Kan ik mijn laurierhaag ’s winters snoeien?

12 december 2018
Kan ik mijn laurierhaag ’s winters snoeien?

Niets omlijst uw tuin op een mooiere manier dan een elegante, wintergroene haag. Een van de meest geliefde wintergroene haagplanten is de laurierkers. Tuinliefhebbers zijn dol op deze schitterende heester met zijn glanzende, leerachtige blad. Met de laurierkers in uw tuin geniet u het jaar rond van een groene haag die een rustgevende en luxueuze sfeer creëert. Wel staat de laurierkers bekend om zijn snelle groei. Heeft uw laurierhaag de afgelopen zomerperiode een fikse groeispurt gemaakt? Dan kan het zijn dat hij wat uit vorm is geraakt. Veel tuiniers stellen ons dan ook de vraag: kan ik mijn laurierhaag ’s winters snoeien? In dit blogartikel leest u hoe het zit.

De laurierkers in de winter
Daarnaast zijn alle soorten laurierkers goed winterhard: ook bij lage temperaturen onder het vriespunt overleeft deze heester de winter.

De laurierkers in de winter

Zoals we al even lieten vallen is de laurierkers dus wintergroen. Daarnaast zijn alle soorten laurierkers goed winterhard: ook bij lage temperaturen onder het vriespunt overleeft deze heester de winter. Toch kan uw laurierhaag tijdens heel strenge winters vorstschade oplopen. Enkele bladeren van de laurierkers kunnen in dat geval bevriezen. Vervolgens wordt het blad bruin. In sommige gevallen valt het bevroren blad uit. Dit kan geen kwaad: er komen altijd nieuwe bladeren voor terug. Ook gaat het eigenlijk altijd om slechts een paar bladeren: de rest van de haag overleeft de winter probleemloos. Ook bij lagere temperaturen. Het uiterlijk van uw laurierhaag blijft dus ook ’s winters prachtig om naar te kijken.

Wanneer laurierhaag snoeien?

In principe kan de eerste snoeibeurt het beste in de maand juni plaatsvinden.

Wanneer laurierhaag snoeien?

De laurierkers staat erom bekend snoei bijzonder goed te kunnen verdragen. Een laurierhaag snoeien kan meerdere malen per jaar. Ook radicale terugsnoei behoort tot de mogelijkheden: de laurierkers loopt namelijk uit op het oude hout. Toch zijn er wel bepaalde perioden waarin u een laurierhaag het beste kunt snoeien. In principe kan de eerste snoeibeurt het beste in de maand juni plaatsvinden. In september kunt u uw laurierhaag vervolgens nogmaals snoeien. Zo gaat de heg met een verzorgde, nette uitstraling de winter in. Vooral snelgroeiende soorten zoals de laurierkers ‘Rotundifolia’, ‘Novita’, ‘Genolia’ en ‘Caucasica’ hebben die tweede snoeibeurt echt nodig. Zeker wanneer u een strakke haagvorm prefereert.

Het is niet de bedoeling dat u uw laurierhaag gedurende de winter snoeit. De laurierkers is dan in rust. Tijdens deze periode bereidt de haag zich voor op de lente. Een snoeibeurt zou de laurierkers behoorlijk uit balans brengen en zelfs schade kunnen toebrengen. Dat wilt u vanzelfsprekend voorkomen. Tegen het einde van de winter, in maart, kan de laurierkers wel worden gesnoeid. Oude takken en takken met vorstschade kunnen gedurende de maand maart worden weggeknipt. Gebruik hiervoor bij voorkeur een scherpe snoeischaar. Vermijd dat u het blad doorknipt, maar richt u echt op de takken zelf. Anders bestaat de mogelijkheid dat het blad lelijk verkleurt.

Laurierkers verzorgen voor, tijdens & na de winter
Zorg ervoor dat u de laurierhaag in september niet te diep terugsnoeit. Eventuele gaten in uw haag herstellen zich pas na de winter.

Laurierkers verzorgen voor, tijdens & na de winter

In september krijgt uw laurierhaag, indien nodig, zijn laatste snoeibeurt van het jaar. Voor de wat trager groeiende lauriersoorten zoals de laurierkers ‘Otto Luyken’ en de laurier ‘Zabeliana’ volstaat een jaarlijkse snoeibeurt in juni. Zorg ervoor dat u de laurierhaag in september niet te diep terugsnoeit. Eventuele gaten in uw haag herstellen zich pas na de winter. U kijkt in dat geval dus de hele winter tegen een haag met een kale, diep weggesnoeide plek aan. Een dergelijke snoeibeurt kunt u het beste even uitstellen tot na de winter. De maand juni is hiervoor bij uitstek de beste periode.

Tijdens de winter is de laurierkers in rust. De plant heeft dan geen specifieke verzorging nodig. Alles wat u ’s winters hoeft te genieten van al het groen dat uw laurierhaag te bieden heeft. Na de winter, in het vroege voorjaar, kunt u uw laurierhaag bemesten. Na de winterrust wordt de heg dan direct voorzien van alle voedingsstoffen en mineralen die hij nodig heeft. U kunt ervoor kiezen om eerst eventuele bevroren takken weg te snoeien in maart, om uw laurierhaag vervolgens tegen het einde van die maand te gaan bemesten. Gebruik hiervoor het liefst een speciale meststof die voor haagplanten is ontwikkeld. Na de onderhoudssnoei en de bemesting is uw laurierhaag klaar voor het nieuwe groeiseizoen!