Taxushaag zonder bessen

14 december 2018
Taxushaag zonder bessen

Met de taxus kunnen prachtige hagen worden gecreëerd. De wintergroene conifeer laat zich uitstekend tot een strakke, formele haag snoeien. De taxus schept een fijne sfeer in uw tuin en kan in de meeste tuinontwerpen worden toegepast als elegante en smaakvolle tuinomlijsting. Wanneer de zomer ten einde loopt verschijnen er rode bessen aan de takken van de taxus. Bent u gecharmeerd van deze fraaie haagplant, maar zit u niet te wachten op de rode besjes? Dan leggen we u graag uit hoe u een taxushaag zonder bessen kunt realiseren.

De verschillende soorten taxus
We kunnen drie verschillende soorten taxus onderscheiden: de gewone taxus, de mannelijke taxus en de vrouwelijke taxus.

De verschillende soorten taxus

We kunnen drie verschillende soorten taxus onderscheiden: de gewone taxus, de mannelijke taxus en de vrouwelijke taxus. De gewone taxus, Latijnse naam taxus baccata, is tweehuizig. Dat wil zeggen dat er zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren bestaan. Wanneer u een taxushaag aanplant met de taxus baccata zullen er dus eigenlijk altijd rode bessen aan de takken verschijnen. Ook de vrouwelijke soort, de taxus media ‘Hicksii’, draagt na de bloei de kenmerkende rode vruchten. De mannelijke variant, de taxus media ‘Hillii’, is echter vruchteloos. Geeft u de voorkeur aan een taxushaag zonder bessen? Dan kunt u ervoor kiezen om de mannelijke taxus aan te planten.

Taxus baccata of taxus media ‘Hillii’?
Een ander verschil is dat de taxus media ‘Hillii’ een nog compactere groeiwijze kent dan de taxus baccata.

Taxus baccata of taxus media ‘Hillii’?

Er zijn echter wel subtiele verschillen tussen de taxus baccata en de taxus media ‘Hillii’. Zo is de mannelijke taxus niet heel geschikt om een hoge haag mee te creëren. Komt de haag boven de 1,80 meter? Dan bestaat de kans dat de haag aan de bovenkant gaat uitwaaieren. Dit is beslist niet mooi. Een ander verschil is dat de taxus media ‘Hillii’ een nog compactere groeiwijze kent dan de taxus baccata. Dit is een ideale eigenschap wanneer u een zeer strakke, zichtdichte taxushaag wilt realiseren die veel privacy biedt. Een bijkomend nadeel is dat de mannelijke taxus iets trager groeit dan de taxus baccata.

Wat beide soorten taxus met elkaar gemeen hebben is dat snoei bijzonder goed wordt verdragen. Ook kunnen beide planten niet goed tegen erg natte voeten. Een te droge grond wordt echter ook niet op prijs gesteld. Verder is de taxus geen heel veeleisende haagplant: hij kan op een schaduwrijke plek worden aangeplant, maar ook prima in de volle zon staan. Ook wat betreft onderhoud is de taxus een gemakkelijke haagplant. 1 à 2 snoeibeurten en bemestingen per jaar zijn voldoende om uw taxushaag gezond en tevreden te houden. Ook voor beginnende tuiniers is de taxus dus een heel geschikte haagplant. Met relatief weinig onderhoud staat er toch een mooie, verzorgde haag in uw tuin.

Taxus baccata zonder bessen
Geeft u toch de voorkeur aan de gewone taxus? Wanneer de taxus baccata regelmatig en sterk wordt gesnoeid, bestaat de kans dat de rode bessen wegblijven.

Taxus baccata zonder bessen

Geeft u toch de voorkeur aan de gewone taxus? Wanneer de taxus baccata regelmatig en sterk wordt gesnoeid, bestaat de kans dat de rode bessen wegblijven. Snoei uw taxushaag minimaal 3 keer per jaar als u dit wilt bereiken. Uw taxushaag zal hierdoor een dichte vertakking en een formeel, compact uiterlijk krijgen. Snoei uw taxushaag altijd bij bewolkt weer. Hierdoor voorkomt u dat het blad van de plant verbrand door de zon. Denk er wel om dat een haagplant die zeer regelmatig gesnoeid wordt, ook extra voedingsstoffen nodig heeft. Een uitgebalanceerde bemesting is in dat geval dus meer dan wenselijk. Gebruik bijvoorbeeld een meststof die speciaal is ontwikkeld om coniferen mee te bemesten.

Taxus in diverse maten
Op onze website kunt u eenvoudig berekenen hoeveel planten u nodig heeft per strekkende meter.

Taxus in diverse maten

Alle soorten taxus zijn in ons webshop gedeelte in diverse maten verkrijgbaar. U kunt kiezen voor taxusplanten in pot of met kluit. Op onze website kunt u eenvoudig berekenen hoeveel planten u nodig heeft per strekkende meter. De taxus baccata is ook verkrijgbaar als kant-en-klaarhaag: zo plant u direct een volgroeide haag aan op de door u gewenste hoogte.

Onze taxus baccata, taxus media ‘Hillii’ en taxus media ‘Hicksii’ zijn gekweekt door de allerbeste kwekers. Deze vakmensen hebben een jarenlange expertise op het gebied van de diverse soorten taxus en weten precies wat de plant nodig heeft om een goede start te maken. Bestelt u taxusplanten via Haagplanten.net? Dan weet u altijd zeker dat de planten in topconditie zijn. Dat is ook nodig, want alleen zo kunt u zo lang mogelijk van uw schitterende taxushaag genieten!