Taxus recht snoeien: zo gaat u te werk

17 november 2018
Taxus recht snoeien: zo gaat u te werk

Er zijn weinig haagplanten zo geschikt om in een strakke, rechte vorm te snoeien als de taxus. In de formele tuin zien we dergelijke taxushagen vaak terug. Soms zijn ze zó recht en strak gesnoeid, dat u zich afvraagt hoe de tuinier in kwestie dit voor elkaar gekregen heeft. Dit resultaat ligt echter ook voor u binnen handbereik. Bent u geen ervaren tuinier? Geen probleem! Met onze tips prijkt er binnenkort ook in uw tuin een zeer symmetrische taxushaag. Taxus recht snoeien: zo gaat u te werk.

Het juiste snoeigereedschap taxus
Het juiste gereedschap is schoon en scherp: hiermee boekt u de beste resultaten.

Het juiste snoeigereedschap

Wanneer u een haag gaat snoeien, valt of staat het resultaat met goed snoeigereedschap. Het juiste gereedschap is schoon en scherp: hiermee boekt u de beste resultaten. Laat uw snoeigereedschap zo nu en dan slijpen: hiervan heeft u veel profijt. Bij het snoeien van de taxus heeft u ten eerste een goede snoeischaar nodig. U kunt kiezen voor een handheggenschaar of een elektrische heggenschaar: net wat uw voorkeur heeft. De een is niet beter dan de ander. Kies de heggenschaar waarmee u het beste overweg kunt.

Wanneer kan ik de taxus snoeien?
Idealiter snoeit u uw taxushaag ergens tussen mei en september

Wanneer kan ik de taxus snoeien?

De taxus is geen veeleisende plant: hij kan gedurende het hele jaar worden gesnoeid. Idealiter snoeit u uw taxushaag ergens tussen mei en september, maar eerder of later kan ook prima. Als u de taxus verder goed verzorgt, blijft hij in topconditie. Zorg er wel voor dat u op een bewolkte dag snoeit, of na zonsondergang. Anders kan het blad van de taxus, dat gevoelig is na het snoeien, gemakkelijk verbranden. Ook kunt u de taxus niet snoeien bij temperaturen onder het vriespunt.

Zo snoeit u de taxus recht en symmetrisch
Knip de allerdikste takken aan de bovenkant van uw haag eerst weg met een handheggenschaar.

Zo snoeit u de taxus recht en symmetrisch

Een taxus recht snoeien is een vaardigheid die u kunt leren. Hoe vaker u het doet, hoe beter u erin zult worden. De ene persoon heeft hier meer handigheid in dan de andere. Dat is niet erg. Knip de allerdikste takken aan de bovenkant van uw haag eerst weg met een handheggenschaar. Begin daarna met het snoeien van de zijkanten van uw haag. Werk daarbij altijd van onder naar boven. Laat de haag aan de onderkant iets breder dan bovenin, zodat het resultaat wat taps toelopend is. Zo krijgt uw gehele haag van onder tot boven voldoende daglicht en blijft het blad van de taxushaag overal mooi.

Bent u een absolute beginner op het gebied van taxushagen snoeien? Dan kunt u een draad of touw recht langs de haag spannen. Op deze manier knipt u de bovenkant van de taxushaag langs het touw af en ontstaat er een symmetrisch resultaat. Neem tijdens het snoeien af en toe afstand van de taxushaag: zo kunt u zien of alles nog goed gaat en of het resultaat naar wens is. Accepteer beginnersfoutjes en corrigeer deze indien mogelijk. Naarmate de tijd verstrijkt zult zien dat u steeds handiger wordt in het snoeien van uw taxushaag.

Overige tips bij het snoeien van de taxus
Draag bij het snoeien van de taxus altijd handschoenen.

Overige tips bij het snoeien van de taxus

Er is een aantal zaken waarmee u nog rekening kunt houden bij het snoeien van een taxushaag. Draag bij het snoeien van de taxus altijd handschoenen. De taxus is namelijk een giftige conifeer. U kunt ervoor kiezen om uw handen goed te wassen na het snoeien van de taxushaag, maar om vrij te kunnen werken is het dragen van handschoenen essentieel. Ook omdat u met scherp gereedschap werkt. Verwijder na het snoeien van de taxus altijd meteen het snoeiafval. U kunt dit eventueel laten ophalen door Taxus Taxi: een bedrijf dat ervoor zorgt dat de gesnoeide takken van uw taxus verwerkt worden in medicijnen tegen kanker.

Verder is ook het bemesten van uw taxushaag hard nodig om de plant gezond en sterk te houden. Gebruik hiervoor speciale taxusmest, coniferenmest of hagenmest. Heeft u een zure grond in uw tuin? Dan is het raadzaam om zo nu en dan ook extra kalk te geven. De taxus houdt namelijk niet van een te zure grond. Het bemesten van uw taxushaag doet u bij voorkeur twee keer per jaar: bij voorkeur begin maart en juni. Zo profiteert uw taxushaag optimaal van extra mineralen en voedingsstoffen tijdens het groeiseizoen.