Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Liguster in de tuin

Liguster in de tuin

Liguster in de tuin

De liguster wordt soms gezien als een beetje een oubollige plant, maar dat is helemaal niet nodig. Een mooie ligusterhaag kan in bijna elke tuin wel goed tot zijn recht komen. Vandaar dat we vandaag even speciale aandacht geven aan liguster in de tuin.

Liguster privacyhaag

De liguster is semi-wintergroen en dus bruikbaar voor een privacyhaag.

Liguster als privacyhaag

De liguster is een veelzijdige plant die op verschillende manieren in de tuin gebruikt wordt, maar we richten ons vooral op de voordelen die de liguster als haagplant heeft. Veel mensen zoeken haagplanten als vervanging van een schutting en willen dus een haag die hoog is, zichtdicht en wintergroen, zodat ze het hele jaar door privacy in hun eigen tuin hebben. Is de liguster hier geschikt voor? Een ligusterhaag kan zeker hoog genoeg groeien om niet overheen te kunnen kijken en heeft, wanneer hij regelmatig gesnoeid wordt, een lekkere, dichte groeivorm.

Zet u de liguster als privacyhaag in, houd er dan wel rekening mee dat hij niet altijd wintergroen is. De liguster is semi-wintergroen. Het is in principe een bladverliezende plant, maar eigenlijk verliest hij zijn bladeren alleen als het 's winters extreem hard vriest, waardoor hij over het algemeen het hele jaar door zichtdicht is. Het kan in strenge winters wel gebeuren dat een deel van de bladeren toch eerder uitvalt. Aan de andere kant: écht strenge winters komen hier tegenwoordig steeds minder voor.

Maar de liguster heeft vooral veel voordelen als privacyhaag. Zo is hij bijvoorbeeld heel gemakkelijk te snoeien. De liguster heeft een dichte groeivorm en kleine bladeren, waardoor de plant gemakkelijk in een formele vorm te snoeien is. Wie zo ver wil gaan, kan de liguster zelfs gebruiken als plant voor vormsnoei. Dit kunnen heel ingewikkelde vormen zijn, maar ook een simpelere, geometrische vorm is goed te doen met de liguster. Een geschikte plant dus voor mensen die houden van een nette, strakke tuin en voor de creatieve tuiniers.

Liguster als informele haag

Liguster heeft één heel groot voordeel tegenover andere haagplanten en dat is dat de liguster heel goed tegen vervuilde lucht kan.

Liguster als informele haag

De liguster is dan wel gemakkelijk te snoeien in een nette vorm, maar kan ook prima gebruikt worden in een meer informele haag. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om minder ligusters te planten per strekkende meter dan op onze site aangeraden wordt, zodat uw haag een open structuur krijgt. Zo biedt de ligusterhaag enige beschutting, maar valt er toch nog wat zonlicht doorheen. Dit kan mooi zijn als haag in uw voortuin, of als haag tussen twee terrassen, bijvoorbeeld. Een open haag van liguster fungeert in feite als een mooi, levendig, groen kamerscherm.

Liguster heeft één heel groot voordeel tegenover andere haagplanten en dat is dat de liguster heel goed tegen vervuilde lucht kan. Als u in de buurt van een industrieterrein woont, of bij een drukke weg, is liguster dus een heel goede manier om uzelf en uw tuin een beetje af te schermen. Liguster is een robuuste plant en heeft niet zo veel verzorging nodig. Ook een informele haag zal een keer per jaar gesnoeid moeten worden, om te voorkomen dat hij te groot wordt, maar buiten dat hoeft u er nauwelijks naar om te kijken.

Liguster als solitair boompje

Als solitaire struik kan de liguster een heleboel toevoegen aan uw tuin.

Liguster als solitair boompje

Dan is er nog de optie om liguster helemaal niet als haag te gebruiken, maar als solitaire plant. De liguster heeft een opgaande groei en een mooie, lichtgroene kleur, waardoor de liguster er als struik of boompje heel gezellig uitziet. Deze plant kan een paar meter hoog groeien, waarmee het echt een klein boompje is. Natuurlijk kunt u hem wat bij snoeien als u geen boom van vier meter in de tuin wilt hebben staan. Om er echt meer een boompje dan een struik van te maken, is het mogelijk de onderste takken van de liguster te snoeien, zodat de bladeren pas hoger beginnen.

Als solitaire struik kan de liguster een heleboel toevoegen aan uw tuin. Hij zorgt voor een lekker schaduwplekje en de besjes van de liguster zijn heel populair bij vogels, waardoor uw tuin van een liguster direct een stuk levendiger wordt. Sterker nog: in een liguster met een dichte groei is de kans groot dat er vogels in gaan nestelen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor een solitaire liguster, maar ook zeker voor een liguster als formele of informele haag. Liguster is helemaal geen oubollige plant, het is juist een prachtige toevoeging aan de tuin!

Online liguster kopen

Bij Haagplanten.net verkopen we verschillende ligustersoorten, die allemaal zeer geschikt zijn om hagen van te maken.

Online liguster kopen

Bij Haagplanten.net verkopen we verschillende ligustersoorten, die allemaal zeer geschikt zijn om hagen van te maken. Zo hebben we de gewone liguster, de haagliguster, de bonte haagliguster en de wintergroene liguster 'Atrovirens'. Benieuwd wat de verschillen hiertussen zijn? Op de pagina’s waar u deze planten kunt kopen, vindt u uitgebreide informatie over onze verschillende ligustersoorten. Zo kunt u zelf kiezen welke ligustersoort het beste in uw tuin en bij uw plannen past. De liguster kan bijna overal wel groeien en is gemakkelijk te verzorgen. Een plant die voor geen enkele tuinier problemen op zal leveren.

Wilt u een ligusterhaag planten, maar weet u niet precies hoeveel liguster u daarvoor nodig heeft? Op onze site vindt u bij elke plant een handige rekenhulp. U kunt hier invullen hoeveel meter haag u wilt aanleggen en wij berekenen voor u hoeveel planten u nodig heeft. We raden mensen aan, zeker bij planten met blote wortels, om 10% extra planten te bestellen, voor het geval de wortels beschadigd raken bij het vervoer of het planten. Bij planten met kluit of in pot komt dit minder vaak voor.