Taxushaag

17 januari 2020
Taxushaag

Een van de meest populaire haagplanten in Nederland is de taxushaag. Niet zo gek, want de taxus heeft een heleboel goede eigenschappen voor een haagplant. In deze blogpost vertellen we u graag de basis van het kiezen voor en onderhouden van een taxushaag.

Waarom een taxushaag?
Het is winter aan het worden en de meeste bomen worden kaal. Dat is het moment dat taxushagen (en de meeste andere coniferen) het beste tot hun recht komen.

Waarom een taxushaag?

Het is winter aan het worden en de meeste bomen worden kaal. Dat is het moment dat taxushagen (en de meeste andere coniferen) het beste tot hun recht komen. De taxus is namelijk een wintergroene haagplant, die het hele jaar door voor een mooie kleur en volle structuur in de tuin zorgt, wanneer andere planten er maar kaaltjes bij staan. De taxus is niet alleen wintergroen, maar ook nog eens goed winterhard. In de winter heeft hij dus geen extra bescherming van de wortels nodig. Dat scheelt voor u een hoop werk.

De taxus is een naaldboom met een dichte groeivorm. Doordat de taxus zo nauw vertakt is, en gemakkelijk te snoeien, is deze plant heel geschikt voor het maken van formele hagen en zelfs voor simpele vormsnoei. Een mooie, strakke, geometrische vorm is goed te maken van een taxushaag. Het fijne is dat deze conifeer ook heel goed tegen snoei kan, maar daarover later meer. Het is dus een haagplant die gemakkelijk te onderhouden is. Door zijn langzame groei (zo’n 15-30 cm per jaar) is het ook niet nodig om heel vaak te snoeien.

Taxus wordt gebruikt voor hoge en lage formele hagen. Het feit dat hij wintergroen en nauw vertakt is, zorgt ervoor dat hij als hoge haag veel privacy biedt. Daarom is de taxus zeer geschikt als afscheidingshaag voor uw tuin. Houdt u hem laag, dan is het een leuke haag om de voortuin mee te omranden, of bijvoorbeeld een lage erfafscheiding van te maken. Taxus is ook nog een heel sierlijke plant. De vrouwelijke variant krijgt in de herfst leuke rode besjes. Wist u dat het vruchtvlees van deze besjes het enige deel van de plant is dat niet giftig is? Oppassen met kinderen dus.

Taxushaag verzorgen
Ondanks de langzame groei, is het wel aan te raden om op z’n minst één keer per jaar te snoeien. Zo houdt u de taxus mooi, dicht vertakt en gezond.

Taxushaag verzorgen

We hadden het hierboven al kort even over snoei. De taxus kan in vergelijking met andere coniferen zeer goed tegen snoei. De meeste coniferen lopen namelijk niet uit op oud hout, maar de taxus heeft daar geen problemen mee. Als u de snoei dus iets te lang laat zitten, is dat voor de taxus niet zo’n probleem. Ondanks de langzame groei, is het wel aan te raden om op z’n minst één keer per jaar te snoeien. Zo houdt u de taxus mooi, dicht vertakt en gezond. Ook blijft de formele vorm, waar de taxus zo populair om is, op die manier netjes.

Taxus snoeien kunt u het beste doen op een bewolkte dag. Snoeien bij felle zon is nooit een goed idee, omdat er nieuwe bladeren aan de oppervlakte komen die in de volle zon kunnen verbranden. Een regenachtige dag is helemaal fijn voor de plant – maar misschien niet zo prettig voor de tuinier. Snoei de eerste keer voor de langste dag van het jaar en daarna eventueel nog een keer voor september. Zo heeft de plant genoeg tijd om te herstellen voordat de winter begint en heeft u het hele jaar door een mooie, strakke taxushaag.

Om het herstel zo soepel mogelijk te laten verlopen en om het mooiste resultaat te krijgen, raden we altijd aan om scherp snoeigereedschap te gebruiken. Aangezien de taxus geen grote bladeren heeft (zoals de laurier, bijvoorbeeld), is het handig om een grote heggenschaar of een elektrische snoeischaar te gebruiken. Daarmee kunt u een groot deel van de haag in één keer snoeien en krijgt u een mooi, recht resultaat. Een tip voor de bovenkant is om een touwtje te spannen op de gewenste hoogte. Zo weet u precies wat er weg moet en wat mag blijven.

Soorten taxushaag
Bij Haagplanten.net hebben we drie verschillende soorten taxushaag.

Soorten taxushaag

Bij Haagplanten.net hebben we drie verschillende soorten taxushaag. De Taxus baccata, of gewone taxus, is een van de meest populaire haagplanten op onze site. Het is een simpele plant, die weinig verzorging nodig heeft en op de meeste plaatsen goed kan groeien. Zon of schaduw maakt voor deze haagplant weinig uit. De Taxus baccata krijgt rode besjes in de herfst die populair zijn bij vogels. Zo maakt deze haagplant uw tuin direct een stuk levendiger. Zoals boven al genoemd, is de taxus (niet alleen de Taxus baccata, maar allemaal) een giftige plant, waar mensen en huisdieren beter niet van kunnen eten.

De Taxus media 'Hillii' en Taxus media 'Hicksii' kunnen met elkaar gecombineerd worden in één haag. De 'Hicksii' is de vrouwelijke variant van de Taxus media en de 'Hillii' de mannelijke variant. Dit betekent dat er een Taxus media 'Hillii' nodig is om een 'Hicksii' vruchten te laten produceren. Vaak is het genoeg om 1 mannelijke taxus bij 10 vrouwelijke taxussen te planten. De Taxus media groeit nog wat langzamer dan de Taxus baccata en is ook wat compacter in zijn groeivorm. Echt een ideale haagplant dus. Langzaam groeien betekent niet laag blijven: alle varianten van taxus kunnen makkelijk een paar meter hoog groeien.

De taxus is een ideale haagplant en het is niet zo gek dat deze veel wordt gebruikt in Nederlandse tuinen. De combinatie van de dichte, wintergroene groeivorm en de gemakkelijke verzorging van deze plant, maken dat hij erg populair is. Let er maar eens op als u een wandeling maakt door een buurt met veel tuinen. We weten bijna zeker dat u een taxushaag tegenkomt.