Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Laurier (Prunus)

Filters filter
13 resultaten
Portugese Laurier
Populair
Portugese Laurier
Prunus lusitanica 'Angustifolia'
Vanaf
2,70
arrow-right
Laurier 'Caucasica'
Populair
Laurier 'Caucasica'
Prunus laurocerasus 'Caucasica'
Vanaf
2,43
arrow-right
Laurier 'Otto Luyken'
Populair
Laurier 'Otto Luyken'
Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'
Vanaf
2,90
arrow-right
Laurier 'Rotundifolia'
Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'
Vanaf
2,06
arrow-right
Laurier 'Novita'
Prunus laurocerasus 'Novita'
Vanaf
2,38
arrow-right
Laurier 'Genolia'®
Prunus laurocerasus 'Genolia'®
Vanaf
3,60
arrow-right
Laurier 'Elly'
Prunus laurocerasus 'Elly'®
Vanaf
4,50
arrow-right
Laurier 'Herbergii'
Prunus laurocerasus 'Herbergii'
Vanaf
6,50
arrow-right
Laurier 'Etna'
Prunus laurocerasus 'Etna'
Vanaf
7,70
arrow-right
Laurier 'Mano'
Prunus laurocerasus 'Mano'
Vanaf
8,90
arrow-right
Laurier 'Tico'
Prunus Lusitanica 'Tico'
Vanaf
4,50
arrow-right
Laurier 'Zabeliana'
Prunus laurocerasus 'Zabeliana'
Vanaf
4,50
arrow-right
Portugese laurier 'Brenelia'
Prunus lusitanica 'Brenelia'
Vanaf
5,90
arrow-right
Filters filter
13 resultaten

Wat maakt een laurierhaag zo bijzonder?

Laurierhagen behoorden tot de eerste uitheemse wintergroene sierhagen in West-Europese tuinen. Met hun glanzende bladeren, die bovendien het hele jaar te zien bleven, was de laurierkers (Prunus laurocerasus) een waardevolle toevoeging ten opzichte van de inheemse haagplanten in ons deel van de wereld. Vandaag de dag is de laurierhaag nog altijd geliefd vanwege zijn sierlijke blad en de privacymogelijkheden die zijn dichte vertakking biedt. Daarnaast dempen de grote bladeren ook nog het nodige geluid, bijvoorbeeld verkeerslawaai. Ondervindt u veel hinder van een nabijgelegen (snel)weg? Dan is het een goed idee om voor een wat hogere laurierhaag als tuinafscheiding te kiezen. Natuurlijk zal dit niet elke geluidshinder wegnemen, maar u zult zeker minder last van verkeerslawaai hebben.

Over de naam van de laurierhaag bestaat nog wel eens wat verwarring. De laurier die in deze hagen gebruikt wordt is namelijk niet de echte laurier waarvan het blad vaak in de keuken gebruikt wordt. Sterker nog: de laurierkers is er niet eens familie van. Dat we de laurierkers toch zo noemen heeft te maken met zijn bijzonder decoratieve blad. Dit langgerekte, ovale blad lijkt erg veel op dat van de echte laurier. Het heeft aan de bovenzijde een schitterende glans, al is het blad van de laurierkers nog sierlijker dan dat van de echte laurier, omdat de bladrand gladder is.

Verder is de groeiwijze van de gewone laurier niet geschikt voor een haag. Die van de laurierkers is dat wel. Prunus laurocerasus groeit snel en bossig, waardoor u snel een tuinafscheiding heeft die het uitstekend doet als privacyhaag. Daar staat tegenover dat het blad van de laurierkers giftig en dus niet eetbaar is. Dit geld ook voor de vruchten die het andere deel van naam van de laurierkers bepalen. Tegen het einde van de zomer groeien er namelijk donkere bessen aan een laurierhaag die niet door mensen gegeten kunnen worden. Vogels eten er wel graag van.

Het grootste voordeel van een laurierhaag is misschien nog wel dat hij een heel ander karakter heeft dan andere haagplanten die voor privacy worden aangeplant. Coniferen zijn bijvoorbeeld een mooie, betrouwbare keuze als het om bescherming tegen inkijk gaat, maar een laurierhaag is veel minder formeel. Een laurierhaag snoeit u niet strak, omdat zijn grote ovale blad dan niet tot zijn recht komt. De laurierkers ontleent juist zoveel van zijn schoonheid aan dit blad, dat aan de bovenzijde een glans heeft die u maar bij weinig andere groenblijvende haagplanten tegenkomt. Hiermee is de laurierhaag het bewijs dat ook een informele haag goed tegen inkijk kan beschermen.

