Kardinaalsmuts als buxusvervanger

7 november 2019
Kardinaalsmuts als buxusvervanger

Kardinaalsmuts is als buxusvervanger nog niet zo heel bekend. Veel tuiniers zoeken hun toevlucht tegenwoordig tot buxusvervangers: wintergroene haagplanten die niet vatbaar zijn voor buxusziekten en de buxusrups, maar wel de nodige gelijkenissen met de buxus vertonen. Meestal wordt er gekozen voor Ilex crenata (Japanse hulst), taxus of Lonicera nitida als buxusvervanger. Maar wist u dat kardinaalsmuts ook prima als alternatief voor de buxus kan worden ingezet? We vertellen u graag wat voor haagplant kardinaalsmuts is en wat de plant kan betekenen voor uw tuinontwerp.

Kardinaalsmuts: wat voor haagplant is dat eigenlijk?
Kardinaalsmuts (wetenschappelijke naam: Euonymus fortunei) is een wintergroene en laagblijvende haagplant met een klein en elegant blad.

Kardinaalsmuts: wat voor haagplant is dat eigenlijk?

Kardinaalsmuts (wetenschappelijke naam: Euonymus fortunei) is een wintergroene en laagblijvende haagplant met een klein en elegant blad. De kardinaalsmuts is een makkelijk te verzorgen haagplant die op nagenoeg elke grondsoort prima gedijt. Standplaatsen in de zon, halfschaduw en schaduw worden prima verdragen door de kardinaalsmuts. Ook snoei wordt uitstekend geaccepteerd. Door de langzame groei van deze haagplant is een jaarlijkse snoeibeurt voldoende om de kardinaalsmuts in toom te houden. Snoei de heester twee maal per jaar voor een extra strak en verzorgd resultaat. Houd er rekening mee dat de kardinaalsmuts alleen geschikt is om lagere hagen mee te creëren.

De kardinaalsmuts (ook wel kardinaalshoed genoemd) vraagt geen intensieve verzorging en is daarmee geschikt voor zowel de beginnende als de meer gevorderde tuinier. Een jaarlijkse bemesting om de haagplant in goede conditie te houden is wel aan te raden. Gebruik hiervoor bij voorkeur organische tuinmest. Het beste is om de kardinaalsmuts te bemesten na de eerste snoeibeurt van het jaar. Meestal zal dit in het (vroege) voorjaar zijn. De kardinaalsmuts kan echter op elk gewenst moment worden gesnoeid, behalve wanneer er sprake is van vorst.

Welke soorten kardinaalsmuts zijn er allemaal?
Zo is er bijvoorbeeld de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei ‘Vegetus’).

Welke soorten kardinaalsmuts zijn er allemaal?

In onze webshop zijn drie soorten kardinaalsmuts verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei 'Vegetus'). Deze haagplant komt oorspronkelijk uit Japan en wordt gekenmerkt door een bossige groei en een klein, frisgroen blad. De Japanse kardinaalsmuts groeit 20 tot 30 centimeter per jaar en kan een maximale hoogte van ongeveer 50 tot 80 centimeter bereiken. Deze heester heeft een robuuste uitstraling die ook wel enigszins exotisch aandoet. De bladeren van de Japanse kardinaalsmuts staan fier omhoog en de vertakkingsvorm van deze haagplant is compact en zorgt voor een dichte haagstructuur.

Een andere soort kardinaalsmuts is de Euonymus fortunei 'Emerald ’n Gold'. Deze heester gaat breed op en blijft net als de andere soorten kardinaalsmuts laag. De kardinaalsmuts 'Emerald ’n Gold' neemt per jaar zo’n 10 à 20 centimeter in hoogte toe. Kenmerkend voor deze soort kardinaalsmuts is het bonte blad: deze heester draagt namelijk kleine, groen met gele blaadjes. De kardinaalsmuts 'Emerald ’n Gold' kent een compacte groeivorm en laat zich het hele jaar door prima snoeien. Deze haagplant is ook bijzonder geschikt voor kleine (stads)tuinen. Hoewel de heester goed winterhard is, kan het blad bij strenge vorst wel roodachtig verkleuren.

