Ziektes in de laurierhaag

Laurierhaag kopen
Ziektes in de laurierhaag

Normaal gesproken is een laurierhaag een haag waar u weinig omkijken naar heeft. De laurierkers en de Portugese laurier gedijen op bijna iedere grondsoort en verdragen een breed scala aan standplaatsen. Toch kunnen er ziektes in de laurierhaag voorkomen. Deze ziektes kunnen veroorzaakt worden door schimmels of ongedierte. Gelukkig is het in de meeste gevallen niet al te moeilijk om wat tegen deze ziektes te doen en kunt u sommige ziektes zelfs voor zijn met de juiste maatregelen. Zo blijft het prachtige blad van deze wintergroene haagplanten nog lang uw tuin opsieren.

Zoals we al vertelden is de laurierkers doorgaans een sterke en vitale plant. Toch zijn er enkele ziekten en plagen waar de laurierkers vatbaar voor is. Voor een deel zijn dergelijke ziekten te voorkomen door uw laurierhaag goed te onderhouden. Volg het bemestingsadvies voor uw laurierhaag op en gebruik de juiste meststof. Snoei de laurierkers daarnaast niet meer dan nodig en snoei niet buiten het snoeiseizoen. Verder is de laurier geen veeleisende haagplant. Standplaatsen in de zon, schaduw en halfschaduw zijn geschikt voor deze heester. Ook is vrijwel elke grondsoort geschikt voor de laurierkers, al worden natte voeten minder goed verdragen.

Laurier 'Otto Luyken'
Populair
Laurier 'Otto Luyken'
Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'
Vanaf
3,00
arrow-right
Laurier 'Herbergii'
Prunus laurocerasus 'Herbergii'
Vanaf
6,40
arrow-right
Laurier 'Caucasica'
Populair
Laurier 'Caucasica'
Prunus laurocerasus 'Caucasica'
Vanaf
2,43
arrow-right
Laurier 'Tico'
Prunus Lusitanica 'Tico'
Vanaf
4,50
arrow-right

Met welke ziekten en plagen kan mijn laurierhaag te maken krijgen?

Kijken we naar de specifieke ziekten en plagen waar de laurierkers (Prunus laurocerasus) en de Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia') last van kunnen krijgen, dan zien we verschillende schimmels en ongedierte hun werk doen. Enkele plaagdieren die nog wel eens in laurierhagen aangetroffen worden zijn slakken, diverse soorten vlooien, luizen en mijten, taxuskevers en mineervliegen. Als de bladluis of de schildluis bijvoorbeeld actief zijn in uw laurierhaag, ziet u dat meteen aan bruine of zwarte plekken in de bladeren. Bladvlooien maken hun aanwezigheid kenbaar aan de randen van het laurierblad. Die zullen eerst op gaan krullen en daarna een gele tot bruine kleur krijgen. Dat doet natuurlijk afbreuk aan het mooie uiterlijk van uw laurierhaag en dus is het belangrijk om op uw hoede te zijn voor dit soort tekenen van ongedierte.

Wat betreft ziekten kan de laurierkers last krijgen van valse meeldauw, bladvlekkenziekte, hagelschot en verscheidene virusziekten.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Met welke ziekten en plagen kan mijn laurierhaag te maken krijgen?

Is mijn laurierhaag ziek?

Wanneer uw laurierhaag ziek is, ziet u dit meestal terug aan het blad en/of de takken van de laurierkers. Ook in het geval van ongedierte zijn er duidelijke signalen. Zaken om alert op te zijn: het dof worden van het jonge blad, witte wasdraden in de laurierstruik, bruine stipjes op de takken, stam of op het blad en het omkrullen of bruin verkleuren van het blad. Dit kan wijzen op plaagdieren. In sommige gevallen herkent u een ongedierteplaag doordat het blad aangevreten wordt. In het geval van schimmelziekten zien we vaak dat het blad van de laurierkers bleke verkleuringen vertoont. Deze kunnen later bruin worden.

Is mijn laurierhaag ziek?

Gaten in het blad: hagelschot

Hagelschot is relatief onschuldig, maar wel lelijk. Als uw laurierhaag daaraan lijdt, is dat te zien aan de blaren die de ziekte op het blad maakt. Na verloop van tijd laten deze los en ontstaan er gaten in de bladeren; alsof er inderdaad met hagel op geschoten is. Misschien wel de meest voorkomende ziekte in de laurierhaag is dus hagelschot. Dit is te herkennen aan onregelmatige gaten die meestal in het midden van het blad ontstaan, alsof er met hagel op het blad is geschoten. Vaak wordt aangenomen dat insecten de bladeren aangevreten hebben. En dat is ook zeker mogelijk, maar insecten vreten meestal van de randen van het blad. Laurierkersen die gaten in het midden van het blad hebben, hebben meestal met hagelschot te maken. Voorafgaand aan de gaten ontstaan er kleine blaren op het blad die na verloop van tijd open zullen gaan. Later worden de bladeren bruin en zullen ze van de planten vallen.

