Laurierhaag snoeien: zo gaat u te werk

18 februari 2019
Laurierhaag snoeien: zo gaat u te werk

Veel (beginnende) tuiniers lopen rond met de vraag hoe zij het beste hun laurierhaag kunnen snoeien. Het is dus hoog tijd om daar eens wat dieper op in te gaan. De laurierkers laat zich gemakkelijk snoeien, maar er is wel aan aantal zaken waar u op let zodat het snoeiproces goed verloopt. Onze professionals geven u graag de nodige snoeitips, waardoor uw laurierhaag sterk en gezond blijft. We vertellen u wanneer u en hoe vaak u een laurierhaag het beste kunt snoeien en wat u verder kunt doen om deze heester in topconditie te houden.

Wanneer laurierkers snoeien
De laurierkers kan het beste in het vroege voorjaar worden gesnoeid. De maanden maart en april zijn hiervoor uitstekend geschikt.

Wanneer laurierkers snoeien

De laurierkers kan het beste in het vroege voorjaar worden gesnoeid. De maanden maart en april zijn hiervoor uitstekend geschikt. Wel is het van belang dat de kans op vorst volledig is geweken. Vrieskou is niet bevorderlijk voor het herstel van de laurierhaag. Ook kan het gebeuren dat takken van de haagplant invriezen en snoeiwonden niet op de juiste wijze helen. Sommige tuiniers kiezen ervoor om tegen het einde van de winter al ingevroren, dode of zieke takken uit hun laurierhaag te knippen. Dat is goed mogelijk, maar enige voorzichtigheid is hierbij wel geboden. Beter kunt u even wachten tot het voorjaar.

De meeste soorten laurier kunnen het beste 1 à 2 keer per jaar gesnoeid worden. Er zijn natuurlijk soorten die wat trager groeien, bijvoorbeeld de laurierkers ‘Zabeliana’ en ‘Otto Luyken’, maar de meeste laurierkers groeit vrij rap. Sommige soorten laurier kunnen wel 60 centimeter per jaar toenemen. De laurierkers ‘Genolia’ is hiervan een goed voorbeeld. Andere soorten laurierkers beperken zich tot een halve meter toename per jaar: nog steeds erg snel dus. Deze soorten moeten goed bijgehouden worden middels snoei, zodat ze niet teveel ruimte in gaan nemen in uw tuin. Laurierstruiken groeien vaak ook nogal breed, dus wees niet te terughoudend met snoei.

Het juiste snoeigereedschap
Met een elektrische heggenschaar kunt u een zeer strak en egaal resultaat bereiken.

Het juiste snoeigereedschap

Wanneer u een heg gaat snoeien is het juiste snoeigereedschap essentieel. Dat geldt niet alleen voor een laurierhaag, maar eigenlijk voor alle haagplanten. Elke heester wordt weer anders gesnoeid. De laurierkers kan prima in een strakke haagvorm gesnoeid worden. Sommige tuiniers vinden het echter mooier om de natuur een beetje op z’n beloop te laten. Hierdoor ontstaat een ietwat wilde laurierhaag die ook bijzonder mooi kan zijn, voornamelijk in landelijke en natuurlijke tuinstijlen. De meeste mensen houden hun laurierhaag echter mooi strak en symmetrisch. Om dit te bewerkstelligen, is scherp snoeigereedschap nodig.

U kunt kiezen tussen een handheggenschaar en een elektrische heggenschaar. Met een elektrische heggenschaar kunt u een zeer strak en egaal resultaat bereiken. Ook bent u doorgaans sneller klaar met laurierkers snoeien: veel tuiniers vinden deze manier eenvoudiger. Wel is het zo dat u hier even wat handigheid in moet krijgen. Wanneer u voor het eerst met een elektrische heggenschaar werkt kan dit best spannend zijn. U kunt bang zijn om fouten te maken waardoor de heg scheef wordt. Daarom raden wij aan om niet direct te diep terug te snoeien. Neem zo nu en dan ook even wat afstand van de heg. Zo kunt u objectiever beoordelen of u nog recht snoeit.

Knipt u de laurierhaag liever met een handheggenschaar? Ook dat is natuurlijk prima. Dit duurt iets langer, maar veel tuiniers vinden dit juist wel een fijne en ontspannende bezigheid. Met een handheggenschaar maakt u minder snel fouten wanneer u een beginnende tuinier bent die nog niet heel veel ervaring in het snoeien heeft. Als u een mooi recht en netjes resultaat wilt, kunt u eventueel een draad of touw langs de heg spannen. We raden dit vaker aan om mooie, symmetrische hagen te creëren. U knipt de bovenkant van de laurierhaag af langs het touw en er kan eigenlijk weinig misgaan!

Zorg er ook voor dat uw snoeigereedschap schoon is. Wanneer u een heg of struik gaat snoeien is het belangrijk om heggenscharen direct daarna te reinigen. Zo voorkomt u dat u eventuele ziekten, schimmels of plagen overbrengt op andere beplanting. Ook houdt u uw snoeigereedschap in betere conditie. Het gaat bijvoorbeeld minder snel roesten en blijft hierdoor mooi scherp. De winterperiode is een prima tijd om uw snoeigereedschap alvast van een extra schoonmaakbeurt te voorzien, want in de lente gaat u waarschijnlijk weer de nodige snoeiwerkzaamheden verrichten in uw tuin!

Laurierhaag verzorgen na het snoeien
U kunt kiezen voor kunstmest of organische mest. Momenteel is vooral organische mest erg populair.

Laurierhaag verzorgen na het snoeien

Om uw laurierhaag in optimale conditie te houden is het belangrijk om deze na de snoei goed te verzorgen. Dit kunt u doen door de haagplant te bemesten. Doe dit bij voorkeur na de eerste snoeibeurt van het jaar. Zo geeft u de laurierkers de kans om zich goed te herstellen van het snoeien. U kunt hiervoor speciale lauriermest gebruiken, maar ook een meststof voor haagplanten is doorgaans prima. Deze meststoffen bevatten alle essentiële ingrediënten waar uw laurierhaag profijt van heeft. Door de haag 1 à 2 maal per jaar te bemesten verkleint u daarnaast de kans op ziekten en plagen bij de laurier.

U kunt kiezen voor kunstmest of organische mest. Momenteel is vooral organische mest erg populair. Dit komt met name omdat dit een duurzame keuze is die op lange termijn beter is voor het milieu. Daarnaast werkt organische mest vaak langer. Gedurende enkele weken krijgt uw laurierhaag dus de juiste dosis mineralen en gezonde stoffen toegediend. Bij het gebruik van kunstmest komen er vaan veel voedingsstoffen tegelijk vrij, waardoor de laurierkers niet alles kan opnemen. Maak dus een weloverwogen keuze. Als u onze snoeitips opvolgt en de laurierhaag daarnaast in goede conditie houdt, kan er weinig misgaan!