Oosterse sferen: de bamboehaag

8 juni 2019
Oosterse sferen: de bamboehaag

De oosterse tuin wint de laatste jaren steeds meer terrein. De rust en de mystieke sfeer die dit tuinontwerp uitstraalt zijn een fantastische manier om uw tuin tot een oase van rust te maken waar u even kunt bijkomen van de hectiek van het dagelijks leven. Ondanks de kwaliteiten van populaire haagplanten als de taxus, de beukenhaag, de laurierhaag of de liguster zouden deze planten afbreuk doen aan het oosterse karakter van de tuin. De oplossing is simpel: plant een bamboehaag. Met bamboe brengt u eenvoudig niet alleen wat extra privacy, maar ook oosterse sferen in uw tuin.

Bamboe is decoratief, maar ook nuttig
In China, Korea en Japan is deze plantensoort uit de grassenfamilie overal te zien.

Bamboe is decoratief, maar ook nuttig

Dat juist bamboe het in een oosterse tuin zo goed doet is niet zo vreemd. In China, Korea en Japan is deze plantensoort uit de grassenfamilie overal te zien. Daar wordt de bamboe niet alleen decoratief gebruikt, maar ook als nutsplant. Het hout van de bamboe is goed te gebruiken als bouwmateriaal en is daarnaast een belangrijke grondstof voor gebruiksvoorwerpen, zoals bestek. Dat gebeurt in Oost-Azië dan ook regelmatig en mede daardoor roept bamboe altijd herinneringen op aan het Verre Oosten. Ook in Europa wordt bamboe steeds vaker als nutsplant ingezet, waarbij het hout vooral vanwege zijn hoge druksterkte en duurzaamheid geliefd is.

Toch is de bamboehaag in West-Europa nog niet heel populair. Dit heeft er vooral mee te maken dat bamboe erom bekend staat dat het woekert. En dat is zo: de meeste bamboesoorten produceren uitlopers die bekend staan als rizomen. Door de razendsnelle groei van de bamboe zijn die binnen de kortste keren behoorlijk aan de maat. Het grootste ongemak begint wanneer ze tegels uit de grond drukken of ergens opduiken waar ze niet moeten staan. Gelukkig woekert niet iedere bamboesoort. Fargesia-soorten produceren geen rizomen en kunnen dus als haag geplant worden zonder het risico dat de tuin van uw buren bijvoorbeeld opeens vol staat met bamboe.

Voordelen van een bamboehaag
Zelfs als u geen oosterse tuin heeft, maar wel op zoek bent naar een wintergroene haag met een ietwat afwijkend uiterlijk, is een bamboehaag dus een goede optie.

Voordelen van een bamboehaag

Het belangrijkste nadeel van bamboe ervaart u dus niet met een Fargesiahaag in de tuin. In plaats daarvan profiteert u vooral van de voordelen van een bamboehaag. Bijna alle Fargesia-soorten in ons assortiment delen bijvoorbeeld wel de hoge groeisnelheid met andere bamboesoorten; na een jaar is een bamboehaag een halve meter tot 75 centimeter hoger. Alleen de Fargesia murielae 'Simba' blijft enigszins achter met een groeisnelheid van 20 tot 50 centimeter per jaar, maar dat maakt hem juist wat geschikter voor een wat kleinere tuin. De andere bamboesoorten in onze webshop hebben namelijk wel wat meer ruimte nodig, zeker in de breedte.

Misschien nog wel belangrijker is dat alle Fargesia-soorten wintergroen zijn. Zelfs als u geen oosterse tuin heeft, maar wel op zoek bent naar een wintergroene haag met een ietwat afwijkend uiterlijk, is een bamboehaag dus een goede optie. Tijdens een uitzonderlijk strenge winter zullen bij sommige soorten de bladeren zich oprollen, maar dat soort winters komen hier bijna nooit voor. Bovendien wijken de wintertemperaturen in het oorspronkelijke leefgebied van de Fargesia niet veel af van die in Nederland. Voor een privacyhaag is iedere Fargesia dus zeker geschikt, waarbij de planten verder geholpen worden door hun volle, bossige en compacte groei.

Hoe moet ik een bamboehaag planten en verzorgen?
Alleen de kleinere Fargesia 'Simba' kan het beste met vier stuks per meter geplant worden, omdat hij dan sneller dicht zal zijn.

Hoe moet ik een bamboehaag planten en verzorgen?

Als u een bamboehaag planten wilt, willen we u op het hart drukken om deze niet te diep te planten. Boven op de kluit hoeft echt nog maar 2 à 3 centimeter aarde te komen. Heeft u al dieper gegraven? Geen probleem. Gooi simpelweg wat losse aarde terug, dan kunnen de wortels zich meteen beter door de grond heen ontwikkelen. Qua grondsoort en standplaats stelt de Fargesia bijna geen eisen, al vindt hij te droge grond niet prettig. Een bamboehaag kan in de schaduw geplant worden, maar het beste komt hij tot zijn recht op een standplaats waar hij in ieder geval een deel van de dag zonlicht krijgt.

Omdat bamboe groot en breed wordt, heeft u bij de Fargesia murielae 'Jumbo', de Fargesia jiuzhaigou en de Fargesia nitida genoeg aan drie planten per strekkende meter. Alleen de kleinere Fargesia 'Simba' kan het beste met vier stuks per meter geplant worden, omdat hij dan sneller dicht zal zijn. Door de snelle groei kunt u met gemak wat kleinere planten bestellen; ze zullen op korte termijn op de gewenste hoogte zijn en omdat bamboe goed tegen snoei kan, kunt u ze zeer eenvoudig terugbrengen tot de hoogte waarop u de haag wilt hebben.

Wordt uw bamboehaag te groot? Dan kunt u hem zelfs helemaal tot op de grond terugsnoeien. Aan de andere kant maakt het ook niet uit als u hem een jaartje niet snoeit. Een niet-woekerende bamboe is dus heel makkelijk. Het enige waar u wel op moet letten is dat uw bamboehaag genoeg water krijgt als hij net geplant is. Het kan namelijk wel even duren voor hij gewend is aan uw tuin, dus alle hulp is welkom.

Online uw bamboehaag kopen
Online een bamboehaag kopen kunt u bij ons dus met een gerust hart doen.

Online uw bamboehaag kopen

Een bamboehaag is mooi, maar het is wel zaak om de juiste bamboesoort te kopen voor een haag. Veel bamboesoorten zijn namelijk helemaal niet geschikt om in een haag te gebruiken. Natuurlijk zijn de bamboesoorten van Haagplanten.net dat wel. Online een bamboehaag kopen kunt u bij ons dus met een gerust hart doen. Dan weet u ook zeker dat u Fargesia-planten krijgt die met zorg gekweekt en vervoerd zijn. Ze zullen dus in opperbeste staat zijn wanneer u ze afgeleverd krijgt. Voor eventuele vragen mag u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.