Hagelschot ontstaat meestal doordat er schimmels in de laurierhaag zitten. Er zijn verschillende soorten schimmels die hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn, maar wat de meeste schimmels gemeen hebben is dat ze het beste gedijen op vochtige plekken. Met een goede afwatering verkleint u de kans dat onderdelen van uw laurierhaag te nat worden. Als uw haag op een relatief vochtige plaats staat, helpt het om zo vroeg mogelijk in het jaar uw laurierhaag te snoeien. Snoei in maart of april de toppen van de takken weg, dan is het moeilijker voor de schimmels om zich te verspreiden. Idealiter snoeit u vlak voor de zomer en aan het begin van de herfst weer.
Het goede nieuws is dat hagelschot bijna nooit de reden is dat de planten volledig afsterven. Er zijn verschillende zwavelhoudende bestrijdingsmiddelen op de markt die goed werken tegen hagelschot. In een vroeg stadium is simpelweg de getroffen takken afknippen ook een goede oplossing. Reinig uw snoeigereedschap daarna wel grondig, zodat de schimmels niet over kunnen springen op de gezonde delen van de haagplanten.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Gaten in het blad: hagelschot

Witte sporen en krullend blad: valse meeldauw

Meeldauw is een schimmelziekte die voor veel planten een bedreiging is. En de laurierkers ontsnapt daar helaas ook niet aan. Een laurierhaag die recentelijk getroffen is door meeldauw is te herkennen aan de witte, poederachtige sporen die de schimmel op de jonge scheuten achterlaat. Bij warm en vochtig weer kan de schimmel die meeldauw veroorzaakt zich vrij snel verspreiden. Zeker als regendruppels de verspreiding eenvoudiger maken. Als er niet meteen opgetreden wordt, kan het bladoppervlak van de laurierkers bobbelig worden of zelfs opkrullen. Ook ontstaan er eerst lichtgroene vlekken op het blad en daarna bruine vlekken. De takken kunnen eveneens aangetast worden door de schimmels.

Voor de bestrijding is het belangrijk om te weten dat de schimmels die uw laurierhaag aantasten normaal gesproken andere zijn dan de schimmels die echte meeldauw veroorzaken. We spreken dan ook over valse meeldauw. Dit is belangrijk, omdat bestrijdingsmiddelen die tegen echte meeldauw werken geen effect hebben op een door valse meeldauw aangetaste laurierkers. In een vroeg stadium kunt u alleen de aangetaste bladeren of takken verwijderen, maar dan mogen ze niet in aanraking komen met de gezonde delen van de planten. Als grotere delen van de plant getroffen zijn, raden we aan om bestrijdingsmiddelen tegen valse meeldauw te gebruiken of de aangetaste planten te vervangen met nieuwe planten.

Preventieve maatregelen die u kunt treffen zijn gelijk aan die bij hagelschot. Zorg dat de grond goed gedraineerd is en snoei een laurierhaag die op een vochtige plek staat eerst zo vroeg mogelijk in het voorjaar en later in het jaar nog twee keer.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Witte sporen en krullend blad: valse meeldauw

Afstervende laurier planten: wortelrot

Wortelrot is de meest eenvoudige diagnose om voor een zieke laurierhaag te stellen, maar ook de moeilijkste om te genezen of voorkomen. Dit komt doordat wortelrot meestal al veroorzaakt wordt als de planten op de verkeerde grondsoort geplant worden. Op een bodem die veel water vasthoudt of onvoldoende gedraineerd is, zullen de wortels van de planten langer onder water blijven staan dan ze aankunnen en vervolgens gaan rotten. Het gevolg is dat de planten in uw tuin volledig afsterven. De grond goed draineren voor uw haag de grond in gaat is de enige oplossing, maar bij de zwaarste grondsoorten kan dit moeilijk zijn.

Een nieuwe haag aanplanten is in dit geval geen reëel alternatief, omdat het probleem niet in de planten, maar in de grond zit. Plant u een nieuwe laurierhaag op een bodem die ongeschikt is, dan zullen de planten vroeg of laat weer last krijgen van wortelrot en afsterven. Overigens is dit een probleem dat bij bijna alle haagplanten voorkomt. Uit ons assortiment kunnen alleen de haagbeuk, de watercipres en de sleedoorn goed tegen natte grond en die hebben stuk voor stuk een andere uitstraling dan een laurierhaag. Voorkomen is in het geval van wortelrot dus de enige optie, omdat genezen vaak niet mogelijk is.