De laurier gedijt goed in ons klimaat

De geschiedenis van de laurierkers hangt voor een groot deel samen met die van haagplanten in het algemeen. In de late middeleeuwen was de laurierkers een van de eerste exotische haagplanten die naar Europa werden geëxporteerd. Niet dat de Prunus laurocerasus van heel ver kwam. Laurierkersen zijn inheemse haagplanten in Turkije, de Balkan en Noord-Iran, maar het was toen al een mooi alternatief voor wintergroene haagplanten die hier wel inheems zijn, zoals de taxus.

Tegenwoordig zijn laurierkersen in delen van Europa genaturaliseerde haagplanten. De laurier kan hier dus zonder hulp van kwekers overleven en dat is goed nieuws, want dat betekent dat de kans groot is dat een laurierhaag ook in uw tuin gedijt. Een laurierhaag planten kan op bijna iedere goed gedraineerde bodem. Zolang overtollig water gemakkelijk kan weglopen en het kalkgehalte in de grond niet te hoog is, voelt uw laurierhaag zich bij u in de tuin helemaal op zijn gemak.

Wel iets om rekening mee te houden is de vorstbestendigheid van de laurierkers. Laurierkersen zijn vrij goed winterharde haagplanten, maar als u op een plek woont waar het ’s winters heel koud kan worden hebben de wortels in de winter wat bescherming van een vliesdoek of stro nodig.

Soorten laurierhaag

Welke soorten laurierhaag zijn er?

De laurierhaag die het meest aangeplant wordt is de laurier 'Rotundifolia'. Deze laurierkersen zijn grote, snelgroeiende haagplanten waarmee u binnen enkele jaren een schitterende privacyhaag in de tuin heeft staan. Wel is deze laurierhaag enigszins vatbaar voor ziektes als hagelschot en meeldauw. Mocht het risico daarop in uw tuin aanwezig zijn, dan raden we de laurier 'Novita' aan. Deze laurierkers lijkt heel veel op de laurier 'Rotundifolia', maar is net wat sterker en vorstbestendiger. Een andere populaire soort voor een hoge laurierhaag is de laurier 'Genolia'®. Een laurierhaag met deze soort wordt niet breder dan 90 centimeter, omdat zijn takken een opgaande groeiwijze hebben.

Voor een kleine tuin is de laurier 'Genolia'® dus geschikter dan andere grote soorten, net als de laurier 'Elly'®. Is privacy minder belangrijk? Dan kunt u ook kiezen voor een lage laurierhaag met bijvoorbeeld de laurier 'Mano' of de speciaal voor kleine tuinen ontwikkelde laurier 'Otto Luyken'. Deze nemen minder ruimte in beslag dan de grotere soorten. Er zijn zelfs bloeiende laurierhagen verkrijgbaar. De laurier 'Herbergii' springt het meest in het oog met zijn grote witte bloemtrossen, die een nadrukkelijk contrast met zijn donkergroene bladeren vormen. Is dit te uitbundig? Dan bloeit de laurier 'Caucasica' bescheidener, maar minstens net zo charmant. 

De Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia') en de aanverwante laurier 'Tico' zijn van hetzelfde plantengeslacht, maar eigenlijk geen laurierkersen. Ze hebben echter een aantal belangrijke eigenschappen gemeen met de laurierkers. Het zijn allemaal wintergroene haagplanten met een sierlijk, glanzend blad die voor dichte privacyhagen gebruikt kunnen worden. De Portugese laurier wordt als zeer luxueus ervaren. Bovendien reageren deze haagplanten veel beter op kalkhoudende grond dan de laurierkers. Portugese lauriersoorten zijn daarnaast iets beter winterhard. Met zijn kleinere, rondere bladeren is de laurier 'Etna' geschikt voor een iets formelere laurierhaag. Overigens kan de laurier 'Etna' meer dan 25 graden vorst aan.

