Liguster: deze soorten zijn er allemaal

22 augustus 2019
Liguster: deze soorten zijn er allemaal

De liguster is een haagplant die zeer geliefd is om heggen mee te creëren. Maar welke soorten liguster zijn er allemaal? We geven u graag een overzicht van de verschillende soorten liguster waaruit u kunt kiezen. Heeft u het juiste type liguster voor uw tuin gevonden? Dan kunt u deze direct bestellen in onze webshop.

Gewone liguster (Ligustrum vulgare)
De gewone liguster heeft een mooi groen, langwerpig en smal blad. Zowel in landelijk als stedelijk gebied komt deze ligustersoort goed tot z’n recht.

Gewone liguster (Ligustrum vulgare)

Een bekende soort liguster is de gewone liguster (wetenschappelijke naam: Ligustrum vulgare). Deze ligustersoort leent zich uitstekend voor het aanleggen van een semi-wintergroene heg. Dat houdt in dat de liguster in principe wintergroen is, maar tijdens strenge winters toch een deel van z’n blad kan verliezen. De gewone liguster is geknipt om een snelgroeiende haag mee aan te leggen. Met een gemiddelde groeisnelheid van zo’n 30 centimeter per jaar groeit deze haagplant snel uit tot een fraaie haag. Een ander sterk punt van de gewone liguster is dat hij zich prima laat combineren met diverse tuinstijlen en soorten beplanting.

De gewone liguster heeft een mooi groen, langwerpig en smal blad. Zowel in landelijk als stedelijk gebied komt deze ligustersoort goed tot z’n recht. De gewone liguster stelt namelijk niet veel eisen aan zijn omgeving en de grondsoort waarin hij wordt aangeplant. Daarnaast is de gewone liguster onderhoudsvriendelijk: hij heeft geen bijzondere verzorging nodig. Wel is het zo dat de haagplant door zijn snelle groei regelmatig gesnoeid moet worden: reken gemiddeld op 2 snoeibeurten per jaar. Wie dat ervoor over heeft kan genieten van een mooie haagplant die zich aanpast aan nagenoeg elk tuinontwerp.

De gewone liguster is ook heel vogelvriendelijk: kleine vogels bouwen graag hun nest in een ligusterhaag. De bessen van de liguster zijn echter giftig voor dieren, dus deze laten onze gevederde vrienden links liggen. De gewone liguster is in verschillende grootten te koop in onze webshop. U heeft de keuze uit gewone liguster met blote wortel, kluit of in pot. De kwaliteit van onze gewone liguster is aanzienlijk: de haagplanten worden gekenmerkt door een goede gezondheid en conditie. In onze kwekerij hebben ze de allerbeste verzorging van onze professionals genoten.

Wintergroene liguster ‘Atrovirens’
De wintergroene liguster ‘Atrovirens’ (wetenschappelijke naam: Liguster vulgare ‘Atrovirens’) is de bladhoudende variant van de gewone liguster.

Wintergroene liguster ‘Atrovirens’

De wintergroene liguster ‘Atrovirens' (wetenschappelijke naam: Liguster vulgare ‘Atrovirens’) is de bladhoudende variant van de gewone liguster. Zijn uiterlijke kenmerk en eigenschappen zijn hetzelfde als die van de gewone liguster, met als verschil dat de liguster ‘Atrovirens’ minder snel z’n blad verliest tijdens strenge winters. Met deze ligustersoort geniet u dus het hele jaar rond van de privacy die een volle, dichte ligusterhaag biedt. Hij kan echter nog steeds wat blad verliezen tijdens zeer strenge winters, dus houd daar rekening mee. Net als de gewone liguster is de liguster ‘Atrovirens’ een bijzonder mooie haagplant die een fraaie toevoeging aan elk tuinlandschap biedt.

De wintergroene liguster ‘Atrovirens’ is in diverse grootten en varianten verkrijgbaar in onze webshop. Zo kunt u natuurlijk kiezen voor haagplanten met kluit of in pot. Daarnaast kunt u bij ons de liguster ‘Atrovirens’ ook kant-en-klaar kopen. De hoogte van de kant-en-klare ligusterhaag is 2 meter. Met een kant-en-klaarhaag staat er binnen een dag een volgroeide, volle ligusterhaag in uw tuin. Het genieten van een schitterende haag kan dus direct beginnen!

Haagliguster (Ligustrum ovafolium)
De haagliguster, in het Latijn bekend als Ligustrum ovafolium, is een mooie ligustersoort die uitstekend geschikt is voor het aanleggen van een haag.

Haagliguster (Ligustrum ovafolium)

De haagliguster, in het Latijn bekend als Ligustrum ovafolium, is een mooie ligustersoort die uitstekend geschikt is voor het aanleggen van een haag. De haagplant staat bekend om zijn ovale, diepgroene blad. Ook deze ligustersoort is semi-wintergroen. Mocht een deel van het blad echter vallen tijdens een strenge winter, loopt de haagplant in het voorjaar direct weer uit met nieuwe blaadjes. Ook de haagliguster groeit ongeveer 30 centimeter per jaar. Om een compacte, volle heg te verkrijgen is het noodzakelijk om de haagliguster minimaal 2 maal per jaar te snoeien. Deze robuuste haagplant gedijt nagenoeg overal goed, maar te natte voeten worden niet gewaardeerd.

Ook de haagliguster is verkrijgbaar in diverse varianten. Naast haagliguster in pot of met blote wortel of kluit kunt u ook voor een kant-en-klare ligusterhaag kiezen. Kant-en-klaar is de haagliguster op 3 verschillende hoogten verkrijgbaar: u kunt kiezen uit een hoogte van 100, 175 of 200 centimeter. Als u op zoek bent naar een mooie, diepgroene haagplant waarmee u een dichte haag kunt creëren is de haagliguster waarschijnlijk de heester waarnaar u op zoek bent.

Bonte haagliguster (Ligustrum ovafolium ‘Aureum’
De bonte haagliguster (ook wel bekend als Ligustrum ovafolium ‘Aureum’) is een haagplant met een ovaal, groen met geel blad.

Bonte haagliguster (Ligustrum ovafolium ‘Aureum’

De bonte haagliguster (ook wel bekend als Ligustrum ovafolium ‘Aureum’) is een haagplant met een ovaal, groen met geel blad. Door het tweekleurige blad heeft de bonte haagliguster een hoge sierwaarde voor uw tuin. Een haag van bonte haagliguster zal zeker de nodige aandacht naar zich toe trekken. Daarnaast staat deze haagplant bekend om het feit dat hij nagenoeg overal goed gedijt. Woont u in een stedelijk gebied waar er veel sprake is van luchtvervuiling? Dan is de bonte haagliguster zeer geschikt. Ook wanneer u in de kuststreek woont kan deze ligustersoort worden aangeplant. De bonte haagliguster trotseert harde zeewind en zilte bodems namelijk fier.

De bonte haagliguster is verkrijgbaar met wortel, in pot of als kant-en-klare heg van 100 centimeter hoog. Ook deze ligustersoort groeit vrij rap met 30 centimeter per jaar, dus houd rekening met een regelmatige snoei. Daarnaast oefent de bonte haagliguster, net als de overige ligustersoorten, een flinke aantrekkingskracht uit op vogels. Wie wil kunnen genieten van een vogelnestje in de haag doet er goed aan om een ligusterhaag aan te planten. Alle soorten liguster passen goed thuis in een vogelvriendelijk tuinontwerp. Kijk op uw gemak welke ligustersoort het beste bij uw tuin past. Vervolgens kunt u met volle teugen genieten van een elegante, stijlvolle haag.