Is de liguster wintergroen?

Liguster kopen
Is de liguster wintergroen?

De liguster is een haagplant die al van oudsher gebruikt wordt in ons land. Het is een mooie en sterke plant met kleine ovaalvormige bladeren met een licht- tot donkergroene kleur. Zelfs een geel gerand blad hoort tot de mogelijkheden. Nu zijn er over de wintergroenheid van de liguster eigenlijk altijd vragen en dat is ook niet zo verwonderlijk. Zijn bladvastheid en daarmee wintergroenheid varieert namelijk van soort tot soort en van winter tot winter.

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'
Populair
Wintergroene Liguster 'Atrovirens'
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Vanaf
1,41
arrow-right
Haagliguster
Populair
Haagliguster
Ligustrum ovalifolium
Vanaf
1,22
arrow-right
Bonte haagliguster
Ligustrum ovalifolium 'Aureum'
Vanaf
2,16
arrow-right

Welke liguster is wintergroen?

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten ligusters te verkrijgen:

  • Haagliguster
  • Bonte haagliguster
  • Gewone liguster
  • Wintergroene liguster 'Atrovirens'

Al deze ligusters zijn bladhoudend bij een normale Nederlandse winter. Bij een strengere winter zullen de haagliguster (Ligustrum ovalifolium) en de gewone liguster (Ligustrum vulgare) bijna al hun bladeren laten vallen. De bonte haagliguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum') behoudt het meeste van zijn blad; hij laat ongeveer de helft van het blad vallen en de helft blijft aan de plant. De wintergroene liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') zal zelfs bij een strengere winter nog zo’n 75 procent van zijn bladeren behouden. Dat maakt deze dan ook de best wintergroene liguster voor ons klimaat. Wel kunnen deze bladeren afhankelijk van de standplaats mooi donkerrood van kleur worden. “Wintergroen” gaat dus niet helemaal op; “bladhoudend” is een beter omschrijving. Tijdens een écht strenge winter kan zelfs deze liguster zijn bladeren laten vallen. Maar ook bij deze soort hoeft u zich geen zorgen te maken, want na een paar mooie weken in het voorjaar zal hij zich snel weer vol in blad zetten.

Omdat ligusters dus niet altijd goed bladhoudend zijn, staan deze planten bij ons dus ook bij de bladverliezende haagplanten. We kunnen namelijk niet garanderen dat ze altijd en volledig hun blad blijven houden in de winter. Alleen als de winter niet te koud is zullen de meeste soorten hun bladeren behouden. De bonte haagliguster en de wintergroene liguster beschouwen we dan ook als semi-wintergroen. Dit wil overigens niet zeggen dat deze planten niet winterhard zijn. Als ze hun bladeren zijn verloren in de winter, komen deze gewoon in het voorjaar weer terug.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Welke liguster is wintergroen?

Wat is de beste standplaats voor de liguster?

De liguster is niet zo heel kieskeurig over waar hij komt te staan. Zowel op een zonnige standplaats als iets meer in de schaduw zal hij prima groeien. De bonte haagliguster staat graag wat lichter; als deze te donker komt te staan, zal hij zijn kleur wat gaan verliezen en groener worden. Wat grondsoort betreft is de liguster helemaal niet moeilijk. Zelfs op schralere zandgronden groeit hij ongestoord verder.

Wat is de beste standplaats voor de liguster?

Wanneer moet ik een liguster snoeien?

Om een mooie en volle ligusterhaag te krijgen raden we aan om deze tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer snoei je aan het eind van het voorjaar, als de grootste groei net geweest is. De tweede snoeibeurt vindt aan het einde van de zomer plaats, zodat de ligusterhaag mooi strak de winter in gaat.

Een ligusterhaag is een mooie, niet al te moeilijke haag, mits hij regelmatig gesnoeid wordt. Daarmee is de liguster een ideale haag voor de beginnende tuinier. Door hun dichte vertakking zijn ligusterhagen ook zeer gewaardeerd bij vogels. Zij kunnen hierin hun schuilplaats vinden en vaak ook een plekje om hun nest te bouwen. Bovendien zal de liguster ons aan het einde van het voorjaar ook nog eens trakteren op pluimen met roomwitte bloemen die heerlijk geuren. Ook vlinders, die voor de nectar in de kleine buisbloempjes komen, zullen de ligusterhaag snel vinden en veelvuldig met een bezoekje vereren. Bloeien doet de liguster trouwens alleen als hij niet te vroeg in het voorjaar gesnoeid wordt.

loader
Laden...