Is mijn laurierhaag ziek?

6 december 2018
Is mijn laurierhaag ziek?

De verschillende soorten laurierkers zijn een zeer geliefde haagplant onder tuiniers. Met een laurierhaag als wintergroene omlijsting van uw tuin creëert u een prettige sfeer. U geniet het hele jaar rond van een prachtige tuinafscheiding die ook nog eens een grote aantrekkingskracht op vogels en vlinders uitoefent. Over het algemeen is de laurierkers een sterke en gezonde haagplant. Toch kan het natuurlijk voorkomen dat uw laurierhaag ziek wordt. Voor welke ziekten is de laurierkers vatbaar? Is mijn laurierhaag ziek? Zo ja: wat kan ik ertegen doen?

Is de laurierkers vatbaar voor ziekten?
Voor een deel zijn dergelijke ziekten te voorkomen door uw laurierhaag goed te onderhouden.

Is de laurierkers vatbaar voor ziekten?

Zoals we al vertelden is de laurierkers doorgaans een sterke en vitale plant. Toch zijn er enkele ziekten en plagen waar de laurierkers vatbaar voor is. Voor een deel zijn dergelijke ziekten te voorkomen door uw laurierhaag goed te onderhouden. Volg het bemestingsadvies voor uw laurierhaag op en gebruik de juiste meststof. Snoei de laurierkers daarnaast niet meer dan nodig en snoei niet buiten het snoeiseizoen. Verder is de laurier geen veeleisende haagplant. Standplaatsen in de zon, schaduw en halfschaduw zijn geschikt voor deze heester. Ook is vrijwel elke grondsoort geschikt voor de laurierkers, al worden natte voeten minder goed verdragen.

Gaat u een laurierhaag aanplanten? Zorg er dan voor dat u haagplanten koopt die in topconditie zijn. Onze laurierkers komt van de allerbeste kwekerijen. Wij kennen onze kwekers persoonlijk: het zijn rasechte vakmensen met een jarenlange expertise op het gebied van de diverse soorten laurier. Met veel liefde en geduld kweken zij jonge haagplanten op tot krachtige heesters die wel tegen een stootje kunnen. Let er bij het online kopen van laurierkers altijd op dat u dit bij een betrouwbare specialist doet. Koopt u de haagplanten op een minder betrouwbaar adres? Dan kan het zomaar zijn dat u laurierkers van mindere kwaliteit koopt. Deze is vatbaarder voor allerlei ziekten. Wees alert wanneer de laurierkers veel goedkoper aangeboden wordt dan op de meeste andere websites.

Met welke ziekten kan mijn laurierhaag te maken krijgen?
Slakken, diverse soorten vlooien, luizen en mijten, taxuskevers en mineervliegen.

Met welke ziekten kan mijn laurierhaag te maken krijgen?

Uw laurierhaag kan te maken krijgen met diverse ziekten en plagen. Enkele plaagdieren die nog wel eens in laurierhagen aangetroffen worden zijn slakken, diverse soorten vlooien, luizen en mijten, taxuskevers en mineervliegen. Wat betreft ziekten kan de laurierkers last krijgen van valse meeldauw, bladvlekkenziekte, hagelschot en verscheidene virusziekten. Ongedierte is doorgaans goed te bestrijden met bestrijdingsmiddelen die verkrijgbaar zijn bij tuincentra. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing en volg deze nauwkeurig op voor het beste resultaat.

De ziekten zijn minder eenvoudig behandelbaar, met uitzondering van hagelschot: dit is een tamelijk onschuldige schimmelziekte die met een goed bestrijdingsplan in veel gevallen te verhelpen is. Ook voor de andere ziekten zijn diverse middelen verkrijgbaar bij tuincentra. Het probleem is dat dit lang niet in alle gevallen afdoende is: in sommige situaties is de laurierhaag dusdanig aangetast dat er te veel schade is aangericht. U kunt in dit soort gevallen beter de aangetaste delen van uw laurierhaag vervangen door kant-en-klare haagdelen. Deze haagdelen bestaan uit volgroeide planten die de juiste hoogte reeds hebben bereikt.

Hoe weet ik of mijn laurierhaag ziek is?
Zaken om alert op te zijn: het dof worden van het jonge blad, witte wasdraden in de laurierstruik, bruine stipjes op de takken.

Hoe weet ik of mijn laurierhaag ziek is?

Wanneer uw laurierhaag ziek is, ziet u dit meestal terug aan het blad en/of de takken van de laurierkers. Ook in het geval van ongedierte zijn er duidelijke signalen. Zaken om alert op te zijn: het dof worden van het jonge blad, witte wasdraden in de laurierstruik, bruine stipjes op de takken, stam of op het blad en het omkrullen of bruin verkleuren van het blad. Dit kan wijzen op plaagdieren. In sommige gevallen herkent u een ongedierteplaag doordat het blad aangevreten wordt. In het geval van schimmelziekten zien we vaak dat het blad van de laurierkers bleke verkleuringen vertoont. Deze kunnen later bruin worden.

Ziekten behandelen of haag vervangen?
U dient er wel rekening mee te houden dat bestrijding niet altijd zin heeft. In sommige gevallen is uw laurierhaag al zo aangetast, dat de haagplant zich niet meer goed kan herstellen.

Ziekten behandelen of haag vervangen?

U kunt in de eerste instantie proberen om plaagdieren of ziekten in uw laurierhaag te verhelpen. Voor zowel ongedierte als schimmelziekten zijn er diverse bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar bij tuincentra en online winkels. Bij schimmelziekten kan antischimmelpap soms een uitkomst bieden. Deze is van verschillende merken verkrijgbaar. Blijf de laurierhaag ook goed snoeien. Gebruik hiervoor altijd schoon snoeigereedschap. Maak het gereedschap na elke snoeibeurt grondig schoon, anders bestaat het risico op een nieuwe besmetting. U dient er wel rekening mee te houden dat bestrijding niet altijd zin heeft. In sommige gevallen is uw laurierhaag al zo aangetast, dat de haagplant zich niet meer goed kan herstellen. In deze situaties kan het goed zijn om de haag (deels) te vervangen.

U kunt de aangetaste haagdelen verwijderen en vervangen voor kant-en-klare haagelementen. In onze webshop vindt u diverse soorten laurier in de kant-en-klare variant. Dit is een snelle en makkelijke oplossing waarbij u niet de hele haag hoeft te vervangen. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn de gehele heg te vervangen. Het is van groot belang om dan laurierkers van goede kwaliteit aan te planten, zodat u de kans op een laurierziekte zo klein mogelijk maakt. In onze webwinkel vindt u naast kant-en-klaarhagen ook laurierkers in pot en met kluit op verschillende hoogten. Onze laurierplanten zijn altijd vrij van ziekten en kerngezond wanneer ze de kwekerij verlaten. Op deze manier geeft u een nieuwe besmetting zo min mogelijk kans!