Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Is een laurierhaag onderhoudsarm?

Is een laurierhaag onderhoudsarm?

Is een laurierhaag onderhoudsarm?

De laurierkers is een prachtige haagplant die uw tuin een luxueuze flair geeft. De wintergroene struik staat bekend om zijn glanzende blad en robuuste uitstraling. Daarnaast groeien de meeste soorten laurierkers vrij snel, waardoor er op korte termijn een zichtdichte haag ontstaat. Het is dus niet verwonderlijk dat de laurierkers een van de meest populaire wintergroene haagplanten is. Maar is een laurierhaag ook onderhoudsarm? We vertellen u graag welk onderhoud de laurierkers nodig heeft.

snoeien laurierkers laurierkers ‘Otto Luyken’

De laurierkers 'Otto Luyken' neemt slechts 10 tot 20 centimeter per jaar in hoogte toe. (laurierkers 'Otto Luyken')

Het snoeien van de laurierkers

De laurierkers groeit vrij snel. Er zijn natuurlijk uitzonderingen die de regel bevestigen. Neem bijvoorbeeld de laurierkers 'Otto Luyken': deze haagplant neemt slechts 10 tot 20 centimeter per jaar in hoogte toe. Ook de laurierkers 'Zabeliana' groeit op jaarbasis niet meer dan 20 centimeter. Andere soorten laurier zijn juist rasechte snelgroeiers. Zo groeien de laurier 'Novita', de laurier 'Rotundifolia' en de laurier 'Caucasica' al snel zo’n 40-50 centimeter per jaar. Ook de laurierkers 'Genolia' stelt na de aanplant niet teleur met een jaarlijkse toename van 40-60 centimeter in hoogte. De soorten laurierkers die snel groeien hebben vanzelfsprekend ook meer snoei nodig.

Want hoewel de langzaam groeiende lauriersoorten genoegen nemen met een jaarlijkse snoeibeurt, kunnen de meeste soorten laurierkers het beste 2 maal per jaar worden gesnoeid: een keer in het voorjaar en nogmaals in het najaar. Heeft u het liefst een nette, strakke haag met een formele uitstraling? Dan kan het nodig zijn de haag 3 maal per jaar te snoeien. Het snoeien van de laurierkers is overigens geen heel zware klus, zeker niet als u de haag goed bijhoudt. Een van de populairste lauriersoorten, de Portugese laurier, groeit overigens slechts 15 tot 30 centimeter per jaar. Een jaarlijkse snoeibeurt volstaat voor deze haagplant meestal wel.

laurierhaag bemesten

Een goede bemesting zorgt ervoor dat uw laurierhaag in optimale conditie blijft.

De laurierhaag bemesten

Ook een goede bemesting zorgt ervoor dat uw laurierhaag in optimale conditie blijft. Verreweg de meeste haagplanten hebben 1 à 2 keer per jaar een bemesting nodig, dus in dat opzicht is de laurierkers niet echt veeleisender dan andere wintergroene struiken. De laurierkers kent 2 groeiperioden. Het beste is om uw haag tijdens deze perioden te bemesten, zodat de planten optimaal profiteren van de voedingsstoffen. Bemest de laurierkers in maart en nogmaals in juni of juli. Kies voor een organische meststof die speciaal is ontwikkeld voor het bemesten van hagen.

Door de laurierkers op tijd te bemesten blijft het blad gezond. Ook wordt de groei van de haagplant gestimuleerd. Bemest uw laurierhaag bij voorkeur na het snoeien. Zo helpt u de struiken gemakkelijker te herstellen van het snoeigeweld.

laurierkers extra water

De laurierkers hoeft eigenlijk alleen van extra water te worden voorzien tijdens lange, extreem warme of droge perioden.

Heeft de laurierkers extra water nodig?

Sommige haagplanten – bijvoorbeeld coniferen zoals de taxus en de thuja – zijn erg gevoelig voor droogte. Tijdens droge perioden hebben deze struiken flink wat extra water nodig. De laurierkers hoeft eigenlijk alleen van extra water te worden voorzien tijdens lange, extreem warme of droge perioden. Houd de planten zelf goed in de gaten. Gaan de blaadjes wat meer hangen en oogt de laurierhaag wat minder vitaal tijdens een periode van droogte? Dan kunt u de struiken voorzichtig wat extra water toedienen. Doe dit bij voorkeur in kleine hoeveelheden verdeeld over meerdere dagen. De laurierkers is een haagplant die natte voeten absoluut niet verdraagt.

Na de aanplant van laurierstruiken is het geven van water overigens wel hard nodig. Dit zorgt ervoor dat de planten een goede start maken. De laurierkers wortelt beter en neemt voedingsstoffen beter op. Dit stimuleert een gezonde groei. Geef de laurierhaag ongeveer 2 maal per week 15 liter water per meter haag.

laurierhaag onderhouden

Heeft u het liefst een mooie haag waar u niet veel aan hoeft te doen? Dan is de laurierkers wellicht niet de juiste haagplant voor u.

Is een laurierhaag eenvoudig te onderhouden?

Heeft u het liefst een mooie haag waar u niet veel aan hoeft te doen? Dan is de laurierkers wellicht niet de juiste haagplant voor u. Echt onderhoudsarm is hij namelijk niet te noemen. Een laurierhaag is echter ook weer niet heel veeleisend. De meeste haagplanten dienen 2 maal per jaar gesnoeid en bemest te worden. Daarin verschilt de laurierkers dus niet echt van andere planten. Laurierstruiken zijn vrij makkelijke haagplanten die ook door beginners prima verzorgd kunnen worden. Net na de aanplant hebben ze iets meer aandacht nodig. Verder overleven ze uitstekend op een goede basisverzorging.

Heeft u geen tijd of geduld om jonge haagplanten te verzorgen tot ze de gewenste hoogte en dichtheid bereikt hebben? Dan is het aanplanten van een kant en klare laurierhaag wellicht iets voor u. Dit is een volgroeide laurierhaag die geleverd wordt in meerdere haagelementen van 1 meter breed. Ambieert u een haag van 15 meter breed? Dan bestelt u 15 haagelementen. U kunt kiezen voor laurierstruiken op diverse hoogten. Tuiniers die voor een kant en klare heg kiezen zijn minder tijd kwijt aan de verzorging die laurierstruiken na het aanplanten vereisen.

grondsoort laurierkers

Wel heeft de laurierkers een lichte voorkeur voor een voedingsrijke grond waarin flink wat humus te vinden is.

Voor welke grondsoort is de laurierkers geschikt?

De meeste soorten laurierkers zijn niet erg kieskeurig wat betreft de grondsoort waarin hij wordt aangeplant. Wel heeft de laurierkers een lichte voorkeur voor een voedingsrijke grond waarin flink wat humus te vinden is. Ook in wat drogere bodems kan deze haagplant echter goed gedijen. Natte bodems zijn minder geschikt om de laurierkers in aan te planten. Heeft u een natte grond in uw tuin en wilt u toch graag een laurierhaag neerzetten? Zorg dan voor een goed drainagesysteem. Dit maakt het toch mogelijk om te genieten van een fraaie tuinafscheiding.

Wilt u online laurierkers kopen? In onze webshop kunt u terecht voor verschillende soorten laurierkers. Onze haagplanten zijn vanaf de onderkant goed vertakt en verkeren in optimale conditie. Op de kwekerij hebben ze alle benodigde zorg van onze professionals gekregen. Op deze manier kunt u nog een lange tijd genieten van een schitterende laurierhaag in uw tuin.