Snel een hoge coniferenhaag in uw tuin? Kies voor de Thuja plicata!

29 februari 2020
Snel een hoge coniferenhaag in uw tuin? Kies voor de Thuja plicata!

Een hoge coniferenhaag staat stijlvol, is het hele jaar rond groen en gaat goed samen met verschillende tuinontwerpen. Maar hoe legt u op snelle wijze een hoge coniferenhaag aan? Allereerst is het van belang om voor de juiste conifeersoort te kiezen. De Thuja plicata is op dit gebied één van de beste keuzes. We vertellen u graag waarom.

De Thuja plicata of Reuzenlevensboom: wat voor haagplant is dat?

De thuja is een van de meest aangeplante conifeersoorten. Er zijn echter verschillende soorten thuja verkrijgbaar.

De Thuja plicata of Reuzenlevensboom: wat voor haagplant is dat?

De thuja is een van de meest aangeplante conifeersoorten. Er zijn echter verschillende soorten thuja verkrijgbaar. Denk aan de thuja 'Smaragd' en thuja 'Brabant'. Maar u kunt ook kiezen voor de Reuzenlevensboom: de Thuja plicata. In onze webshop kunt u 3 soorten Thuja plicata vinden: de thuja 'Atrovirens', de thuja 'Martin' en de thuja 'Excelsa'. De Thuja plicata verschilt op het eerste gezicht niet heel veel van de Thuja occidentalis, met als verschil dat hij veel hoger kan worden en ook iets sneller groeit.

De Thuja plicata 'Atrovirens' is bijvoorbeeld een robuuste haagplant die zeer lage temperaturen prima kan verdragen. Hij neemt per jaar wel 30 centimeter in hoogte toe, waardoor hij na de aanplant al vrij rap zichtdicht groeit. Dan is er ook nog de Thuja plicata 'Excelsa'. Deze conifeer groeit ook minstens 30 centimeter per jaar en heeft een robuust voorkomen. De Thuja plicata 'Martin' oogt iets ranker door de slanke groeivorm. Dat betekent echter niet dat een haag van de Reuzenlevensboom 'Martin' niet zichtdicht is: net als zijn broertjes groeit hij lekker snel en zorgt hij optimaal voor privacy in de tuin.

Hoe winterhard is de Thuja plicata 'Atrovirens' precies?

Het is in Nederland vrij zeldzaam, maar toch komen ze nog weleens voor: strenge winters waarbij de temperatuur langdurig ruim onder het vriespunt komt.

Hoe winterhard is de Thuja plicata 'Atrovirens' precies?

Het is in Nederland vrij zeldzaam, maar toch komen ze nog weleens voor: strenge winters waarbij de temperatuur langdurig ruim onder het vriespunt komt. U zit natuurlijk niet te wachten op een coniferenhaag die stukken minder knap uit een dergelijke winter komt of deze zelfs niet overleeft. Met de Thuja plicata 'Atrovirens' heeft u hier geen omkijken naar. Temperaturen tot -25 graden Celsius worden met gemak getrotseerd. Ook de andere soorten Reuzenlevensboom kunnen overigens prima tegen strenge winters. Zo kan de Thuja plicata 'Excelsa' temperaturen tot -20 makkelijk verdragen. Hetzelfde geldt voor de Thuja plicata 'Martin'.

De Reuzenlevensboom 'Atrovirens' is overigens wel de meest winterharde uit het rijtje Thuja plicata coniferen.

Hoe hoog kan de Thuja plicata worden?

Wilt u een hoge coniferenhaag creëren? Dan leent de Thuja plicata zich hiervoor uitstekend. Een haag van Thuja plicata kan ruim 5 meter hoog worden.

Hoe hoog kan de Thuja plicata worden?

Wilt u een hoge coniferenhaag creëren? Dan leent de Thuja plicata zich hiervoor uitstekend. Een haag van Thuja plicata kan ruim 5 meter hoog worden. Solitair geplant kunnen de verschillende soorten Reuzenlevensboom zelfs nog een veel grotere hoogte bereiken. De Thuja plicata 'Atrovirens' kan bijvoorbeeld wel 15 meter hoog worden wanneer hij solitair wordt aangeplant. Een haag van andere conifeersoorten zoals de Thuja occidentalis, de Californische cipres of de Leylandii conifeer zijn niet meer mooi na een bepaalde hoogte. Waar dergelijke coniferen er op hun best uitzien tot een hoogte van 3 à 3,5 meter, groeit de Thuja plicata vrolijk door.