Groeisnelheid laurierhaag

Naast hun prachtige karakteristieke bladeren staan laurierhagen bekend om hun snelle groei. Een laurierhaag kan onder optimale omstandigheden wel meer dan een halve meter per jaar groeien. Dat is echter niet bij iedere laurierhaag het geval. Als u een snelgroeiende laurierhaag in de tuin wilt, is het dus belangrijk dat u de juiste kweekvorm in uw tuin plant. Er is een soort die veruit het meest aangeplant wordt en dat is de laurier 'Rotundifolia'. Afhankelijk van de omstandigheden in uw tuin kan deze laurierkers 30 tot maar liefst 60 centimeter per jaar groeien. De laurier ‘Rotundifolia’ is met zijn maximale hoogte van 5 meter dus zeer geschikt als hoge laurierhaag. Vergeleken met de laurier 'Rotundifolia' groeit de laurier 'Novita' iets bescheidener, zo’n 30 tot 40 centimeter per jaar. Met een maximale hoogte van 3 meter is ook deze laurierkers geschikt als hoge laurierhaag. Kijken we naar de overige laurierkersen in ons assortiment, dan is de laurier 'Caucasica' de snelst groeiende soort. Jaarlijks groeit de laurier 'Caucasica' zo’n 40 tot 50 centimeter.

Gaat u liever voor een langzaam groeiende laurierhaag, kies dan voor de laurier 'Otto Luyken'. Deze laurier groeit slechts 10 tot 20 centimeter per jaar en wordt niet hoger dan 1,50 meter. Perfect dus als lage laurierhaag. Andere lage laurierhagen zijn de laurier ‘Mano’ en de laurier ‘Zabeliana’. De ‘Zabeliana’ heeft een jaarlijkse groeisnelheid van 20 cm en maximale hoogte van 1,25 meter. Ook de Portugese laurier behoort tot een langzaam groeiende laurierhaag, deze haagplant groeit maar zo’n 15 tot 30 centimeter per jaar. Met zijn maximale hoogte van 5 meter is de Portugese laurier wel geschikt als hoge haag.

De meest winterharde laurierhagen

Laurierkersen zijn wintergroene haagplanten. Maar om echt het hele jaar lang van de glanzende bladeren van een laurierhaag te kunnen genieten, mag de standplaats voor sommige laurierkersen niet te koud worden. Als het ’s winters niet heel hard vriest, is dat voor geen enkele laurierhaag een groot probleem. De soort die in Europa het meest aangeplant wordt, de laurier 'Rotundifolia', is echter vrij matig winterhard. Tot ongeveer 17 graden vorst ondervindt de laurier 'Rotundifolia' geen hinder van de kou, maar er zijn streken in ons deel van de wereld waar het in de winter vooral ’s nachts een stuk kouder kan worden. Voor een laurierhaag die in de koudste streken van het land zonder risico het hele jaar groen blijft zijn er eigenlijk maar twee opties. De laagste temperatuur die in Nederland ooit gemeten is, is -27 °C en de enige twee laurierhagen die tegen zulke strenge kou bestand zijn, zijn de laurier 'Novita' en de laurier 'Caucasica'. U kunt ook voor de bovengemiddeld vorstbestendige laurier 'Etna' of laurier 'Zabeliana' kiezen. Deze soorten laurierkers kunnen temperaturen tot -25 °C aan.

laurierhaag snoeien

Laurierhagen met afwijkende bladeren

Laurierhagen staan vooral bekend om hun karakteristieke bladeren. Meestal zijn de bladeren van de soorten laurierkers en Portugese laurier in ons assortiment langwerpig en ovaal van vorm, maar er zijn ook laurierhagen met afwijkende bladeren. De bladkleuren van laurierhagen variëren van frisgroen tot wat donkerder groen. Maar als u een laurierhaag met een diepe donkergroene bladkleur in de tuin wilt, kunt u niet om de laurier 'Herbergii' heen. Van alle laurierkersen in ons assortiment heeft de laurier 'Herbergii' de donkerste bladeren. De bloei wordt hierdoor geaccentueerd. 

De laurier 'Zabeliana' is vrij eenvoudig te herkennen aan zijn smalle blad. Qua bladvorm doet deze laurierkers ook wat spitser aan dan gebruikelijk, al valt dat in een haag minder op. Iedere andere laurierkers in ons assortiment heeft langwerpige bladeren, maar het blad van de laurier 'Etna' is anders van vorm. De bladvorm is niet het enige wat de laurier 'Etna' bijzonder maakt. Ook de bronsrode kleur van de nieuwe uitloop maakt deze laurierkers de moeite waard. 