U kunt uw tuingrond al draineren door bij het planten van uw laurierhaag een aantal gaten in de bodem te prikken voordat u de planten in de plantgeul plaatst. Door deze gaten kan overtollig water weglopen. Zwaardere grondsoorten kunt u eventueel mengen met zand. Bij bodemsoorten als zware klei raden we aan om voor andere haagplanten te kiezen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Afstervende laurier planten: wortelrot

Ongedierte in de laurierhaag

Verschillende insecten halen hun voedsel graag uit de bladeren van de laurierkers en de Portugese laurier. Deze laten allemaal hun eigen sporen achter op de planten. De bladluis en de schildluis laten bijvoorbeeld bruine vlekken op het blad achter, terwijl de bladvlo happen uit de rand van het laurierblad neemt. En dan is er ook nog de gegroefde lapsnuitkever, die ook wel bekend staat als de taxuskever. Anders dan die naam doet vermoeden, tast dit ongedierte niet alleen de taxus aan. Deze kever vreet eveneens van de randen van het blad, maar zijn larven zijn nog gevaarlijker. Deze vreten van de wortels van de planten. Merkt u dit ongedierte te laat op, dan kunnen uw planten binnen de kortste keren dood zijn.

Als u het ongedierte op tijd en juist opmerkt, zijn er verschillende gespecialiseerde bestrijdingsmiddelen op de markt die u kunt gebruiken. Aaltjes kunnen daarnaast helpen tegen de taxuskever. Het lijkt misschien geen aantrekkelijk plan om deze rondwormen los te laten in uw laurierhaag, maar ze laten uw planten met rust en doden alleen de kevers en hun larven. Compost met schimmels die de larven van de taxuskever doden zijn ook een goede keuze. Als u deze met uw tuingrond vermengt, wordt de bodem daar bovendien beter van, wat voor de rest van het leven van uw laurierhaag een pre is.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Ongedierte in de laurierhaag

Ziektes bij de laurierkers bestrijden

Actie ondernemen tegen deze bedreigingen voor de gezondheid van uw laurierhaag is gelukkig vrij eenvoudig. Vooral als u ze in een vroeg stadium ontdekt is het niet moeilijk om van deze laurierziekten af te komen. Betreft het een kleine hoeveelheid bladeren, dan is het vaak al voldoende om die bladeren weg te halen en af te voeren. Let in dat geval wel op dat deze onderdelen niet in aanraking komen met de gezonde delen van uw laurierhaag, want schimmels en ongedierte springen met relatief gemak over en dan kunt u weer opnieuw beginnen. Uw snoeigereedschap en kleding goed schoonmaken is daarom ook een must.

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt, maar afhankelijk van de situatie kan het een flink lastige opgave zijn om met dit soort middelen aan de gang te gaan. Ze zijn vaak gericht op een specifieke ziekte en mocht u bepaalde symptomen verkeerd interpreteren, dan heeft u al het werk voor niets gedaan. Bovendien moeten bestrijdingsmiddelen doorgaans lange tijd aangebracht blijven worden, wat op de lange termijn meestal duurder blijkt dan een nieuwe laurierhaag kopen. Beter is het om preventief te werk te gaan. Gelukkig bieden zowel de laurierkers als de Portugese laurier daar de mogelijkheid toe.

Algemene tips voor het voorkomen van ziektes in de laurierhaag

Zelfs de meest voorzichtige tuiniers die alle mogelijke voorbereidingen treffen kunnen te maken krijgen met de ziektes die we hier besproken hebben. Toch is het een feit dat haagplanten van goede kwaliteit die in de juiste grond staan sterker zijn en daarom dus beter gewapend zijn tegen bedreigingen als schimmels en ongedierte. Laurierkersen die op de kwekerij dicht op elkaar staan en daarom geen ruimte krijgen om een gezond wortelstelsel te ontwikkelen zullen eerder aan een plantenziekte lijden dan een goed gekweekt exemplaar. Haagplanten.net werkt uitsluitend samen met betrouwbare kwekers die weten hoe ze een gezonde laurierhaag moeten kweken.

Verder is het zaak om ervoor te zorgen dat de omstandigheden in de tuin zo goed mogelijk zijn voor uw nieuwe laurierhaag. Gelukkig zijn laurierkersen niet kritisch over hun omgeving. Vrijwel iedere bodem met een goede afwatering is geschikt, al kan een kalkrijke bodem die niet al te diep is bij de laurierkers nog wel eens voor problemen zorgen. Verder zijn er kweekvormen op de markt zoals de laurier 'Novita', die een verbeterde weerstand tegen schimmelziektes hebben.

loader
Laden...