Welke soorten liguster zijn er?

Liguster kopen
Welke soorten liguster zijn er?

De liguster kennen we allemaal wel. Deze lieveling onder de haagplanten is door heel Europa razend populair. De liguster heeft een goede zichtdichtheid en wordt gekenmerkt door een vrij snelle groei. Daarnaast is de haagplant uitermate sierlijk en geeft hij menig tuin een natuurlijk tintje. Maar wist u ook dat er verschillende soorten liguster zijn? Allemaal kennen ze zo hun eigen voordelen. Wanneer u erover denkt om zo'n populaire ligusterhaag in uw tuin te planten is het goed om u eerst af te vragen: welke soorten liguster zijn er?

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'
Populair
Wintergroene Liguster 'Atrovirens'
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Vanaf
1,48
arrow-right
Gewone Liguster
Ligustrum vulgare
Vanaf
1,39
arrow-right
Haagliguster
Ligustrum ovalifolium
Vanaf
1,29
arrow-right
Bonte haagliguster
Ligustrum ovalifolium 'Aureum'
Vanaf
2,26
arrow-right

De gewone liguster

De gewone liguster (Ligustrum vulgare) was lange tijd favoriet bij Europese tuiniers. Een belangrijke reden daarvoor is dat gewone ligusters inheemse haagplanten zijn in het grootste deel van Europa, waaronder de Benelux. Vandaag de dag groeien deze ligusters hier ook nog in het wild.

Zoals de naam al doet vermoeden is deze ligustersoort een die we veelvuldig terugzien in onze tuinen: de gewone liguster, ook wel ligustrum vulgare genoemd. De haagplant is goed winterhard, maar semi-wintergroen. In strenge winters verliest de gewone liguster dus wel een deel van zijn diepgroene, ovale bladeren. De gewone liguster is heel geschikt voor het creëren van een mooie erfafscheiding. Door zijn snelle groei en elegante uitstraling hebben veel tuiniers deze haagplant in hun hart gesloten. Met een gemiddelde groeisnelheid van zo’n 30 centimeter per jaar groeit deze haagplant snel uit tot een fraaie haag. Een ander sterk punt van de gewone liguster is dat hij zich prima laat combineren met diverse tuinstijlen en soorten beplanting.
Een ander voordeel van de gewone liguster is dat hij eigenlijk in de meeste tuinen goed staat. Of u nu op zoek bent naar een natuurlijke, enigszins wilde haag of juist naar een nette heg met een verzorgde uitstraling: u bereikt het met de liguster. Ook groeit deze struik in de meeste grondsoorten prima en vereist hij niet al te veel verzorging. Leuk detail: de haagplant is enorm in trek bij vogels, die afkomen op de subtiele maar verleidelijke geur van de bloesems.
​​Wel is het zo dat de haagplant door zijn snelle groei regelmatig gesnoeid moet worden: reken gemiddeld op 2 snoeibeurten per jaar. Wie dat ervoor over heeft kan genieten van een mooie haagplant die zich aanpast aan nagenoeg elk tuinontwerp.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
De gewone liguster

De haagliguster en bonte haagliguster

De haagliguster, wetenschappelijke naam Ligustrum ovafolium, is bijzonder geliefd door zijn charmante uiterlijk (zijn ovale, diepgroene blad) en het feit dat hij zeer sterk is. Ook deze ligustersoort is semi-wintergroen. Mocht een deel van het blad echter vallen tijdens een strenge winter, loopt de haagplant in het voorjaar direct weer uit met nieuwe blaadjes. Ook de haagliguster groeit ongeveer 30 centimeter per jaar. 

Zo kan deze haagplant ook worden neergezet in gebieden met veel luchtverontreiniging. Elke grondsoort wordt door de haagliguster geaccepteerd, al houdt hij niet van hele natte wortels (zie ook: bemesten en bewateren van uw haag). Zijn bloemen hebben een grote aantrekkingskracht op vogels, net als die van de gewone liguster. De bonte haagliguster wordt in het Latijn Ligustrum ovafolium ‘Aureum’ genoemd. Deze haagplant onderscheidt zich doordat zijn bladeren prachtig tweekleurig zijn (ovaal, groen met geel blad). Door het tweekleurige blad heeft de bonte haagliguster een hoge sierwaarde voor uw tuin. Het mooie aan de gele bladrand van de bonte haagliguster is dat u zelf enige invloed heeft op hoe breed die rand wordt. Dat is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die de planten dagelijks vangen. Wilt u dat er zoveel mogelijk geel op het blad van de bonte haagliguster te zien is? Plant hem dan op een plek in de volle zon. Een haag van bonte haagliguster zal zeker de nodige aandacht naar zich toe trekken. Daarnaast staat deze haagplant bekend om het feit dat hij nagenoeg overal goed gedijt. Woont u in een stedelijk gebied waar er veel sprake is van luchtvervuiling? Dan is de bonte haagliguster zeer geschikt. Net als de haagliguster kan deze haagplant heel goed in stedelijke gebieden met veel luchtvervuiling staan. Ook zilte zeewind trotseert de bonte haagliguster met gemak. Ook deze ligustersoort groeit vrij rap met 30 centimeter per jaar, dus houdt rekening met een regelmatige snoei. Daarnaast oefent de bonte haagliguster, net als de overige ligustersoorten, een flinke aantrekkingskracht uit op vogels. Wie wil kunnen genieten van een vogelnestje in de haag doet er goed aan om een ligusterhaag aan te planten.