Als de periode van vorst afgelopen is kleurt het blad weer terug naar zijn oorspronkelijke, bonte kleur. Hetzelfde geldt overigens voor de kardinaalsmuts 'Emerald ’n Gaiety'. Eigenlijk lijkt deze haagplant in bijna elk opzicht veel op de kardinaalsmuts 'Emerald ’n Gold', met als grote verschil dat het blad van deze heester een groen-witte kleur heeft. Het bonte blad van deze twee soorten kardinaalsmuts is onder veel tuiniers geliefd. Het geeft uw tuin een speelse en unieke uitstraling. De kardinaalsmuts is net even anders dan veel andere wintergroene heesters. Er is altijd wel een soort kardinaalsmuts te vinden die mooi bij uw tuinontwerp past.

Kardinaalsmuts als buxusvervanger aanplanten
De kardinaalsmuts wordt steeds vaker ingezet als buxusvervanger.

Kardinaalsmuts als buxusvervanger aanplanten

De kardinaalsmuts wordt steeds vaker ingezet als buxusvervanger. Er moet wel direct bij worden vermeld dat deze haagplant minder op de buxus lijkt dan traditionele buxusalternatieven zoals bijvoorbeeld Ilex crenata. Zeker de soorten kardinaalsmuts met het bonte blad laten natuurlijk een duidelijk verschil met de buxus zien. Ook wordt de kardinaalsmuts minder hoog dan de buxus. Als tuinafscheiding is hij dus niet binnen elk tuinontwerp geschikt. Wel wordt de kardinaalsmuts vaak ingezet voor het omlijsten van borders of tuinpaden. Ook voor vormsnoei is de kardinaalsmuts geschikt. Vooral de Japanse kardinaalsmuts wordt gebruikt om in stijlvolle vormen te knippen.

Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat van de vormsnoei minder formeel overkomt dan bij de taxus, buxus of Japanse hulst. Bent u echter op zoek naar een buxusvervanger, maar hoeft deze niet exact op de buxus te lijken? Dan is kardinaalsmuts zeker een te overwegen optie. Uw tuinontwerp zal zeker een unieke uitstraling krijgen door het aanplanten van deze fraaie heester.

Online kardinaalsmuts kopen
In onze webshop vindt u zowel de Japanse kardinaalsmuts als de kardinaalsmuts ‘Emerald ’n Gaiety’ en ‘Emerald ’n Gold’.

Online kardinaalsmuts kopen

Het is tegenwoordig snel en eenvoudig om online kardinaalsmuts te kopen. In onze webshop vindt u zowel de Japanse kardinaalsmuts als de kardinaalsmuts 'Emerald ’n Gaiety' en 'Emerald ’n Gold'. U bepaalt zelf welke soort Euonymus fortunei het mooist binnen uw tuinlandschap past. Kardinaalsmuts is verkrijgbaar in pot en kan het hele jaar rond worden aangeplant, behalve bij vorst of zware regenval. De verscheidene soorten kardinaalsmuts worden ook weleens samen in een gemengde haag aangeplant. U kunt met deze veelzijdige heester eigenlijk alle kanten op. Verrijk uw tuinontwerp en kies voor de kardinaalsmuts als buxusvervanger.

Heeft u toch liever een traditionele buxusvervanger? Kies dan voor Ilex crenata. Ook Taxus baccata en Lonicera nitida worden regelmatig als buxusvervanger ingezet. Wilt u meer weten over onze verschillende buxusvervangers? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan zowel telefonisch als per e-mail. We helpen u graag bij het vinden van het buxusalternatief dat echt bij uw tuinstijl past.