Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Uitgelicht: Thuja ‘Brabant’ als haagplant

 Thuja ‘Brabant’ als haagplant

Uitgelicht: Thuja ‘Brabant’ als haagplant

Een van de meest klassieke haagsoorten is waarschijnlijk wel de coniferenhaag en dat is zeker niet voor niets. Coniferen hebben een heleboel goede eigenschappen als haagplant. Zo groeien ze lekker hoog, hebben ze meestal een dichte groeivorm en zijn ze wintergroen. Ideaal dus voor een mooie, formele privacyhaag die het hele jaar lang doet waarvoor hij geplant is. Vandaag willen we het hebben over de thuja 'Brabant' als haagplant

Thuja ‘Brabant’ in de tuin
De kleur van de levensboom 'Brabant' geeft dan ook direct een gezellige uitstraling aan uw tuin.

Thuja 'Brabant' in de tuin

De westerse levensboom 'Brabant' heeft het eigenlijk helemaal niet nodig om ‘uitgelicht’ te worden. Hij weet namelijk met zijn felgroene bladeren heel goed zelf hoe hij om aandacht moet vragen. De kleur van de levensboom 'Brabant' geeft dan ook direct een gezellige uitstraling aan uw tuin. De bladeren van de thuja zijn strak opgerold tot schubben, waardoor deze conifeer een zachter uiterlijk heeft dan naaldbomen zoals de taxus en lariks. Westerse levensboom 'Brabant' is daarom ook goed geschikt voor tuinen waar vaak kinderen in spelen. De kans dat iemand zich pijn doet aan deze haag is erg klein.

We noemden in de introductie al wat goede eigenschappen van coniferen en de thuja voldoet zeker aan al deze eigenschappen. Zijn hoogte en dichte structuur maken hem ideaal als haagplant voor mensen die zoeken naar wat privacy in hun tuin. Daarnaast is deze haagplant ook nog heel winterhard. Geen zorgen dus als de winter eens wat kouder is, uw haag overleeft het zeker. Wanneer de plant eenmaal geworteld is in uw tuin, zal er maar weinig verzorging nodig zijn. Thuja 'Brabant' is dus een gemakkelijke en robuuste haagplant die het hele jaar door zijn werk doet.

Verzorging
Thuja 'Brabant' heeft vrij veel water nodig en droogt in de zon sneller uit.

Verzorging

’Weinig verzorging’ betekent natuurlijk niet dat u er nooit naar om hoeft te kijken. Allereerst moet de thuja 'Brabant' goed geplant worden. Deze staat het liefste in wat vochtige grond en wordt al helemaal blij van grond met veel humus. Ook heeft de levensboom 'Brabant' liever een plekje in de halfschaduw of schaduw dan in de volle zon. Thuja 'Brabant' heeft vrij veel water nodig en droogt in de zon sneller uit. Staat uw haag toch (deels) in de volle zon? Geef dan op warme en droge dagen wat extra water. Doe dit altijd bij de wortels en nooit op de schubben.

Het belangrijkste aan de verzorging van de thuja is natuurlijk het snoeien. Westerse levensboom 'Brabant' is heel geschikt voor formele hagen wanneer hij goed bijgehouden wordt, maar kan gemakkelijk verwilderen als u het een paar jaar nalaat te snoeien. Dit komt omdat de boom niet terug kan groeien op oud hout. Snoei de thuja 'Brabant' dus zeker elke lente en het beste ook nog een keer in de herfst, zodat hij netjes in vorm blijft. Snoei nooit te diep in, want dan bestaat de kans dat er kale plekken overblijven.

Als u de thuja 'Brabant' gaat snoeien, is het belangrijk om scherp gereedschap te hebben. Voor een formele haag is een grote heggenschaar of zelfs een elektrische snoeischaar ideaal. Zo kunt u een groter oppervlak in één keer knippen en is het gemakkelijker om een rechte zijkant te maken. Houdt de bovenkant van de haag altijd wat smaller dan de onderkant, zodat er voldoende zonlicht bij de hele plant kan komen. Wacht met het snoeien van de top van de coniferen tot ze de gewenste hoogte bereikt hebben. Als de top er eenmaal af is, groeien coniferen namelijk vooral in de breedte door.

Leuk om te weten
Het woord ‘thuja’ komt van het Oudgriekse woord voor ‘offeren’.

Leuk om te weten

Thuja is een boom met een rijke geschiedenis en het is leuk om daar een en ander over te weten – al is het maar om te vertellen aan gasten die in de zomer in uw tuin zitten. Het woord ‘thuja’ komt van het Oudgriekse woord voor ‘offeren’. Deze naam heeft de plant gekregen omdat het zo’n geschikte houtsoort was voor rookoffers. Het hout heeft een lekkere geur en geeft veel rook wanneer het in brand gestoken wordt. Ideaal dus om boodschappen mee naar de goden te sturen!

Ook de Nederlandse naam ‘levensboom’ heeft een mysterieuze klank. Waarom deze boom zo’n naam heeft gekregen, is niet helemaal zeker. Een veelgenoemde theorie is dat de levensboom daadwerkelijk levens heeft gered. De medicinale werking van deze plant helpt namelijk heel goed tegen vitaminetekort en scheurbuik. Toen ontdekkingsreizigers in Amerika dat uitvonden, hebben ze de plant direct meegenomen naar Europa en hier geïntroduceerd. De thuja was daarmee de eerste Amerikaanse coniferenhaag die in Europa werd geplant. Uiteraard heeft het woord ‘levensboom’ ook in verschillende religies een belangrijke betekenis. Of de naamgeving daarmee te maken heeft, is niet helemaal zeker.

Thuja ‘Brabant’ online kopen
Bent u overtuigd door het mooie uiterlijk en de rijke geschiedenis van de thuja 'Brabant'? Dan vraagt u zich vast af waar u deze prachtige haagplant kunt kopen.

Thuja 'Brabant' online kopen

Bent u overtuigd door het mooie uiterlijk en de rijke geschiedenis van de thuja ‘Brabant’? Dan vraagt u zich vast af waar u deze prachtige haagplant kunt kopen. Het antwoord: gewoon op onze website, haagplanten.net. Thuja 'Brabant' online kopen heeft heel veel voordelen. Coniferen zijn vaak zware planten, die lastig te vervoeren zijn. Heerlijk dus als wij het vervoer voor onze rekening nemen en de planten bij u voor de deur afzetten. Daarnaast is online haagplanten kopen een stuk goedkoper dan via het tuincentrum. Wij hoeven immers geen ruimte te huren en te onderhouden, wat ons en daarmee u een hoop geld scheelt!

Is thuja 'Brabant' het toch niet helemaal voor u? Geen nood, in ons assortiment vindt u een heleboel andere mooie haagplanten. Voor elke tuin hebben wij wel een geschikte haag te koop.