Kan ik coniferen verplaatsen?

15 oktober 2018
Kan ik coniferen verplaatsen?

Regelmatig krijgen wij van lezers de vraag: kan ik coniferen verplaatsen? Misschien komt er een moment waarop u uw tuin anders in wilt richten en uw solitair geplante coniferen op een andere plek wilt neerzetten. Of u gaat verhuizen en uw coniferenhaag verhuist met u mee. Wat de reden ook is: soms komt u er niet onderuit en zullen de bomen toch echt verplant moeten worden. Als u onze tips daarbij in uw achterhoofd houdt, komt het helemaal goed en blijven uw wintergroene coniferen ook na het verplaatsen in topconditie!

Wanneer kunnen coniferen verplaatst worden?

Wanneer kunnen coniferen verplaatst worden?

Veel mensen denken dat coniferen lastig te verplaatsen zijn. De haagplanten drogen immers snel uit, en het verplanten van deze boompjes zou ze zwakker kunnen maken. Als u echter op de juiste wijze te werk gaat, kunt u voorkomen dat uw coniferen uitdrogen of anderzijds beschadigd raken. Allereerst is het raadzaam om de coniferen in de juiste periode te verplanten. Het beste kunt u dit doen wanneer de bomen al bijna in rust zijn. Dit geldt zowel voor solitair geplante coniferen als voor een coniferenhaag. Ook gaat dit op voor alle soorten coniferen: van de taxus tot de thuja en van de watercipres tot leylandii coniferen. De maanden augustus en september zijn daarom geschikte maanden om uw coniferen te verplanten. Iets eerder of later mag ook, maar als het vriest is verplaatsen geen goed idee.

Coniferen verplanten: zo gaat u te werk

Coniferen verplanten: zo gaat u te werk

Kies de plek uit waar de coniferen komen te staan en graaf om te beginnen vast plantgaten op deze nieuwe plaats. Wanneer de coniferen eenmaal uit de grond zijn is het zaak om ze zo snel mogelijk opnieuw in de grond te zetten. Hoe korter de coniferen uit de grond zijn, hoe beter het is voor hun conditie. Graaf plantgaten die ruim genoeg zijn. We raden aan om het plantgat minimaal tweemaal zo groot en een halve keer zo diep te maken als de kluit van de conifeer is. Voorzie de gaten van een flinke laag aanplantgrond. Zo geeft u de coniferen een goede doorstart: wat extra voedingsstoffen en mineralen kunnen de haagplanten na het verplanten wel gebruiken!

Daarna kunt u beginnen met het uitsteken van de coniferen. Eigenlijk komt het neer op het voorzichtig uitgraven van de boompjes, rondom de stam. Houd echter wel voldoende afstand van de stam, anders bestaat de kans dat de wortels van de coniferen beschadigd raken. Het beste is om het dubbele van de omtrek van de boom aan te houden. Gebruik altijd een scherpe tuinschep bij dit karwei. Steek de schep recht in de aarde wanneer u de plant uitsteekt. Graaf ook diep genoeg, zodat u de hele kluit meeneemt.

Overige tips bij het verplaatsen van coniferen

Overige tips bij het verplaatsen van coniferen

Verplaatst u een hele coniferenhaag? Zorg dan dat u de coniferen niet te dicht op elkaar plant wanneer u ze op een nieuwe plek neerzet. De coniferen hebben immers tijd nodig om bij te komen van het verplanten. Daarbij hebben ze ook voldoende ruimte nodig om hun wortels verder te ontwikkelen. Een andere tip is dat u beter even kunt wachten met het snoeien na het verplaatsen van uw coniferen. Het is beter om de coniferen in het voorjaar te voorzien van een goede basisbemesting en een snoeibeurt, om ze vervolgens in het najaar te verplanten.

De laatste tip die we hebben: zorg goed voor uw coniferen! Hoewel het verplanten van coniferen prima mogelijk is, is het natuurlijk toch niet heel goed voor de planten. Wat extra verzorging is daarom mooi meegenomen. Snoei uw coniferen van boven wat smaller dan van beneden. Zo kan een coniferenhaag overal mooi opdrogen na bijvoorbeeld een periode van regen, ook aan de onderkant en de binnenkant. Daarnaast werkt een jaarlijkse bemesting van uw coniferenhaag ook ondersteunend voor de conditie van uw haag, zeker wanneer deze al een keer is verplant. Coniferen zijn haagplanten die een prachtige functie hebben in uw tuin: ze creëren een mooie, natuurlijke sfeer en vormen een wintergroene haag die ook nog eens zichtdicht is. Bij de juiste behandeling kan deze ijzersterke haagplant gemakkelijk een leven lang mee: zo kunt u nog heel wat jaartjes genieten van deze prachtige boompjes in uw tuin!