Moeite met een beukenhaag kiezen? Plant een gemengde beukenhaag

9 oktober 2018
Moeite met een beukenhaag kiezen? Plant een gemengde beukenhaag

De beukenhaag is een van de meest geliefde hagen ter wereld. Hij is niet duur, heel makkelijk in onderhoud en hoewel de beuk (Fagus sylvatica) geen wintergroene haagplant is, beschermt hij wel het hele jaar uw privacy. Dat heeft ermee te maken dat de bladeren van de beuk wel uitdrogen, maar als het ‘s winters niet uitzonderlijk koud wordt, blijven ze aan de planten hangen totdat er nieuwe groene bladeren opkomen. Het is dus goed te begrijpen waarom zoveel mensen een beukenhaag planten willen. Voor sommige tuiniers is het wel lastig om een kleur te kiezen. De beuk is namelijk in twee kleuren verkrijgbaar. U kunt er echter ook voor kiezen om een gemengde beukenhaag in uw tuin te planten om van beide kleuren te genieten.

Groene bladeren: de groene beuk
Groene bladeren: de groene beuk

Groene bladeren: de groene beuk

De groene beuk is een plant die van nature in een groot deel van Europa voorkomt. Sommige botanici noemen hem daarom ook de Europese beuk. Omdat de groene beuk hier inheems is, wordt hij vaak als onderdeel van inheemse hagen gebruikt. Haagplanten zijn groene beuken al eeuwen. Voordat sierhagen populair werden, werd de beuk namelijk al gebruikt om landbouwgrond mee af te bakenen. De groene beuk kan in een jaar wel 40 tot 60 centimeter groeien en er staat daarom snel een redelijk hoge erfafscheiding. Omdat de groene beuk groot is geworden in ons klimaat, heeft deze sterke plant weinig verzorging nodig om tot een mooie haag uit te groeien.

Rode bladeren: de rode beuk
Rode bladeren: de rode beuk

Rode bladeren: de rode beuk

In tegenstelling tot de groene beuk komt de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') in de natuur niet voor. De rode beuk is namelijk een kweekvorm van de groene beuk. Er is bijna geen verschil tussen de twee planten. Beide planten groeien vrij snel, zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben dezelfde wensen qua bodem en standplaats.

Er is natuurlijk één heel belangrijk verschil en dat is de bladkleur. Eigenlijk verandert die met de jaargetijden mee. Als de bladeren in het voorjaar uitkomen, hebben ze een koperrode kleur. Naarmate het jaar vordert worden ze wat donkerder. Uiteindelijk zullen ze purperrood of zelfs donkerpaars worden. In de winter zullen de droge roodbruine bladeren uw tuin nog lang tegen inkijk beschermen. Ook de rode beuk is dus een prima privacyhaag.

Hoe plant ik een gemengde beukenhaag?
Hoe plant ik een gemengde beukenhaag?

Hoe plant ik een gemengde beukenhaag?

Als u een beukenhaag wilt planten, kunt u ervoor kiezen om één rij beuken te planten. Twee rijen in een zigzagpatroon levert echter sneller een dichte haag op. Bij een gemengde beukenhaag is het zelfs aan te raden om voor twee rijen te gaan. De kleuren komen er dan mooier uit en het voorkomt ook tijdelijke openingen in de haag. De groene beuk groeit gemiddeld namelijk iets sneller dan de rode variant. Houd er wel rekening mee dat je voor zo’n haag anderhalf keer zoveel planten nodig hebt als wanneer je een enkele rij plant.

Het planten van een gemengde beukenhaag gaat in grote lijnen hetzelfde als een normale beukenhaag planten. Graaf een geul of een aantal plantgaten over de breedte van de haag, draineer deze door wat gaten in de bodem te prikken, gooi daar ongeveer de helft van de losse uitgegraven aarde in en plaats de planten daarbovenop. Bij een zigzagpatroon moeten de rijen ongeveer 30 centimeter uit elkaar staan. Tussen de haagplanten moet een ruimte van zo’n 40 centimeter zitten.

De gemengde beukenhaag staat. Wat nu?
De gemengde beukenhaag staat. Wat nu?

De gemengde beukenhaag staat. Wat nu?

Zoals gezegd is een beukenhaag heel makkelijk te verzorgen. Meer dan een keer snoeien in de late zomer of vroege herfst is niet nodig, al vertakt een beukenhaag wel veel dichter als hij vaker gesnoeid wordt. U kunt daar in de lente al mee beginnen, maar doe dat niet als de eerste groene (of rode) scheuten nog geen 20 centimeter lang zijn.

Verder is het af te raden om een gemengde beukenhaag op kleigrond of een andere slecht doorlatende bodemsoort te planten. De beuk houdt namelijk van droge grond. De haagbeuk is een zeer aantrekkelijk alternatief als er te veel water in de grond blijft staan. Wel is het zo dat die maar in één kleur verkrijgbaar is en ’s winters meer bladeren verliest.