Is een liguster wintergroen?

21 december 2018
Is een liguster wintergroen?

De liguster is al jaren een haagplant die de grens van vele tuinen in ons land afbakent. Van oorsprong werd voornamelijk de ovaalbladige liguster (Ligustrum ovalifolium) gebruikt in onze tuinen. Met zijn grote, glanzende, donkergroene bladeren werd dit al snel een zeer geliefde haagplant. Daar heeft hij zijn veel gebruikte naam haagliguster ook aan te danken. Minder bekend is zijn “kleinere broertje”: de gewone liguster (Ligustrum vulgare). De laatste jaren wordt deze ligustersoort wel steeds vaker gebruikt.

Hoe wintergroen is de liguster?
Toch kunnen we de liguster eigenlijk wel tot de bladhoudende planten rekenen. Zeker de Ligustrum vulgare 'Atrovirens'.

Hoe wintergroen is de liguster?

Bij een gemiddelde Nederlandse winter is de haagliguster gedeeltelijk bladhoudend. Dat wil zeggen dat hij ongeveer de helft van zijn bladeren de hele winter zal vasthouden. Is de winter wat strenger? Dan zal deze liguster zijn blad laten vallen om zich te beschermen tegen de eventuele schade die de winterkou zou kunnen veroorzaken aan de plant, zoals uitdroging van het blad. Het is dus niets om van te schrikken als dit gebeurt. Het is een normale reactie uit zelfbescherming. In het voorjaar zal de plant even vrolijk weer uitlopen en na een paar weken lente is er geen kale plek meer te zien in de plant.

De gewone liguster gedraagt zich eigenlijk precies hetzelfde als het koud wordt, maar er is wel een kweekvorm die daar een uitzondering op vormt. De Ligustrum vulgare 'Atrovirens' is namelijk een soort die meer én veel beter zijn blad behoudt. “Atrovirens” betekent namelijk “altijd levend” in het Latijn. Deze wintergroene liguster is beter bestand tegen de kou en zal in een normale winter zo rond de 70 procent van zijn bladeren vasthouden. Wel kunnen deze bladeren afhankelijk van de standplaats mooi donkerrood van kleur worden. “Wintergroen” gaat dus niet helemaal op; “bladhoudend” is een beter omschrijving.

Tijdens een écht strenge winter kan zelfs deze liguster zijn bladeren laten vallen. Maar ook bij deze soort hoeft u zich geen zorgen te maken, want na een paar mooie weken in het voorjaar zal hij zich snel weer vol in blad zetten. De Ligustrum vulgare heeft donkergroene, wat fijnere en spits toelopende bladeren. Deze vormen een sierlijke, volle haag die een- tot tweemaal per jaar moet worden gesnoeid.

Veel haag voor weinig geld
Door hun dichte vertakking zijn ligusterhagen ook zeer gewaardeerd bij vogels. Zij kunnen hierin hun schuilplaats vinden en vaak ook een plekje om hun nest te bouwen.

Veel haag voor weinig geld

Omdat deze ligusters geen van alle echt wintergroen zijn, hebben we deze voor alle eerlijkheid bij de bladverliezende haagplanten in onze webshop gezet. Toch kunnen we de liguster eigenlijk wel tot de bladhoudende planten rekenen. Zeker de Ligustrum vulgare 'Atrovirens'. Strenge winters zijn in Nederland erg schaars geworden en áls het al voorkomt, wordt het vaak pas erg laat in de winter echt koud. Zodoende zijn ligusters bijna het hele jaar bladhoudend.

Door hun dichte vertakking zijn ligusterhagen ook zeer gewaardeerd bij vogels. Zij kunnen hierin hun schuilplaats vinden en vaak ook een plekje om hun nest te bouwen. Bovendien zal de liguster ons aan het einde van het voorjaar ook nog eens trakteren op pluimen met roomwitte bloemen die heerlijk geuren. Ook vlinders, die voor de nectar in de kleine buisbloempjes komen, zullen de ligusterhaag snel vinden en veelvuldig met een bezoekje vereren. Bloeien doet de liguster trouwens alleen als hij niet te vroeg in het voorjaar gesnoeid wordt.

Kortom: de liguster is een haagplant die het verdient om een mooi plekje in (of om) de tuin te krijgen. Een ligusterhaag betekent veel haag voor relatief weinig geld.