Net als de meeste andere ligusters kan de bonte haagliguster ook in de schaduw staan, maar dit is af te raden. Niet alleen is de goudgele bladrand dan niet of nauwelijks te zien; ligusters krijgen ook nog eens minder bladeren als ze in de schaduw staan. Verder vertakken ze op schaduwrijke plekken vaak minder dicht.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
De haagliguster en bonte haagliguster

De wintergroene liguster ‘Atrovirens’

De laatste soort liguster is een heel bijzondere: de wintergroene liguster ‘Atrovirens’. Dit type liguster heeft alle voordelen van de andere soorten, met als bonus dat hij tegen strenge winters kan. Deze liguster is dan ook wintergroen: hij verliest veel minder bladeren dan de gewone liguster. Het hele jaar door kunt u met de Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’ genieten van een volle, blikdichte haag in uw tuin. Deze ligustersoort is een uitkomst voor iedereen die dol is op de liguster, maar ook op een wintergroene haag.

De diverse soorten liguster bestelt u eenvoudig bij Haagplanten.net. Kies de soort uit die het beste bij uw tuinontwerp past en laat deze bij u thuisbezorgen. Onze ligusters worden met veel zorg en geduld gekweekt en vervolgens met grote voorzichtigheid verpakt en naar u toe vervoerd. De haagplanten die u bij ons koopt komen altijd vers van de kwekerij en zijn in uiterst goede conditie en voorzien uw tuin van een prachtige ligusterhaag waar u zeker trots op zult zijn!

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
De wintergroene liguster ‘Atrovirens’

Bodemsoort voor liguster

Qua grondsoorten is de liguster een van de minst kritische haagplanten ter wereld. Het enige waar de liguster echt niet tegen kan is een grondsoort die erg veel water vasthoudt. In zo’n grond treedt er vroeg of laat wortelrot op, wat onherstelbare schade aan de planten aanricht. De meeste bodemsoorten zijn echter goed genoeg te draineren voor een ligusterhaag. Alleen de allerzwaarste grondsoorten zijn echt ongeschikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zware klei. Verder kunt u op iedere goed gedraineerde grond een ligusterhaag planten. Draineren kunt u bijvoorbeeld al doen door een aantal gaten in de bodem te prikken voordat uw ligusters de grond in gaan.

Hoewel een liguster geen natte voeten mag krijgen, is het vooral in de eerste jaren wel belangrijk dat de jonge haagplanten voldoende water krijgen om uit te groeien tot een mooie, volle ligusterhaag. Zorg er dus voor dat de grond rondom de haag voldoende vochtig blijft. Houd de grond in een straal van ongeveer een halve meter aan alle kanten van de haag onkruidvrij, zodat het water dat u geeft ook daadwerkelijk door de wortels van uw ligusterhaag opgenomen kan worden.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Bodemsoort voor liguster

De beste standplaats voor een ligusterhaag

Hebben we het over de standplaats van bepaalde haagplanten, dan kijken we vooral naar hoeveel zonlicht en wind de planten kunnen verdragen. Om te beginnen met het zonlicht: de liguster staat het liefst in de zon of in de halfschaduw. In de schaduw gedijen de planten wel, maar voor in een haag is dat geen aanrader. Ligusters die weinig tot geen zonlicht vangen groeien langzamer en krijgen aanzienlijk minder bladeren. Wie de bloei van de ligusterhaag mooi vindt, doet er ook goed aan om zijn ligusterhaag op een zonnige plek te planten. Zoals de meeste bloeiende haagplanten krijgt de liguster namelijk meer bloemen naarmate zijn standplaats zonniger wordt.

Ook voor het uiterlijk van de bladeren kan het uitmaken hoeveel zonlicht de liguster vangt. Met name bij de bonte haagliguster is een duidelijk verschil te zien. Deze ligustersoort heeft namelijk een goudgele bladrand, waarvan de breedte afhankelijk is van hoe zonnig zijn standplaats is. Bij een bonte haagliguster die vrijwel de hele dag in de volle zon staat kunnen de bladeren zelfs nagenoeg helemaal geel worden. Houd daar dus rekening mee als u de bonte haagliguster plant. Het gele blad kan prachtig zijn, maar sommige tuiniers vinden het juist mooi als beide kleuren duidelijk te zien blijven.

Als het op de hoeveelheid wind aankomt kan een ligusterhaag bijna overal staan. In de eerste jaren is het aan te raden om uw ligusters nog wat beschutting te geven, zodat harde wind de groei van de planten niet in de weg staat. Volwassen ligusters zijn echter uitstekend windbestendige haagplanten. 

loader
Laden...