Is mijn beukenhaag dood?

Beukenhaag kopen
Is mijn beukenhaag dood?

In het voorjaar loopt de beuk (wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica) weer prachtig uit met fris, groen lenteblad. Sommige beukenhagen zijn rond deze periode alweer volledig groen, anderen laten even op zich wachten. Sommige lezers maken zich zorgen om hun beukenhaag en vragen zich af: Is mijn beukenhaag dood? Er verschijnen in deze situaties bijvoorbeeld nauwelijks tot geen nieuwe blaadjes aan de takken. Ook kan het zijn dat er veel sprake is van bladval, of dat de beukenhaag simpelweg een schrale indruk wekt en niet in optimale conditie is. We vertellen u graag of uw beukenhaag nog te redden is.

2 kleuren beukenhaag
Fagus sylvatica
Vanaf
55,40
arrow-right
Rode beuk
Fagus sylvatica 'Atropurpurea'
Vanaf
2,01
arrow-right
Groene beuk
Populair
Groene beuk
Fagus sylvatica
Vanaf
0,73
arrow-right
Haagbeuk
Carpinus betulus
Vanaf
0,95
arrow-right

Beukenhaag loopt niet uit: wat is er aan de hand?

Aan de takken van de ene beukenhaag prijkt in het voorjaar al vrij snel jong, frisgroen blad. De andere beukenhaag heeft wat meer tijd nodig: hij ziet er nog precies hetzelfde uit als in de winter. Het rosse, dorre loof wordt krampachtig vastgehouden, maar van nieuwe uitloop is nog niet of nauwelijks sprake. Dat de ene beukenhaag sneller uitloopt dan de andere kan verschillende oorzaken hebben. Een andere grondsoort of standplaats kan al verschil maken. Maar soms is er meer aan de hand, en heeft uw beukenhaag een beetje hulp nodig om weer de oude te worden. Ook kan het zijn dat uw heg is gestorven en aan vervanging toe is.

Als de beukenhaag vorige lente wel gewoon uitliep en dit voorjaar plots niet meer, dient u goed na te gaan wat er aan de hand is. Is er sprake geweest van zware regenval? Of juist van langdurige droogte in de afgelopen zomer? Heeft de haag voldoende voeding binnengekregen door middel van bemesting? Al deze zaken kunnen ervoor zorgen dat uw beukenhaag er dit jaar minder florrissant bij staat. Geef de beukenhaag bij voorkeur wat organische tuinmest of breng compost aan rond uw heg. Spit dit vervolgens lichtjes in. Staat u beukenhaag te droog? Voorzie de heg in dat geval van wat extra vocht.

Loopt de beukenhaag helemaal niet meer uit, ook niet na goede verzorging? Dan bestaat de kans dat hij inderdaad dood is. Wanneer het verdorde blad ook nog eens af begint te vallen, kunt u ervan uitgaan dat de beukenhaag aan vervanging toe is. Verdort uw beukenhaag terwijl de tijd daarvoor nog niet aangebroken is, bijvoorbeeld in de zomer? Heeft hij daarnaast veel te kampen met bladval? Ook dan is de kans groot dat hij is overleden.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Beukenhaag loopt niet uit: wat is er aan de hand?

Voorkomen dat beukenhaag sterft

Een beukenhaag is een prachtige aanvulling op menig tuinontwerp. Niet voor niets is de beuk een zeer populaire haagplant. Zowel de groene als de rode beuk worden graag aangeplant door tuiniers. De beukenhaag heeft de charme van een bladverliezende heg, maar biedt ’s winters toch de nodige privacy doordat hij zijn verdorde blad vasthoudt. De beukenhaag is tevens een ideale haagplant wanneer u een droge, voedingsarme grond in uw tuin heeft. Toch kan ook droogte de beuk teveel worden. Zorg er altijd voor dat de beukenhaag geen natte voeten krijgt, maar geef zo nu en dan water tijdens droge perioden.

Verder kunt u uw beukenhaag in goede conditie houden door hem zo’n 2 keer per jaar te bemesten. Gebruik hiervoor bij voorkeur een organische meststof. Snoei de beuk daarnaast nooit wanneer het vriest en houd de grond in uw tuin gezond door ’s winters een dun laagje compost op de bodem aan te brengen. De grond rond uw beukenhaag mulchen met natuurlijk materiaal zorgt er ook voor dat de heg in goede conditie blijft. Gaat u een beukenhaag aanplanten? Let er dan op dat u de planten aanschaft bij een goede kwekerij waar de beuken alle tijd krijgen om uit te groeien tot sterke en gezonde haagplanten.

Wanneer de beuken te snel zijn opgekweekt om zo snel te worden verkocht, bestaat de kans dat er zwakke planten ontstaan. Omdat er veel vraag naar beuken is, gebeurt dit in minder goede kwekerijen regelmatig. Het is daarom goed om te weten dat wij alleen samenwerken met de allerbeste kwekers. In onze kwekerijen krijgen de rode en groene beuken alle tijd, voeding en verzorging die zij nodig hebben om uit te groeien tot vitale haagplanten waarmee u een haag kunt aanleggen die langdurig mooi blijft.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Voorkomen dat beukenhaag sterft

Beukenhaag dood: wat nu?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom uw beukenhaag doodgaat. Soms is dat simpelweg ouderdom. In andere gevallen is er meer aan de hand: een onbehandelde schimmelziekte, harde wind, veel regenval of juist een langdurige periode van droogte. Jonge beukenhagen dienen tevens beschermd te worden tegen veel felle zon. Gelukkig kunt u uw beukenhaag altijd vervangen door een nieuw, gezond exemplaar. Het belangrijkste is dan dat u beuken van goede kwaliteit koopt. U kunt hiervoor terecht in ons webshop gedeelte. Wanneer u op zoek bent naar een sterke beukenhaag die op fraaie wijze oud kan worden, zijn wij uw betrouwbare partner.

Zorg er verder voor dat uw grondsoort in uw tuin geschikt is om een beukenhaag op aan te planten. Zo weet u zeker dat uw heg langdurig mee kan gaan. Is er sprake van een natte bodem? Dan kunt u beter kiezen voor de haagbeuk (Carpinus betulus). Deze heeft een uiterlijk dat vergelijkbaar is met dat van de beukenhaag, met als verschil dat hij geschikt is om aan te planten op natte bodems. Wel is het zo dat de haagbeuk zijn verdorde blad ’s winters laat vallen. Heeft u liever een wintergroene haag of een ander soort bladverliezende haag? Ook deze kunt u in onze webshop vinden.

Neem snel een kijkje en laat u inspireren door onze fraaie, sterke haagplanten. Kies de heg uit die bij uw tuin past en geniet binnen afzienbare tijd van een schitterende tuinafscheiding!

loader
Laden...