Uw taxushaag op z’n mooist houden – 4 tips

27 maart 2019
Uw taxushaag op z’n mooist houden – 4 tips

De taxus is een populaire haagplant die veel wordt teruggezien in Nederlandse tuinontwerpen, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Wij begrijpen dat heel goed: de taxus is namelijk een veelzijdige haagplant met veel goede eigenschappen. Zo is hij blikdicht, verdraagt hij snoei uitstekend en creëert hij in de tuin een residentiële maar toch natuurlijke sfeer. Daarnaast is de taxus onderhoudsvriendelijk: hij vereist geen al te bijzondere verzorging. Toch kunt u wel iets doen om uw taxushaag op z’n mooist te houden. We geven u graag 4 handige tips.

Snoei uw taxushaag regelmatig
Gebruik bij het snoeien van uw taxushaag een scherpe snoeischaar

Snoei uw taxushaag regelmatig

Om uw taxushaag mooi vol, compact en zichtdicht te houden is het van belang dat hij regelmatig wordt gesnoeid. Sommige tuiniers zijn geneigd om zo nu en dan een snoeibeurt over te slaan omdat de taxus toch niet zo heel snel groeit: hij blijft dus vrij lang mooi in vorm. Dit is echter een veelgemaakte fout die u moet zien te vermijden. Juist door de taxushaag met regelmaat te snoeien stimuleert u nieuwe vertakkingen. De haag wordt dus voller naarmate u hem vaker snoeit. Snoei uw taxushaag bij voorkeur 2 maal per jaar: de eerste maal in juni en de tweede keer rond augustus/september.

Gebruik bij het snoeien van uw taxushaag een scherpe snoeischaar: zo krijgt u het mooiste resultaat. Ook herstelt de snoeiwonde zich sneller als uw snoeigereedschap goed scherp is. Snoei de taxus altijd bij bewolkt weer en bij voorkeur als er wat vocht in de lucht zit. Dit vergemakkelijkt het snoeien, maar draagt ook positief bij aan het herstel van uw taxushaag. Staat er een oude taxushaag in uw tuin? Dan kunt u deze gerust een flink stuk terugsnoeien. Als enige conifeer loopt de taxus namelijk uit op het kale hout. Rigoureuze verjongingssnoei kan een verwaarloosde taxushaag dus zeker opknappen.

Bemest de taxus op het juiste moment
De truc is om de taxus steeds net voor de groeiperiode te bemesten: rond maart-april en nogmaals rond juni-begin juli.

Bemest de taxus op het juiste moment

Minstens zo belangrijk als het snoeien van uw taxushaag is het bemesten van de haagplanten. Sommige tuiniers laten zich verleiden om niet consequent te bemesten. Doordat de taxus een oersterke haagplant is die in verreweg de meeste omstandigheden goed gedijt, zal hij niet snel lelijk worden of afsterven. Dit betekent echter niet dat de taxus geen tekorten kan oplopen. De taxus voelt zich het meest thuis in een luchtige, humusrijke bodem die ook wat kalk bevat. Heeft uw tuin een andere grondsoort? Dan kunt u een dergelijke bodem eenvoudig nabootsen door het bemesten van de taxus en het luchtig houden van de grond.

De taxus kent 2 groeiperioden per jaar. De truc is om de taxus steeds net voor de groeiperiode te bemesten: rond maart-april en nogmaals rond juni-begin juli. Gebruik bij voorkeur organische mest die ook echt bedoeld is voor het bemesten van de taxus of andere coniferen. Deze meststof is verrijkt met magnesium en andere voor de taxus belangrijke mineralen. Dergelijke mest houdt de taxus gezond en sterk. Ook wordt de haagplant in zijn groei gestimuleerd. Dat kan hij goed gebruiken, want de taxus is beslist geen snelgroeier. Heeft u nog geen taxushaag, maar gaat u deze wel planten? Gebruik bij het aanplanten van de taxus dan tevens een goede bodemverbeteraar.

Taxus bewateren bij droogte
Tijdens warme, droge dagen kunt u de taxus gerust elke dag water geven. Pas op dat u geen zeer grote hoeveelheid vocht in een keer toedient.

Taxus bewateren bij droogte

De taxus is een haagplant die gevoelig is voor droogte. Hoewel hij niets moet hebben van natte voeten, is een langdurige periode van droogte ook allesbehalve wenselijk voor uw taxushaag. Een tekort aan vocht kan leiden tot het bruin worden van de naalden en uiteindelijk tot bladval. Heeft u pasgeleden een taxushaag aangeplant? Jonge haagplanten zijn veel vatbaarder voor droogte dan volwassen haagplanten. Geef uw jonge taxushaag in de periode van de aanplant dan ook voldoende water. In perioden van droogte en hitte verdampt water eerder uit de grond. Ook volwassen taxushagen dienen dan extra te worden bewaterd.

Tijdens warme, droge dagen kunt u de taxus gerust elke dag water geven. Pas op dat u geen zeer grote hoeveelheid vocht in een keer toedient: de haag kan dan verdrinken. Zorg wel dat de grond waar de taxushaag in staat lekker vochtig aanvoelt. Giet het water rechtstreeks bij de wortels van uw haagplanten. Zo profiteert uw taxushaag optimaal van het toegediende vocht!

Houd uw bodem gezond
Een fraaie tuin heeft een gezonde, luchtige en voedingsrijke bodem die ervoor zorgt dat uw heesters en bomen tot volle wasdom kunnen komen.

Houd uw bodem gezond

Niet alleen de taxus, maar alle beplanting vaart er we bij wanneer u de bodem in uw tuin gezond houdt. Een fraaie tuin heeft een gezonde, luchtige en voedingsrijke bodem die ervoor zorgt dat uw heesters en bomen tot volle wasdom kunnen komen. Het is dan ook essentieel dat u de grond in uw tuin zo nu en dan verwent met iets extra’s. Breng eens per jaar een fijn laagje compost aan in uw tuin, voorzie het gazon in het voorjaar van wat extra kalk en verwijder onkruid op tijd. In een verzorgde tuin komt uw taxushaag immers nog beter tot zijn recht!

Als u de taxus de juiste verzorging biedt, is het een haagplant waarvan u nog een zeer lange tijd kunt genieten. Wanneer uw tuin wordt omlijst door een schitterende taxushaag, komt uw tuinontwerp nog beter tot zijn recht. Niet voor niets is de taxus een van de best verkochte haagplanten uit ons assortiment. Wilt u online uw taxus kopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze taxussen verkeren in topconditie en is goed vertakt. Prijkt er al een taxushaag in uw tuin? Dan zullen onze tips u helpen om te zorgen dat de heg gedurende elk seizoen in goede conditie blijft.