens' is wat grover dan dat van de andere soorten Reuzenlevensboom. Snoei deze thujasoort 2 maal per jaar om ervoor te zorgen dat hij zijn compacte, jonge uiterlijk behoudt. Dit geldt overigens ook voor de andere soorten Reuzenlevensboom: door zijn snelle groei kan deze haagconifeer u immers al snel boven het hoofd groeien.

Kies ik voor Thuja occidentalis of Thuja plicata?
Heeft u een vrij kleine tuin? Dan kunt u het beste kiezen voor de Thuja occidentalis.

Kies ik voor Thuja occidentalis of Thuja plicata?

Zowel de Thuja occidentalis als de Reuzenlevensboom kunnen veel voor uw tuinontwerp betekenen. Heeft u een vrij kleine tuin? Dan kunt u het beste kiezen voor de Thuja occidentalis. Houd er rekening mee dat u de thujahaag regelmatig bijhoudt middels snoei: zo voorkomt u dat de haag te breed wordt. De thuja ‘Smaragd’ is het meest geschikt voor kleine stadstuinen. Heeft u meer ruimte of wilt u een coniferenhaag die hoger kan worden dan 2 meter? Dan is de Thuja plicata de beste keuze voor u. Alle soorten thuja verhogen de sfeer in uw tuin aanzienlijk.

De thuja kan prima in een formele, klassieke haagvorm worden gesnoeid. Ook in informele en zelfs landelijke tuinstijlen kan de thuja echter prima worden aangeplant, zowel in haagvorm als solitair of in groepen. De thuja laat zich goed combineren met andere beplanting: deze haagconifeer zal niet snel “vloeken” bij andere wintergroene of bladverliezende bomen, struiken of planten. Zowel de Thuja occidentalis als de Thuja plicata kunnen uw tuinontwerp op schitterende wijze omlijsten en benadrukken. U bepaalt zelf welke soort thuja het beste bij uw tuin past.

Thuja online kopen
U kunt bij ons 2 soorten Thuja occidentalis en 3 soorten Thuja plicata kopen.

Thuja online kopen

Bent u helemaal geïnspireerd geraakt door deze mooie haagconifeer? Kijk dan eens rond in onze webshop welke thujasoort goed in uw tuin zou staan. U kunt bij ons 2 soorten Thuja occidentalis en 3 soorten Thuja plicata kopen. Wilt u snel een mooie, hoge tuinafscheiding in uw tuin hebben staan? De Thuja occidentalis is ook als kant-en-klaarhaag verkrijgbaar. Het online kopen van thuja is snel, eenvoudig en veilig. De thuja die u bij ons aanschaft verkeert in topconditie en is van hoge kwaliteit. Op de kwekerij zijn onze haagconiferen de allerbeste verzorging van onze professionals gewend.

Heeft u nog vragen over de Thuja occidentalis of de Thuja plicata? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team helpt u graag verder!