Is mijn thujahaag dood?

7 oktober 2019
Is mijn thujahaag dood?

De thuja, ook wel levensboom genoemd, is een sterke conifeer die redelijk oud kan worden. Toch kan het gebeuren dat uw thujahaag sterft. Dit kan verscheidene oorzaken hebben. In enkele gevallen is de thuja nog te herstellen en kunt u weer volop genieten van een schitterende tuinafscheiding. We vertellen u graag of uw thujahaag dood is of toch nog gerestaureerd kan worden. Ook leggen we u uit wat u kunt doen als uw thujahaag wel aan vervanging toe is.

Hoe oud kan de thuja worden?
Het is lastig van te voren te voorspellen hoe oud uw thujahaag precies gaat worden.

Hoe oud kan de thuja worden?

Coniferen zijn doorgaans robuuste bomen die een hoge leeftijd kunnen bereiken. Na de aanplant kunt u makkelijk jaren en zelfs decennialang genieten van een mooie coniferenhaag. Wanneer coniferen in haagvorm worden gehouden worden ze echter wel blootgesteld aan de nodige snoeibeurten en andere omstandigheden. Dit zorgt ervoor dat een coniferenhaag minder lang mooi blijft dan een solitair geplante conifeer. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de thuja. Hoe oud een thujahaag kan worden is dan ook lastig te zeggen. Dit hangt onder meer af van de grondsoort waarin hij wordt geplant, de verzorging die hij krijgt en de weersomstandigheden waaraan hij door de jaren heen wordt blootgesteld.

Ook bepaalde ziektes en plagen kunnen ervoor zorgen dat uw thujahaag minder oud wordt dan hij oorspronkelijk zou zijn geworden. Met de juiste verzorging is de thuja een haagconifeer waarvan u lange tijd kunt genieten. Het is lastig van te voren te voorspellen hoe oud uw thujahaag precies gaat worden. Het kan gebeuren dat uw thujahaag ineens bruin kleurt of last krijgt van taksterfte. Waarschijnlijk vraagt u zich dan af of uw tuinafscheiding nog te redden valt, of dat u hem beter door een nieuwe haag kunt vervangen. We nemen de meest voorkomende oorzaken van taksterfte en het verkleuren van de thuja met u door.

Oorzaken van taksterfte en verkleuren van de thuja
Een veelvoorkomende oorzaak van bladval en verkleuring van uw thujahaag is droogte.

Oorzaken van taksterfte en verkleuren van de thuja

Als er sprake is van verkleuring van uw thuja of van bladval kan dat best even schrikken zijn. Zo kan de haag gelig of zelfs bruin kleuren. In het ergste geval is uw thujahaag dood, maar er zijn nog tal van andere oorzaken die mogelijk een rol kunnen spelen bij deze zaken. Een verkleurde thujahaag is niet erg fraai en verzorgd om te zien. Uw tuin krijgt er direct een minder verzorgde uitstraling van. Om deze reden is het belangrijk om snel een oplossing te zoeken. In enkele gevallen dient uw thujahaag vervangen te worden. In andere gevallen kan de haag nog gerepareerd worden.

Een veelvoorkomende oorzaak van bladval en verkleuring van uw thujahaag is droogte. Vooral na droge zomers en andere perioden van droogte kan uw thujahaag tekenen van uitdroging vertonen. Het loof verkleurt dan geel of zelfs bruin of valt zelfs uit. Dit is vooral het geval als u de thuja niet voldoende water gegeven heeft. Tijdens perioden van aanhoudende droogte is het van levensbelang om uw thujahaag van extra water te voorzien. Doet u dit niet, kan uw haag in het ergste geval doodgaan. In sommige gevallen is uw thujahaag nog op te knappen door drie keer per week extra water te geven bij de wortels.

Een andere oorzaak kan een magnesiumgebrek zijn. Coniferen hebben meer behoefte aan magnesium dan veel andere haagplanten. Daarom raden wij eigenlijk altijd aan om uw thujahaag regelmatig (gemiddeld 2 keer per jaar) te bemesten met organische coniferenmest. Deze meststof is speciaal voor coniferen als de thuja ontwikkeld. De mest is rijk aan magnesium, waardoor de coniferen goed in deze behoefte worden voorzien. Als er sprake is van magnesiumtekort bij uw thujahaag bevinden er zich veel dorre, droge plekken in de tuinafscheiding. Voornamelijk in het midden van de haag en aan de onderkant.

Magnesiumtekort thujahaag
Om het magnesiumtekort te verhelpen kunt u de thujahaag het beste bemesten met een speciale magnesiummeststof.

Om het magnesiumtekort te verhelpen kunt u de thujahaag het beste bemesten met een speciale magnesiummeststof. Op de gebruiksaanwijzing kunt u precies lezen hoeveel u aan de grond rond uw haag toe moet voegen. Is uw haag er weer bovenop? Vergeet dan niet deze twee maal per jaar te bemesten met speciale coniferenmest. Een andere oorzaak van bruine en dorre plekken in een thujahaag is dat deze te rigoureus is gesnoeid. De thuja verdraagt snoei prima, maar kan niet worden teruggesnoeid tot op het kale hout. Wanneer dit wel gebeurt loopt hij niet meer uit op deze plekken.

De haag herstelt in dit geval niet meer en zal lelijke bruine plekken blijven vertonen. U kunt deze plekken als ze niet te groot zijn wat maskeren door takken met mooi loof als het ware over de plek heen te binden, maar dit geeft veel gedoe. Bij grotere kale plekken is het vervangen van uw haag eenvoudiger. Een andere oorzaak van taksterfte kan een schimmelinfectie zijn. Deze komen relatief vaak voor bij de thuja en zijn meestal te herkennen door kleine, zwarte stipjes op het loof. Schimmelinfecties zijn doorgaans goed te behandelen met speciale middelen die bij tuincentra te koop zijn.

Thujahaag vervangen of niet?
Ook kunt u ervoor kiezen om uw thujahaag voor een andere coniferenhaag te vervangen.

Thujahaag vervangen of niet?

Bovengenoemde oorzaken van verkleuring en taksterfte komen relatief vaak voor bij de thuja. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat uw thujahaag doodgegaan is door ouderdom of een andere oorzaak. In veel gevallen is het mogelijk om uw thujahaag enigszins te herstellen, bijvoorbeeld door het toedienen van vocht of het bemesten van uw haag. Knapt de thujahaag hierna niet op? Neem dan geen risico en vervang uw thujahaag voor een nieuw exemplaar. U kunt ervoor kiezen om opnieuw een thujahaag te kopen: in onze webshop schaft u de diverse soorten thuja snel en eenvoudig aan. Onze thuja is altijd van goede kwaliteit en verkeert in topconditie.

Ook kunt u ervoor kiezen om uw thujahaag voor een andere coniferenhaag te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de taxus, de Leylandii conifeer of de Californische cipres. Het is helemaal aan u of u een verkleurde thujahaag wilt proberen te herstellen of liever gelijk vervangt. Er zijn voldoende opties wanneer u aan het vervangen van uw thujahaag denkt. De thuja die u bij ons kunt kopen heeft op de kwekerij in ieder geval de allerbeste verzorging gekregen van onze professionals. Zo schaft u een thujahaag aan die uw tuin nog lange tijd zal sieren.

Neem gerust een kijkje in onze webshop en kies welke thujasoort het beste bij uw tuinontwerp past.