Uitstekende redenen om voor een laurierhaag te kiezen

10 december 2018
Uitstekende redenen om voor een laurierhaag te kiezen

Gaat u een nieuwe haag in uw tuin aanplanten? Neem een laurierhaag dan zeker mee in uw overwegingen. Er zijn verschillende soorten laurierkers. U kiest zelf welke soort het beste bij uw tuinontwerp past. Een laurierhaag is niet alleen bijzonder mooi om te zien: de laurierkers biedt nog tal van andere voordelen voor uw tuin én voor uzelf. Wij vertellen u graag een aantal uitstekende redenen om voor een laurierhaag te kiezen.

Een wintergroene laurierhaag
Wanneer u op uw privacy gesteld bent en tegelijkertijd van een schitterende haag wilt genieten, is de laurierkers een haagplant die prima bij u past.

Een wintergroene laurierhaag

Alle soorten laurierkers zijn wintergroen. Daarnaast zijn de meeste soorten ook nog eens goed winterhard. Wil u het jaar rond genieten van een groene, volle haag? Dan is een laurierhaag hiervoor uitstekend geschikt. Een groot voordeel van een wintergroene haag is dat u ook ’s winters beschermd bent tegen inkijk van eventuele buren en voorbijgangers. Wanneer u op uw privacy gesteld bent en tegelijkertijd van een schitterende haag wilt genieten, is de laurierkers een haagplant die prima bij u past.

Een laurierhaag vermindert verkeerslawaai
Ondervindt u veel hinder van een nabijgelegen (snel)weg? Dan is het een goed idee om voor een wat hogere laurierhaag als tuinafscheiding te kiezen.

Een laurierhaag vermindert verkeerslawaai

Veel typen laurierkers hebben een zwaar, wat groter blad. Denk bijvoorbeeld aan de laurierkers ‘Rotundifolia’ en de laurier ‘Novita’. Dit grote blad biedt vele voordelen: na de aanplant van deze soorten laurierkers geniet u relatief snel van het zichtdichte karakter van de haag. Daarnaast dempen de grote bladeren ook nog het nodige geluid, bijvoorbeeld verkeerslawaai. Ondervindt u veel hinder van een nabijgelegen (snel)weg? Dan is het een goed idee om voor een wat hogere laurierhaag als tuinafscheiding te kiezen. Natuurlijk zal dit niet elke geluidshinder wegnemen, maar u zult zeker minder last van verkeerslawaai hebben.

De laurierkers: een snelgroeiende haagplant
Soorten laurier die erg snel groeien zijn de laurierkers ‘Rotundifolia’ en de laurier ‘Novita’.

De laurierkers: een snelgroeiende haagplant

De laurierkers is een haagplant die bekendstaat als een snelle groeier. Kiest u voor een laurierhaag? Dan kiest u voor een heester die vrij snel een volle, zichtdichte heg oplevert. Soorten laurier die erg snel groeien zijn de laurierkers ‘Rotundifolia’ en de laurier ‘Novita’. Maar ook de laurier ‘Genolia’ en de laurierkers ‘Caucasica’ staan bekend als echte groeikampioenen: deze haagplanten groeien allen zo’n 40 tot 60 centimeter per jaar. De Portugese laurier groeit wat minder snel: deze neemt jaarlijks zo’n 15 tot 30 centimeter in hoogte toe.

Daarnaast is de Portugese laurier is een soort laurierkers die vrij slank opgaat. Hierdoor is deze haagplant ook geschikt om in kleinere tuinen aangeplant te worden. Wel dient de haag dan minimaal eens per jaar worden gesnoeid om hem in een mooie, nette vorm te houden. Hetzelfde geldt overigens voor de laurierkers ‘Genolia’: waar veel lauriersoorten nogal breeduit groeien, blijft dit type mooi smal. Hoewel de laurierkers doorgaans dus een snelgroeiende haagplant is, zijn er ook soorten laurier die juist langzaam groeien. De laurierkers ‘Otto Luyken’ en laurier 'Zabeliana’ zijn hiervan goede voorbeelden. Door hun trage groei kunnen deze typen laurier ook prima worden geplant in kleine tuinen.

Een laurierhaag kan goed worden gesnoeid
U kunt uw laurierhaag het beste in het voorjaar snoeien, net voordat de nieuwe twijgen gaan uitlopen.

Een laurierhaag kan goed worden gesnoeid

De laurierkers kan snoei uitstekend verdragen. Laurier loopt zelfs weer uit wanneer de plant wordt teruggesnoeid tot op het kale hout. Dat de haagplant zich gemakkelijk laat snoeien is voor veel tuiniers een groot pluspunt. Wilt u een strakke laurierhaag met een enigszins formele uitstraling? Dan raden wij aan om de plant twee keer per jaar te snoeien. Dit geldt natuurlijk niet voor de laurierkers ‘Zabeliana’ en de laurier ‘Otto Luyken’, aangezien deze minder snel groeien dan de gemiddelde laurierhaag. U kunt uw laurierhaag het beste in het voorjaar snoeien, net voordat de nieuwe twijgen gaan uitlopen. Wilt u de laurierhaag ook gedurende de winter netjes houden? Snoei de heg dan nogmaals in het najaar, rond augustus/september.

Elke lauriersoort heeft een eigen uitstraling
Gaat u voor de slanke, sierlijke Portugese laurier die uw tuin een prachtige, luxueuze uitstraling geeft?

Elke lauriersoort heeft een eigen uitstraling

Gaat u voor de slanke, sierlijke Portugese laurier die uw tuin een prachtige, luxueuze uitstraling geeft? Of heeft u liever een robuuste laurierhaag met grote, frisgroene bladeren? Elke lauriersoort heeft zijn geheel eigen uitstraling. Wat alle soorten met elkaar gemeen hebben is dat ze de sierfactor van uw tuin aanzienlijk verhogen met hun smaakvolle voorkomen en glanzende, leerachtige blad. Een laurierhaag gaat goed samen met verreweg de meeste tuinstijlen. Wilt u uw tuin verrijken met een prachtige laurierhaag? In onze webshop vindt u alle soorten laurierkers van de allerbeste kwaliteit.