Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Taxus kopen: waar let ik op?

Taxus kopen

Taxus kopen: waar let ik op?

Er zijn veel tuinliefhebbers die vroeg of laat een taxus kopen voor in de tuin. De taxus heeft dan ook verschillende eigenschappen die hem ideaal maken voor gebruik in de haag. Wilt u zeker weten dat uw nieuwe taxushaag het goed gaat doen in uw tuin? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal zaken. We laten u zien waar u op let als u een taxus koopt, zodat u de taxusplanten kunt kopen die het beste bij uw tuinwensen passen.

Het formaat van de taxus
In een jaar groeit de taxus maximaal 20 centimeter, maar soms komt zijn jaarlijkse groeisnelheid niet boven de 15 centimeter uit.

Het formaat van de taxus

In een jaar groeit de taxus maximaal 20 centimeter, maar soms komt zijn jaarlijkse groeisnelheid niet boven de 15 centimeter uit. Vooral de Taxus media 'Hillii' en de Taxus media 'Hicksii' groeien erg langzaam. Deze trage groei heeft voor- en nadelen. Wie niet van snoeien houdt, heeft aan een taxushaag de ideale coniferenhaag. Hij zal zijn vorm lang behouden en heeft aan twee snoeibeurten per jaar meer dan voldoende om er netjes uit te blijven zien. Aan de andere kant duurt het vrij lang voordat een taxushaag een hoogte heeft waarmee hij het goed doet als privacyhaag.

Taxussen groeien zeer compact en zijn dus wel degelijk geschikt om in uw privacyhaag te gebruiken. Het duurt alleen minimaal tien jaar voordat jonge taxusplanten boven de 1,80 meter hoog zijn. Zolang willen mensen normaal gesproken niet op hun privacy wachten, maar daar is gelukkig een oplossing voor. U kunt bijvoorbeeld een kant en klare taxushaag van 1,80 meter of hoger kopen. Heeft u daar het budget niet voor of vindt u het niet erg om zelf met de snoeischaar aan de slag te gaan? Dan kunt u ook grotere taxussen kopen. Die hoeft u dan alleen nog maar in haagvorm te snoeien.

Voor de voortuin kiezen de meeste mensen voor een lagere taxushaag. Juist daarvoor is de taxus ook geschikt, omdat zijn groei zo goed onder controle te houden is en hij dus nog volop ruimte overlaat voor zonlicht om over de haag heen te schijnen. Bovendien heeft een lage taxushaag een formele uitstraling. In zo’n geval zult u eerder wat lagere taxussen kopen. Eventueel hebben we ook lage kant-en-klaarhagen van deze coniferen in de aanbieding, zodat de haag er na het planten meteen al stijlvol uitziet.

Is de grond in mijn tuin geschikt voor de taxus?
De taxus is niet de meest kieskeurige plant uit ons assortiment, maar net als de meeste andere coniferen houdt hij niet van natte grond.

Is de grond in mijn tuin geschikt voor de taxus?

De taxus is niet de meest kieskeurige plant uit ons assortiment, maar net als de meeste andere coniferen houdt hij niet van natte grond. Sterker nog: als de wortels van een taxus langere tijd onder water blijven staan, zal er al snel wortelrot optreden en ziet uw taxushaag er niet mooi meer uit. Bij sommige grondsoorten doet een goede afwatering wonderen, maar er zijn zware grondsoorten die vrij riskant zijn voor de taxus. In kleigrond zal bijvoorbeeld altijd wel wat water blijven staan. In een tuin met dit soort grond kunt u dus beter niet voor een coniferenhaag kiezen. Alleen de watercipres gedijt op zulke grond, maar die is niet wintergroen.

Ook aanhoudende droogte is schadelijk voor de taxus. Daar is echter gemakkelijker wat aan te doen dan aan te natte grond. Door de grond rond uw taxushaag goed in de gaten te houden, ziet u al snel of uw haag water nodig heeft. Dreigt de bovenste laag aarde op te drogen? Dan moet hij zo snel mogelijk water hebben. Eventueel kunt u een druppelslang aanleggen om een betrouwbare toevoer van water te garanderen. Dat maakt het bij drogere bodemsoorten, zoals zandgrond, ook mogelijk om een taxushaag goed te onderhouden.

Hier staat tegenover dat de taxus heel makkelijk is als het om zijn standplaats gaat. Een taxushaag gedijt in de schaduw net zo goed als in de zon. Bovendien is de taxus zeer goed winterhard, waardoor u zich tijdens een koude winter geen zorgen hoeft te maken om uw taxushaag.

Welke taxussoort koop ik?
Er zijn verschillende soorten taxussen verkrijgbaar, waarvan de Taxus baccata of gewone taxus de bekendste is.

Welke taxussoort koop ik?

Er zijn verschillende soorten taxussen verkrijgbaar, waarvan de Taxus baccata of gewone taxus de bekendste is. Deze taxus is een inheemse haagplantensoort en dat is goed nieuws, want dat betekent dat de planten hoe dan ook tegen het Nederlandse klimaat kunnen. Voor een privacyhaag is dit ook de beste taxussoort. Bij andere taxussoorten kan het namelijk voorkomen dat de takken onder druk van sneeuw of regen naar de zijkanten afbuigen als ze hoger dan 1,80 meter zijn. Maar ook voor een wat lagere haag is de Taxus baccata een uitstekende keuze. Hij is compact en groeit traag; uitstekend voor een formele haag dus.

De Taxus media heeft ook een aantal belangrijke voordelen. De vrouwelijke Taxus media 'Hicksii' krijgt bijvoorbeeld prachtige rode bessen wanneer u per tien planten één exemplaar van de mannelijke Taxus media 'Hillii' plant. Let wel op met kinderen en huisdieren in de buurt van een taxushaag met bessen, want hoewel het vruchtvlees eetbaar is, zijn de pitten uiterst giftig. Dat geldt ook voor ieder ander onderdeel van de plant. De Taxus media 'Hillii' is met zijn extra langzame en compacte groeiwijze ook de beste taxus voor de vormsnoei.

Waar kan ik de taxus kopen?
Koop uw taxus bij Haagplanten.net en u weet zeker dat u gezonde taxussen uit de beste kwekerijen van Europa krijgt.

Waar kan ik de taxus kopen?

Natuurlijk kunt u naar het tuincentrum gaan en daar een aantal taxussen uitzoeken, maar daar is het aanbod meestal beperkt en moet u maar net het geluk hebben dat de beste exemplaren er nog staan. Koop uw taxus bij Haagplanten.net en u weet zeker dat u gezonde taxussen uit de beste kwekerijen van Europa krijgt. Bovendien heeft u bij ons de keuze uit een groot aantal taxussen in verschillende formaten en vormen.