Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Laurierkers: de mooiste omlijsting van een grote tuin

Laurierkers: de mooiste omlijsting van een grote tuin

Laurierkers: de mooiste omlijsting van een grote tuin

Wie in de grote stad woont, zal het misschien niet eens geloven, maar er bestaan daadwerkelijk mensen met een grote tuin. Dan hebben we het niet over een paar vierkante meter terras met wat mooie tuinmeubels erop, maar echt een stuk land, misschien zelfs wel bij een vrijstaand huis. In zo’n grote tuin komt de laurierkers het beste tot zijn recht.

Lauriersoort grote tuin

Een aantal grote soorten die wij verkopen zijn de laurier 'Rotundifolia', de laurier 'Novita' (Laurier 'Novita')

De beste lauriersoort voor een grote tuin

Natuurlijk hebben we het hier niet over alle soorten laurierkers. Soorten zoals de laurier 'Otto Luyken', de laurier 'Herbergii' en de laurier 'Genolia'® groeien bijvoorbeeld vrij smal, of blijven laag. Die zijn daarmee juist meer geschikt om te planten in een kleinere tuin, of zelfs in een flinke pot op het balkon te zetten. Wie een grote tuin heeft, heeft vaak meer baat bij een grote lauriersoort. Een aantal grote soorten die wij verkopen zijn de laurier 'Rotundifolia', de laurier 'Novita'. Deze twee lauriersoorten zijn ideaal om te gebruiken in een flinke tuin.

De laurier 'Rotundifolia' (prunus lauroceracus 'Rotundifolia') is misschien wel de bekendste en meest populaire lauriersoort die wij verkopen. Deze grote heester groeit gemakkelijk een paar meter hoog. Ongesnoeid kan hij zeker 4 meter hoog worden. Gelukkig is hij wel heel gemakkelijk te snoeien, waardoor u hem ook lager kunt houden. Niet alleen wordt de 'Rotundifolia' lekker hoog, maar hij groeit ook flink breeduit. Dit is de reden dat wij hem vooral aanraden voor grotere tuinen. Daarnaast is het een hele robuuste plant, die maar weinig aandacht nodig heeft. Dat is natuurlijk fijn, want een grote tuin kost vanzelfsprekend meer tijd.

De laurier 'Novita' (prunus lauroceracus 'Novita') lijkt in vorm heel veel op de 'Rotundifolia'. Er wordt wel gezegd dat deze laurierkers de verbeterde versie van de ‘Rotundifolia’ is, aangezien hij even groot en mooi is, maar minder vatbaar voor bepaalde ziektes. Wel moet u bij beide lauriersoorten erop letten dat de grond goed gedraineerd is, want laurierkers in het algemeen kan niet goed tegen natte voeten. Dan bestaat de kans dat de wortels gaan rotten en delen van de plant uitvallen. Hoewel de laurier 'Rotundifolia' en 'Novita' beide goed winterhard zijn, zijn deze plantensoorten wel gevoelig voor vorst.

Laurier als haag

De laurier 'Caucasica' heeft bijvoorbeeld heel opvallende bloesems. (Laurier 'Caucasica')

Laurier als haag?

Bij Haagplanten.net verkopen we de laurierkers als haagplant en daar is hij ook zeker heel geschikt voor. De laurierkers is wintergroen en heeft een redelijk dichte groeivorm, waardoor hij heel geschikt is als privacyhaag. De hoogte van de plant draagt hier ook aan bij. Doordat veel lauriersoorten zo breed groeien, is het wel een haag die veel ruimte inneemt. In een grote tuin hoeft dat geen probleem te zijn. Een laurier is dan ook zeer geschikt als erfafscheiding. Met een laurier als haag, lijkt het net alsof uw tuin eindigt in een ondoordringbaar bos!

Natuurlijk is het ook mogelijk om de laurierkers solitair te planten. Net als bijvoorbeeld de rhododendron, Japanse broodboom, of coniferen zoals de taxus of de thuja, kan de laurierkers een prachtige solitaire heester zijn. Kiest u hiervoor, dan is het leuk om een van onze meest sierlijke lauriersoorten te kiezen. De laurier 'Caucasica' heeft bijvoorbeeld heel opvallende bloesems. Bij de laurier 'Etna' en de laurier 'Tico' hebben de jonge bladeren een rode kleur, die een mooi contrast opleveren met de rest van de groene plant. Uiteraard kunt u deze lauriersoorten ook gebruiken om een haag van te maken!

Verzorging laurierkers

Het snoeien van een laurierkers gaat het makkelijkste met een goede, scherpe snoeischaar.

De verzorging van een laurierkers

Het meest intensieve deel van de verzorging van een laurierkers, vindt vlak na het planten plaats. De eerste paar weken is het voor de wortelgroei zeer belangrijk dat de plant genoeg water krijgt. Plant een laurierhaag dus niet vlak voordat u op vakantie gaat! Als de plant eenmaal geworteld is, is het een robuuste plant die maar weinig moeite kost om te verzorgen. Wel is het belangrijk, zeker bij lauriersoorten die heel hoog groeien, om ten minste één keer per jaar goed te snoeien. Zo houdt u uw laurierhaag jong, gezond en in vorm.

Het snoeien van een laurierhaag gaat het makkelijkste met een goede, scherpe snoeischaar. Het gebruik van een heggenschaar of een elektrische snoeischaar wordt afgeraden. De laurierkers heeft grote, leerachtige bladeren die met groot gereedschap gemakkelijk doormidden geknipt worden. De plant ziet er echter veel mooier uit, wanneer u met beleid takken afknipt, zonder de bladeren te beschadigen. Snoei de laurierhaag ten minste één keer per jaar, het beste voor de langste dag (21 juni), zodat de plant in de zomer kan herstellen van zijn snoeibeurt. Laurierkers kan goed tegen snoei.

Laurierkers online kopen

Bij Haagplanten.net kunt u gemakkelijk online laurierkers kopen.

Laurierkers online kopen

Bij Haagplanten.net kunt u gemakkelijk online laurierkers kopen. Bij het kopen vindt u een handige rekenhulp om erachter te komen hoeveel haagplanten u nodig heeft voor uw haag. Wilt u een van onze planten als solitaire plant in de tuin zetten? Dat kan natuurlijk ook. Vul dan bij ‘stuks’ gewoon 1 in. Let er wel op dat onze planten goedkoper zijn wanneer u meer van dezelfde soort koopt. Een langere haag van dezelfde plantensoort is dus relatief goedkoper. Dat is handig om te weten als u een haag wilt maken om uw grote tuin!

Het voordeel van online haagplanten bestellen, is dat u zich geen zorgen hoeft te maken om het vervoer. Bestel gewoon haagplanten bij onze webshop en wij regelen het vervoer van de kweker naar uw huis. Wij verzekeren u dat we altijd planten van de beste kwaliteit voor u zullen uitzoeken!