Taxus snoeien: weinig werk, mooi resultaat

26 september 2018
Taxus snoeien: weinig werk, mooi resultaat

Een van de belangrijkste redenen waarom de taxus zo geliefd is als haagplant is omdat een taxus snoeien zo makkelijk is. Deze compacte conifeer groeit in een jaar niet meer dan 20 centimeter en u hoeft dus niet al te vaak te snoeien om een strak gesnoeide taxushaag in de tuin te hebben staan. Maar hoe gaat u precies te werk als u zo’n rechte taxushaag wilt hebben? Daar vertellen we u graag wat meer over. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw taxushaag nog tot op hoge leeftijd zijn stijlvolle, formele vorm behoudt. Want oud worden, dat doet de taxus zeker. Gemiddeld wordt een taxus maar liefst enkele eeuwen oud. Snoei hem dus goed en u hebt een leven lang een prachtige taxushaag.

Wanneer snoei ik mijn taxushaag?

In principe kan een taxus het hele jaar door gesnoeid worden, tenzij het vriest. Voor een hele strakke haag is het aan te raden om jaarlijks minimaal twee keer te snoeien: eerst tussen mei en half juni en later in het jaar aan het einde van de zomer. Door zijn langzame groei zal hij ook niet snel zijn vorm verliezen als u een keer een snoeibeurt overslaat, maar hoe vaker u snoeit, hoe mooier hij wordt. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag nadat het geregend heeft, want dan snoeit de taxus het makkelijkst. Bovendien is er een kans dat zijn naalden of takken verbranden als hij na het snoeien fel zonlicht opvangt. Overigens is de taxus een van de weinige coniferen die in het oude hout te snoeien is: handig als u hem wilt verjongen! Dat is een groot voordeel tegenover bijvoorbeeld leylandii coniferen, thuja of Californische cipressen.

Hoe je een het beste snoeit

U ziet misschien vaak taxushagen staan die de vorm van kaarsrechte blokken hebben. Als u een taxushaag snoeit is het echter belangrijk dat u hem aan de bovenkant iets smaller snoeit dan aan de onderkant. Zo wordt ieder deel van uw taxushaag gelijkmatig belicht door de zon en staat geen enkel deel van de haag in de schaduw van een ander deel. Voor het snoeien van een taxushaag hoeft u geen speciale gereedschappen in huis te halen. Een goede snoeischaar is genoeg, al kan een elektrische snoeischaar het werk aanzienlijk makkelijker maken. Eventueel kunt u ervoor kiezen om de bovenkant van uw taxushaag in de kenmerkende kegelvorm te laten die coniferen van nature hebben. Zo heeft hij een wat informelere uitstraling.

De taxus is ook geschikt voor vormsnoei!

Voor de vormsnoei is het essentieel dat u een plant gebruikt die langzaam groeit en wintergroen is. Anders is hij zijn vorm snel kwijt. De taxus is hier ideaal voor. Professionals kiezen er meestal voor om een vormsnoeiplant eerst globaal te snoeien met een (elektrische) heggenschaar, om vervolgens met een schapenschaar de details te doen. Een gewone tuinschaar werkt natuurlijk ook. Geen wonder dat de taxus vaak als alternatief voor de buxus gebruikt wordt bij het vormsnoeien.

Lees ook meer over taxus verzorgen, taxus planten en taxus in de tuin!