Taxus: de allrounder voor uw tuin

18 september 2018
Taxus: de allrounder voor uw tuin

Niets is mooier dan vanuit uw woonkamer het uitzicht hebben op een mooie, goed onderhouden tuin. Of u nu royaal bedeeld bent op tuingebied of het moet doen met een kleine stadstuin: een groene leefomgeving creëert een prettige sfeer. Een haag draagt daar een positieve bijdrage aan. Er zijn hagen in alle soorten en maten. Eindeloos populair zijn alle wintergroene haagplanten waarmee een tuinafscheiding wordt aangelegd die het hele jaar door prachtig groen is. De taxus is zo’n haagplant. Deze conifeer heeft een exclusiever uiterlijk dan zijn soortgenoten en is zo veelzijdig, dat hij in vrijwel elke tuin goed op z’n plaats is. We vertellen u graag waarom taxus de allrounder voor uw tuin is.

Taxus: meer dan een conifeertaxus onderhouden is niet bijzonder of tijdrovend en deze plant kan snoei heel goed verdragen. Een verwaarloosde taxus kan radicale verjongingssnoei ondergaan en zichzelf weer goed herstellen. Dit alles in combinatie met het sierlijke uiterlijk van de haagplant maken van de taxus veel meer dan alleen maar een conifeer.

De taxus binnen elk tuinontwerp

Van een klein balkonnetje tot enkele hectare grond: de taxus kan overal worden neergezet. Met een of meerdere taxussen in pot kunt u uw balkon een levendige en groene, natuurlijke uitstraling geven. Hoe groter uw tuin, hoe meer ruimte er is voor deze geweldige haagplant. Een solitair geplante taxus kan in verschillende vormen worden gesnoeid. Denk daarbij aan een bolvorm, een kegelvorm of een piramide. Ook andere, meer uitdagende vormen liggen met de taxus binnen handbereik. Bovendien zal uw vormsnoeikunstwerk zijn vorm een lange tijd behouden, aangezien de taxus geen heel snelle groeier is.

De taxus past dus binnen elk tuinontwerp. In een landelijke tuin komt deze conifeer prachtig tot zijn recht. Maar ook in Oosterse, moderne of natuurlijke tuinen voelt de taxus zich prima thuis. Een taxushaag kan wat lager tot zeer hoog zijn. Het mooie van deze haagplant is dat hij door zijn dichte vertakkingsvorm altijd voldoende privacy biedt. De taxus gedijt op vrijwel elke grondsoort goed en kan zowel in de zon, schaduw als halfschaduw staan. Een á twee snoeibeurten per jaar houden uw taxushaag op z’n mooist. U kunt een taxushaag zo strak snoeien als u wilt. Een formele uitstraling ligt met deze haagplant binnen handbereik, maar ook een natuurlijke erfafscheiding is met de taxus heel goed te creëren. U kunt ervoor kiezen om enkel mannelijke taxus aan te planten.

buxusvervanger. Veel tuiniers krijgen te maken met schimmelziekten of de buxusrups in hun buxus. In dat geval kiezen ze er niet zelden voor om de zieke buxus te ruimen en te vervangen voor een mooi alternatief. De taxus wordt als zo’n alternatief gezien. Net als de buxus is deze haagplant vrij onderhoudsarm, maar levert hij toch een gezonde en sterke haag op. Daarnaast kan de taxus in dezelfde vormen worden gesnoeid als de buxus. De haagplanten hebben weliswaar ieder hun eigen uiterlijk, maar er zijn dus ook overeenkomsten die de taxus een interessant buxusalternatief maken.

De kant-en-klare taxushaag

Zoals we al eerder vertelden is de taxus een krachtige maar trage groeier. De taxus heeft meer dan genoeg tijd om te groeien: hij kan immers oeroud worden. Maar wij mensen hebben niet altijd het geduld om te wachten tot jonge taxusplanten uitgroeien tot die mooie, zichtdichte haag die we voor ogen hebben. Voor die mensen is er een passende oplossing: de kant-en-klare taxushaag.

Er zijn verschillende haagplanten te koop in de vorm van een kant-en-klaarhaag. Vooral haagplanten die niet zo snel groeien zijn erg populair in deze vorm. Kant-en-klare taxushagen zijn te koop in verschillende formaten. Wanneer u deze aanplant hebt u dus direct een prachtige en volgroeide heg in uw tuin staan. Dat kan handig zijn wanneer u net bent verhuisd en nog een kale tuin heeft, of wanneer een schutting of hek eerst als tuinafscheiding diende maar u nu liever een mooi groen uitzicht wilt. Voor een kant-en-klaarhaag betaalt u iets meer dan voor jonge haagplanten. Dat is natuurlijk logisch: een volgroeide haag is al helemaal voor u opgekweekt tot gezonde en krachtige haagelementen.

bladverliezende planten waarmee u een informele of bloeiende haag kunt creëren: het kan allemaal. Een wintergroene haag is erg populair omdat veel mensen het fijn vinden om in de winter niet tegen een volledig kale tuin aan te kijken. Een taxushaag is een uitstekende keuze wanneer u een haag ambieert die het hele jaar door prachtig groen is.

Een van de andere voordelen van een taxushaag is dat deze onderhoudsarm is. Daarnaast kunt u werkelijk alle kanten op met de taxus. Zo kunt u ervoor kiezen om mannelijke en vrouwelijke taxusplanten te combineren in uw haag, waardoor er sierlijke rode besjes aan de takken verschijnen. Wilt u juist een haag met een wat meer statige uitstraling? Dan plant u alleen mannelijke taxus aan. Deze krijgen geen besjes. Zo krijgt uw haag die formele uitstraling waarnaar u op zoek bent. Want wat uw stijl ook is of wat voor soort haag u ook wilt: een taxushaag kan in al deze behoeften voorzien. Met een taxushaag krijgt uw tuin de fantastische uitstraling zoals u die kent uit tuinmagazines!