De laurier 'Etna' is overigens niet de enige laurierkers waarvan de nieuwe uitloop een bijzondere kleur heeft. Ook de laurier 'Tico', een cultivar van de Portugese laurier, laat met zijn nieuwe bladeren in het voorjaar een prachtig rood kleuraccent zien. 

Hoe vaak moet ik mijn laurierhaag snoeien?

Het is vanwege zijn informele uiterlijk niet nodig om een laurierhaag heel strak te snoeien. Als u ieder jaar tussen mei en oktober een keer de takken die te ver uit de haag steken wegsnoeit, is dat voldoende. Eventueel kunt u in die periode wel een tweede snoeibeurt inplannen voor een iets formeler resultaat, maar dit is geen must. Voor een strakkere laurierhaag raden we de laurier 'Etna' aan, omdat deze kleinere bladeren heeft. Het snoeien zelf is geen moeilijke klus. We raden aan met klein snoeigereedschap aan de slag te gaan, zoals een tuinschaar of een snoeischaar. Knip daarmee alleen de takken door en niet de bladeren.

Kiest u vanwege de opvallende bloei voor de laurier 'Herbergii' of de laurier 'Caucasica'? Dan raden we aan om na de bloei, zo eind mei, de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Dit proces, dat bekend staat als koppen, zorgt ervoor dat uw laurierhaag ieder jaar weer mooi bloeit. Een zonnige standplaats is ook goed voor de bloei. Daarnaast raden we aan om de laurier 'Zabeliana' in een kleine tuin twee keer per jaar te snoeien, omdat hij weliswaar laag blijft, maar ook vrij breed wordt.

Is een laurierhaag onderhoudsarm?

Heeft u het liefst een mooie haag waar u niet veel aan hoeft te doen? Dan is de laurierkers wellicht niet de juiste haagplant voor u. Echt onderhoudsarm is hij namelijk niet te noemen. Een laurierhaag is echter ook weer niet heel veeleisend. De meeste haagplanten dienen 2 maal per jaar gesnoeid en bemest te worden. Daarin verschilt de laurierkers dus niet echt van andere planten. Laurierstruiken zijn vrij makkelijke haagplanten die ook door beginners prima verzorgd kunnen worden. Net na de aanplant hebben ze iets meer aandacht nodig. Verder overleven ze uitstekend op een goede basisverzorging.

Droogte na het planten

De laurierkers kan uitstekend tegen aanhoudende droogte. Dat betekent echter niet dat een plek met weinig water ideaal is voor een laurierhaag. Uw laurierhaag zal bij langere perioden zonder regen op een standplaats in de volle zon niet snel zijn bladeren verliezen, maar voor de mooiste resultaten geeft u op zo’n plek twee keer per week voldoende water. Per meter haag kan dat oplopen tot twee keer per week zo’n 15 liter. Dat lijkt veel, maar als u de grond in de gaten houdt, valt het al gauw op dat de grond vrij snel uitdroogt. Vooral bij jonge planten is het beter als u dit voorkomt. In de zomer kunt u het beste ’s avonds water geven, zodat het minder snel verdampt.

Laurier of laurierkers

Een laurierhaag voor insecten en vogels

Wilt u naast uzelf ook de dieren in uw omgeving een plezier doen met een mooie, wintergroene haag? Dan is een laurierhaag zeker de moeite waard. Voor vogels en insecten bij u in de buurt kan een laurierhaag namelijk ook bijzonder nuttig zijn. Bijen en vlinders hebben vaak baat bij bloeiende haagplanten, zoals de vlinderstruik of de hortensia. Het lijkt daarom vreemd dat juist een laurierhaag insectvriendelijk is. Laurierkersen hebben echter ook honingklieren buiten hun bloemen. Deze zitten rond de bladnerf. Op die manier kan zelfs een laurierhaag waarbij de bloemen weggesnoeid zijn nog interessant zijn voor honingbijen. Een bijenvriendelijke tuin wint steeds meer aan populariteit.

