Rupsen in de buxus

13 augustus 2018
Rupsen in de buxus

Helaas komt het steeds vaker voor: rupsen in de buxus. Deze rupsen zijn de larven van de buxusmot en zijn, zoals eigenlijk alle rupsen, enorme veelvraten. Ze kunnen ervoor zorgen dat de buxus in een zeer korte tijd totaal kaal wordt gevreten en daardoor helemaal afsterft.

Waar komt de buxusmot vandaan?

Tot een aantal jaren terug kwam de buxusmot helemaal niet voor in Europa. Hij is vanuit China naar Europa gekomen.


Waar komt de buxusmot vandaan?

Tot een aantal jaren terug kwam de buxusmot helemaal niet voor in Europa. Hij is vanuit China naar Europa gekomen. Waarschijnlijk in 2006 tussen de houten verpakkingen van materialen, zoals bloempotten en natuursteen uit China. Omdat de buxusmot hier bijna geen vijanden heeft en er in Europa voldoende buxus om van te leven, is het aantal buxusmotten de afgelopen jaren explosief gegroeid. En daarmee ook de rupsen.

De buxusmot plant zich enkele malen per jaar voor. En net als het leed lijkt te zijn geleden en de buxus opnieuw uitloopt, slaat hij opnieuw weer toe. Ook is hij er telkens vroeg bij. Hij overwintert namelijk al als rupsje en als het weer wat warmer word – zo boven de 10 graden – begint hij direct met zijn vraat.

Is de buxusrups te voorkomen?

Helaas is het voorkomen van een aantasting bijna onmogelijk.

Is de buxusrups te voorkomen?

Helaas is het voorkomen van een aantasting bijna onmogelijk. Als er verderop ook buxus staat, wat eigenlijk altijd wel het geval is, en deze is besmet, dan is het bijna onmogelijk om uw planten vrij van de buxusrups te houden.

Is de buxusrups te bestrijden?

Probeer bij een aantasting zoveel mogelijk handmatig de rupsen en eitjes te verwijderen. Alle kleine beetjes helpen.

Is de buxusrups te bestrijden?

U kunt de buxusrups zeker bestrijden. Blijf op uw buxus letten en kijk regelmatig of u rupsjes in de plant ziet. In het begin zijn deze nog klein. Later worden ze zo’n 4 centimeter lang, maar ze verraden hun aanwezigheid eigenlijk altijd door spinseldraadjes en uitwerpselen onder in de planten.

Probeer bij een aantasting zoveel mogelijk handmatig de rupsen en eitjes te verwijderen. Alle kleine beetjes helpen. Chemisch bestrijden is ook mogelijk, maar hier kleven veel bijkomende problemen aan. De middelen die worden gebruikt zijn niet alleen giftig voor de buxusrups, maar ook voor alle andere insecten. Ook de nuttige soorten die we zo hard nodig hebben zoals hommels en bijen. Tevens sterven er ook volle nesten met jonge insectenetende vogels aan het gif, omdat de jongen gevoerd worden met de vergiftigde rupsen. Al met al is het chemisch bestrijden door alle bijkomende verschijnselen niet de remedie die we van harte kunnen aanbevelen.

Buxusvervangers planten

Eigenlijk is er maar één passende oplossing en dat is de aangetaste of dode buxus te vervangen door andere soorten die niet worden aangetast.

Buxusvervangers planten

Eigenlijk is er maar één passende oplossing en dat is de aangetaste of dode buxus te vervangen door andere soorten die niet worden aangetast. Er zijn volop planten te verkrijgen die zonder problemen de buxus kunnen vervangen, zoals de Japanse hulst, die er sprekend op lijkt.

Ook is het mogelijk om het over een andere boeg te gooien en lage hagen te maken van heel andere haagplanten, zoals de taxus, de liguster, de kardinaalsmuts of de struikkamperfoelie. Kijk maar eens bij onze buxusvervangers en u zult zien dat er misschien wel meer mogelijk is dan u dacht.