Oude coniferenhaag vervangen of restaureren?

28 maart 2019
Oude coniferenhaag vervangen of restaureren?

Wanneer u een oude, verwaarloosde coniferenhaag in de tuin heeft staan biedt dat beslist geen fraai aanzicht. Is het nodig om deze oude coniferenhaag te vervangen, of kunt u hem ook restaureren? Dit hangt voornamelijk af van de staat waarin de coniferenhaag verkeert, het soort haagconifeer waarmee de haag is aangelegd en hoeveel tijd en moeite u bereid bent in een dergelijke tuinafscheiding te steken. We vertellen u graag of de oude coniferenhaag in uw tuin nog te redden is, of dat u hem beter kunt vervangen door een fris, nieuw exemplaar.

Is mijn verwaarloosde coniferenhaag nog te redden?
Of uw coniferenhaag nog te redden is hangt af van verschillende factoren.

Is mijn verwaarloosde coniferenhaag nog te redden?

Een tuinafscheiding van gezonde, wintergroene haagconiferen is erg fraai: de haag biedt veel privacy, is goed in een strakke haagvorm te snoeien en verspreidt vaak die heerlijke, typische coniferengeur door uw tuin. Wanneer een coniferenhaag langdurig verwaarloosd is, zien we hier echter niets van terug. Een verouderde coniferenhaag is meestal niet meer geheel blikdicht en kan dorre en zelfs kale plekken vertonen. Of uw coniferenhaag nog te redden is hangt af van verschillende factoren. Kijk allereerst naar welke soort haagconifeer er in uw heg gebruikt is. Een taxushaag is bijvoorbeeld eenvoudiger te restaureren dan een thujahaag.

De taxus is namelijk de enige haagconifeer die radicale verjongingssnoei verdraagt. Snoeit u de taxus terug tot op het kale hout? Dan zal hij gewoon weer nieuwe scheuten aanmaken. Een taxushaag zal ook compacter worden na elke snoeibeurt: zo stimuleert u immers nieuwe vertakkingen. Andere haagconiferen verdragen snoei ook prima, maar lopen niet uit op het kale hout wanneer u per ongeluk te diep terugsnoeit. Op deze manier zullen er lelijke, kale plekken ontstaan die moeilijk te restaureren zijn. U kunt de kale plek met omliggende takken die nog wel groen loof hebben maskeren, maar het resultaat is niet altijd even mooi.

Om een coniferenhaag op mooie wijze te restaureren heeft u veel tijd en geduld nodig. Het kan makkelijk een jaar duren voor uw haag is hersteld. Herstel biedt overigens geen zekerheid: in de meeste gevallen lukt dit helaas niet. Doorgaans adviseren wij om een oude, verwaarloosde haag te vervangen voor een nieuwe wintergroene tuinafscheiding. Een taxushaag is in enkele gevallen nog wel op te knappen met radicale terugsnoei en een aantal flinke bemestingen. Bij een thujahaag wordt het al een lastiger verhaal, en coniferen als de leylandcipres en Californische cipres laten zich eigenlijk bijna nooit op mooie wijze herstellen. Het vervangen van de oude haag scheelt tijd, moeite en de nodige stress.

In welke gevallen heeft herstel wel zin?
Is uw haag door omstandigheden tijdelijk niet gesnoeid of bemest? Vertoont de haag geen dorre plekken of gaten? Dan kunt u proberen de haag te herstellen.

In welke gevallen heeft herstel wel zin?

Of uw oude coniferenhaag nog op te knappen is, hangt ook af van in hoeverre hij beschadigd is. Een volledig dorre haag die in geen jaren is gesnoeid of bemest kunt u eigenlijk beter afschrijven. Is uw haag door omstandigheden tijdelijk niet gesnoeid of bemest? Vertoont de haag geen dorre plekken of gaten? Dan kunt u proberen de haag te herstellen. Snoei om te beginnen uitstekende takken weg met een scherpe snoeischaar. Kort de haag daarna een stukje in. Wees terughoudend met alle haagconiferen. Snoei maximaal een centimeter of 30 van de bovenkant af.

Een taxushaag kunt u wel aan een rigoureuze snoeibeurt onderwerpen. Het is beter om de haag steeds een stukje in te korten en daarna goed te laten herstellen. U doet er dan iets langer over om de coniferenhaag op de door u gewenste hoogte te krijgen, maar het is wel stukken beter voor de haag. Na het snoeien van de verwaarloosde coniferenhaag is het zaak om de haagplanten van een flinke portie voeding en mineralen te voorzien. Bemest uw haag met coniferenmest: deze meststof is verrijkt met alle mineralen en voedingsstoffen die de conifeer nodig heeft.

Coniferen die gebukt gaan onder magnesiumtekort worden makkelijker bruin. Een verouderde haag die een tijd geen verzorging heeft gehad, kan heel goed te maken krijgen met een dergelijk tekort. Daarom is het belangrijk om de oude coniferenhaag goed te bemesten na de snoeibeurt. Kijk goed op de verpakking van de mest hoeveel van het product u de haag per strekkende meter mag geven. Tekorten zijn weliswaar slecht, maar te veel bemesting geeft ook niet het gewenste effect. Binnen enkele weken zal de haag vervolgens op moeten gaan knappen. Knapt uw haag na de bemesting nog niet op? Dan raden wij aan om de haag te vervangen.

Coniferenhaag vervangen
In onze webwinkel vindt u diverse haagconiferen van uitstekende kwaliteit: onze coniferen verkeren in topconditie en zijn zeer goed vertakt.

Coniferenhaag vervangen

Zoals we al eerder lieten vallen geniet het vervangen van uw coniferenhaag in de meeste gevallen de voorkeur. Coniferen zijn oersterke bomen die een zeer lange tijd mee kunnen gaan, maar op een gegeven moment hebben ze hun beste tijd gehad. Zeker wanneer ze een langere tijd geen aandacht hebben gehad, wordt herstel een lastige zaak. De coniferenhaag is dan als het ware te beschadigd om hem nog op een fraaie manier op te knappen. Die jonge, frisse uitstraling waar coniferen normaliter om bekend staan krijgt de haag eigenlijk niet meer terug.

In onze webwinkel vindt u diverse haagconiferen van uitstekende kwaliteit: onze coniferen verkeren in topconditie en zijn zeer goed vertakt. Kortom: de ideale haagplanten om uw oude coniferenhaag mee te vervangen. Van onze haagconiferen kunt u nog lange tijd genieten. U kunt bij ons onder meer terecht voor de populaire taxus en thuja. Daarnaast vindt u in ons assortiment ook andere wintergroene haagconiferen zoals de Leylandii cipres en de Californische cipres. Wilt u liever geen coniferenhaag meer? Dan kunt u uw haag ook vervangen door een andere wintergroene tuinafscheiding, bijvoorbeeld van laurierkers of hulst. Ook voor diverse buxusvervangers kunt u terecht in webwinkel.

Heeft u nog vragen over onze haagconiferen of over de andere haagplanten die u bij ons kunt vinden? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan zowel per e-mail als telefonisch. Onze professionals helpen u graag verder bij het vinden van de haag die echt bij u past.