Bij andere soorten laurierkers is de bloei door de lichtgroene kleur van de bloementrosjes weliswaar niet opvallend, maar als u de planten pas na het bloeiseizoen snoeit, dus na eind mei, weten insecten de bloemen zeker te vinden. Vlinders, bijen, hommels en veel andere insecten voeden zich namelijk met de nectar in de bloemen. Met een bloeiende laurierhaag kun je dus iets terugdoen voor de natuur. Zij brengen dan nog meer leven in de tuin dan de prachtige groene bladeren van uw laurierhaag al doen. Wilt u zoveel mogelijk bloemen aan uw laurierhaag, dan is het ook zeker aan te raden om uw laurierhaag een standplaats te geven die zo zonnig mogelijk is. Hoe meer zonlicht een bloeiende haag krijgt, hoe meer bloemen er tijdens het bloeiseizoen aan zullen groeien. Meestal leidt dit later in het jaar ook tot meer bessen, wat voor de vogels in de buurt weer een goede zaak is. Ook de grond goed vochtig houden is voordelig voor de bloei van een laurierhaag. 

Vogels en laurierhagen hebben een interessante relatie. Ze helpen elkaar feitelijk in hun voortbestaan. Tegen het einde van de zomer of in het begin van het najaar krijgen zowel de laurierkers als de Portugese laurier kersachtige steenvruchten, die rood, donkerpaars of zwart van kleur kunnen zijn. 

Hoe aantrekkelijk deze bessen er ook uitzien, mensen kunnen er beter niet van eten. Vooral de zaden van de planten zijn erg giftig. Voor vogels zijn de bessen niet giftig. Door hoe hun verteringsstelsel in elkaar zit laten vogels na het inslikken de zaadhuid intact. Na vertering van het vruchtvlees zijn de zaden dus nog heel. Zo helpen vogels ook mee aan de verspreiding van de laurierkers en de Portugese laurier. Ook de vertakking van een laurierhaag kan interessant zijn voor vogels. Zowel de laurierkers als de Portugese laurier is behoorlijk dicht vertakt, zeker na een aantal snoeibeurten. Een hoge laurierhaag is daarmee een hele fijne plek voor vogels om hun nesten te bouwen. Doordat de laurierkers wintergroen is, biedt hij zeker in de winter en het vroege voorjaar meer beschutting dan veel andere planten.

De laurier in tuinen met kinderen of huisdieren

Vogels houden dus wel van de laurier en diens vruchten, maar voor mensen en andere zoogdieren is het eten van laurier niet zo’n goed idee. Zowel de vruchten als de bladeren van deze plant bevatten een giftige stof die in lage concentraties ademnood kan opleveren in en hoge concentraties zelfs dodelijk kan zijn. Hoewel de laurierkers dus hele goede eigenschappen heeft als haagplant, is het misschien niet de beste optie als uw kinderen of huisdieren graag dingen in hun mond stoppen. Vooral snoeiafval kan een groot risico oplopen en moet dus snel weggegooid worden.

Maakt dit de laurierkers een gevaarlijke plant? In principe niet, zolang u er een beetje voorzichtig mee omgaat. Bij het snoeien kan het verstandig zijn om handschoenen te dragen, zodat het sap van de haagplant niet op uw handen terechtkomt. Mocht dit wel gebeuren, was dan uw handen goed na het snoeien. Het gif van de laurierkers is alleen gevaarlijk als het ingenomen wordt. Veel andere wintergroene haagplanten zijn helaas ook giftig, maar bladverliezende planten met een dichte groeivorm kunnen een mooi alternatief vormen. Denk bijvoorbeeld aan de beukenhaag of de haagbeuk.

Verschillen tussen laurierkers en Portugese laurier

Verwar de laurierkers niet met de laurier waarvan het blad in de keuken gebruikt wordt. Het blad van de laurierkers is namelijk giftig voor mensen, net als alle andere onderdelen van de plant. De naam “laurierkers” heeft echter wel met die laurier (Laurus nobilis) te maken. Hoewel de laurierkers tot een totaal ander plantengeslacht behoort dan de laurier, heeft het dikke, langgerekte blad van de laurierkers zeker wat weg van dat van de echte laurier. Maar waar de gewone laurier niet de beste keuze voor in de haag is, zijn laurierkersen door hun compacte groeiwijze juist perfecte haagplanten.