Wanneer de Reuzenlevensboom op tijd gesnoeid wordt en daarnaast goed wordt onderhouden, blijft zijn uiterlijk ook op grote hoogte jong en compact. Met zowel de Thuja plicata 'Atrovirens' als de Reuzenlevensboom 'Martin' en de Thuja plicata 'Excelsa' kunt u een haag van zeker 5 meter hoog creëren.

Hoe wordt de Thuja plicata verzorgd?

De verschillende soorten Thuja plicata zijn vrij eenvoudig te onderhouden. Toch zijn er wel enkele zaken waarmee u rekening moet houden.

Hoe wordt de Thuja plicata verzorgd?

De verschillende soorten Thuja plicata zijn vrij eenvoudig te onderhouden. Toch zijn er wel enkele zaken waarmee u rekening moet houden. Zo zijn de Thuja plicata 'Atrovirens', 'Excelsa' en 'Martin' alle drie vrij gevoelig voor langdurige droogte. De coniferen dienen dus extra bewaterd te worden tijdens dergelijke droge perioden. Daarnaast groeit de Reuzenlevensboom snel, dus dient hij ook met regelmaat gesnoeid te worden. Houd rekening met 2 jaarlijkse snoeibeurten om de Thuja plicata in goede conditie te houden. Het beste kan de Thuja plicata daarnaast 1 à 2 keer worden bemest met speciale coniferenmest.

In de winter hoeft u geen extra maatregelen te treffen als u een haag van Thuja plicata in uw tuin heeft staan. Naast de Thuja plicata 'Atrovirens' kunnen de andere soorten Reuzenlevensboom immers ook prima tegen langdurige kou. Na de winter ziet uw coniferenhaag er nog steeds prachtig groen en zichtdicht uit. Dat is een groot voordeel van de Thuja plicata.

Is de Thuja plicata geschikt voor mijn tuin?

De Thuja plicata groeit snel en wordt erg hoog. Hierdoor is hij minder geschikt voor heel kleine tuinen of stadstuinen.

Is de Thuja plicata geschikt voor mijn tuin?

De Thuja plicata groeit snel en wordt erg hoog. Hierdoor is hij minder geschikt voor heel kleine tuinen of stadstuinen. Heeft u een wat kleinere tuin? Dan kunt u het beste kiezen voor de Thuja occidentalis. Voor middelgrote tot grote tuinen is de Reuzenlevensboom wel heel geschikt. Wanneer andere coniferen niet hoog genoeg worden naar uw smaak biedt het aanplanten van de Thuja plicata een uitkomst. Heeft u een wat kleinere tuin en wilt u toch graag Thuja plicata aanplanten? Zorg dan dat u de coniferenhaag goed bijhoudt door hem regelmatig te snoeien.

Zo groeit de Thuja plicata u niet figuurlijk boven het hoofd. Bovendien houdt een haag van Reuzenlevensboom zijn compacte, verzorgde uiterlijk wanneer u hem regelmatig aan snoei onderwerpt.

Thuja plicata 'Atrovirens', 'Excelsa' of 'Martin' online kopen

Bent u op zoek naar een mooie haag van Thuja plicata 'Atrovirens', 'Excelsa' of 'Martin'? Dan bent u bij Haagplanten.net aan het juiste adres.

Thuja plicata 'Atrovirens', 'Excelsa' of 'Martin' online kopen

Bent u op zoek naar een mooie haag van Thuja plicata 'Atrovirens', 'Excelsa' of 'Martin'? Dan bent u bij Haagplanten.net aan het juiste adres. Hier vindt u de diverse soorten Thuja plicata op verschillende hoogten. Kies voor de haagplanten die het beste bij uw tuinontwerp passen en bestel deze vervolgens op snelle en eenvoudige wijze. Wij zorgen er dan voor dat de coniferen snel op uw adres worden afgeleverd. Heeft u nog vragen over de Thuja plicata? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Zij kunnen al uw vragen op dit gebied beantwoorden.