Een laurierhaag bestaat uit planten die een kweekvorm zijn van ofwel de laurierkers (Prunus laurocerasus) ofwel de Portugese laurier (Prunus lusitanica). Het zijn beide wintergroene haagplanten die met hun relatief grote bladeren met glimmende bovenkant een speelse haag vormen. Er zijn echter ook wat belangrijke verschillen tussen de laurierkers en de Portugese laurier. Zo groeit de laurierkers sneller dan de Portugese laurier. In de eerste jaren heeft de Portugese laurier wat meer verzorging nodig. Dit heeft ermee te maken dat jonge exemplaren van de Portugese laurier een stuk gevoeliger zijn voor droogte dan die van de laurierkers. Wellicht klinkt dit alsof de Portugese laurier een moeilijke haagplant is, maar dat is zeker niet het geval. Zolang u ervoor zorgt dat uw Portugese laurierhaag in een grondsoort staat die niet al te snel opdroogt en voldoende, maar ook weer niet te veel water geeft, is de kans dat de Portugese laurier in uw tuin aan gaat slaan vrij groot. 

De laurier vergeleken met andere haagplanten

Tot dusver hebben we de laurierkers vooral vergeleken met coniferen. Dat is niet toevallig, want voor een privacyhaag hebben tuiniers twee duidelijke voorkeuren. Ze kiezen voor het strakke, elegante karakter van een coniferenhaag of het meer uitbundige, vrolijke karakter van een laurierhaag. Over het algemeen is een laurierhaag onderhoudsarmer. Coniferen, en schubconiferen zoals de thuja of de leylandii in het bijzonder, moeten al gauw drie à vier keer per jaar worden gesnoeid om gezond te blijven en hun vorm te behouden. Bij een taxushaag is dat niet het geval, maar die groeit erg langzaam, waardoor een privacyhaag lang op zich laat wachten.

Ook de Japanse broodboom wordt nog wel eens in een adem genoemd met de laurierkers. Wie de bladeren van deze twee soorten groenblijvende haagplanten ziet, ziet meteen waarom. Beide soorten zijn te herkennen aan hoe hun bladeren in het zonlicht glimmen. Sommige tuiniers vinden het blad van de Japanse broodboom nog mooier, vanwege hun sierlijke gele vlekken, maar een hoge haag laat wel langer op zich wachten. Japanse broodbomen groeien in een jaar tijd namelijk maar 20 à 30 centimeter en kunnen in het begin nog wat opener ogen dan een laurierhaag.

Wist u trouwens dat we nog een familielid van de laurierkers en de Portugese laurier in ons assortiment hebben? De wetenschappelijke naam van de sleedoorn is Prunus spinosa. Deze haagplant behoort dus ook tot het Prunus-geslacht. Sleedoorns verschillen echter sterk van de laurierkers en de Portugese laurier. Ze zijn bladverliezend en hebben zo’n breed wortelstelsel dat de meeste kleinere tuinen ongeschikt zijn voor een sleedoornhaag. Ze hebben echter wel scherpe doorns die ze geschikt maken voor een inbraakwerende haag en ze bloeien bijzonder uitbundig. Wilt u een wintergroene haag met doorns om indringers tegen te houden? Overweeg dan een vuurdoorn.

Online laurierhaag kopen

Wanneer geen laurierhaag?

De laurierkers is een van de meest populaire wintergroene haagplanten. Maar niet alle tuinen zijn geschikt voor een laurierhaag. Hoe mooi de grote, glanzende bladeren in een laurierhaag ook zijn, ze hebben vrij veel ruimte nodig om volledig tot hun recht te komen. Niet iedereen heeft een tuin die groot genoeg is om die ruimte ook daadwerkelijk te bieden. Sommige laurierkersen hebben een opgaande groeiwijze en blijven daardoor wat smaller – de laurier 'Genolia'® en de laurier 'Elly' zijn hier voorbeelden van – maar dan nog is een laurierhaag normaal gesproken breder dan een coniferenhaag. 

De laurierhaag is vrij goed winterhard, maar niet zo winterhard als de meeste coniferen. Als uw tuin op een plek met veel wind staat of de temperaturen in uw tuin om een andere reden relatief laag uit kunnen vallen, is een laurierhaag niet altijd de ideale keuze. Laurierkersen gedijen op bijna iedere goed gedraineerde grondsoort, maar ze kunnen niet zo goed tegen grond met een hoog kalkgehalte. Een beetje kalk in de grond maakt niet zoveel uit. Dan kunt u eventueel met bodemverbeteraar aan de slag gaan. Maar bij een zeer kalkrijke bodem kunt u beter op zoek gaan naar een alternatief. 

Alternatieven voor de laurierkers

Gaat het u om de privacy en om het dikke, glanzende blad? Dan is de klimop een prima alternatief in een kleine tuin. Zoals de klimop over een boom of een muur heen groeit, kunt u hem ook over een houten of metalen raster leiden. Het resultaat is een wintergroene haag die nauwelijks breder is dan een schutting en dus ook een kleinere tuin tegen de blikken van nieuwsgierige voorbijgangers kan beschermen. Mag de haag wat lager zijn, maar wilt u nog wel bladeren die het hele jaar glanzen? Dan kunt u eventueel de glansmispel, de hulst, de olijfwilg of de Griselinia littoralis planten. 

In een koude tuin is de hulst een uitstekende keuze als u een wintergroene haag met glanzende bladeren wilt. De meeste hulstsoorten kunnen een temperatuur van meer dan 30 graden onder nul aan, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken of uw haag de winter wel overleeft. Het stekelige blad maakt een hulsthaag bovendien tot een uitstekende inbraakwerende haag. Heeft u liever bladeren die wat ronder zijn? De bladeren van de hulst 'Blue Prince' en de hulst 'Blue Maid' zijn eerder gekarteld dan stekelig en lijken daarom iets meer op het blad van de laurierkers. 

Is uw grond zeer kalkrijk, dan is de Portugese laurier een veel betere keuze dan de laurierkers. Misschien nog wel mooier is de Japanse broodboom. Net als de laurierkers is dit een wintergroene plantensoort met schitterend glanzende bladeren, die nog mooier worden door de gele vlekken. De rode bessen die de Japanse broodboom krijgt voegen nog wat extra sierwaarde aan uw tuin toe.

Waarom kiezen voor een kant-en-klare laurierhaag? 

Kiest u voor een kant-en-klaarhaag? Dan krijgt u een volgroeide haag bij u thuis afgeleverd. Regelmatig ontvangen we de vraag waarom de kant-en-klaarhaag nu precies zo handig is en wat de voordelen zijn. Eigenlijk spreekt het voor zich: een kant-en-klare laurierhaag bestaat uit volwassen, volgroeide haagelementen die samen voor een haag op de door u gewenste hoogte zorgen. U hoeft dus geen jaren te wachten tot jonge laurierplanten zijn uitgegroeid tot een volwassen heg. Dit heeft meerdere voordelen. Zo kunt u direct van uw privacy genieten na het verwijderen van een oude schutting of heg.

Er zijn vele soorten laurier als kant-en-klaarhaag verkrijgbaar. Denk onder meer aan de laurier ‘Herbergii’, ‘Caucasica’ en de Portugese laurier. Voor ons volledige aanbod kunt u het beste even in de webwinkel kijken. Onze kant-en-klare laurierkers heeft op de kwekerij de allerbeste verzorging gekregen van onze vakkundige kwekers. Hierdoor kunnen we u garanderen dat u gezonde en sterke haagelementen krijgt waarvan u nog lange tijd kunt genieten. Een fraaie, elegante en vitale haag begint altijd bij Haagplanten.net.

Laurierhaag online kopen

Er zijn maar weinig haagplanten waarbij de variatie zo groot is als bij de laurierkers. Vind simpelweg uw favoriete laurierhaag in het ruime assortiment van Haagplanten.net en wij zullen de planten zo snel mogelijk bij u aan de deur bezorgen, zodat u ze meteen kunt planten.

Wij bieden laurierhagen in diverse hoogtes aan, koop bijvoorbeeld een laurier kant-en-klaarhaag van 200 cm hoog die direct privacy biedt. Of koop een laurierhaag van 180 cm, 150 cm of 120 cm hoog die wat langer nodig heeft om zichtdicht te worden.

Laurieren zijn op onze webshop in verschillende hoogtes verkrijgbaar, waaronder:

  • 60 cm
  • 80 cm
  • 100 cm
  • 120 cm
  • 150 cm
  • 160 cm
  • 180 cm
  • 200 cm

Ondanks zijn snelle groei kan het even duren voor jonge laurierplanten hoog genoeg zijn om voor meer privacy in uw tuin te zorgen. Is er haast bij? Dan kunt u beginnen met hoge laurierkersen, maar een andere optie is een kant en klare laurierhaag. Als u een kant-en-klaarhaag bestelt, krijgt u van ons haagelementen die een meter breed zijn en alleen nog maar naast elkaar in de grond gezet hoeven te worden. Op de kwekerij hebben deskundige kwekers de planten al in een mooie haagvorm gesnoeid. Ga voor meer informatie over de laurier naar de tuingids laurier

loader
Laden...