Is de thuja geschikt voor vormsnoei?

17 december 2018
Is de thuja geschikt voor vormsnoei?

Van haagplanten als de buxus, de taxus en de Japanse hulst weten veel tuiniers wel dat ze geknipt zijn voor vormsnoei. Deze struiken worden al sinds jaar en dag in de meest creatieve figuren gesnoeid. Maar hoe zit het met de thuja? Deze conifeer is erg populair om een wintergroene tuinafscheiding mee te creëren, maar is de thuja ook geschikt voor vormsnoei? Zo ja, welke soort levensboom kan er dan het beste worden gebruikt? En wat komt daar allemaal bij kijken? We leggen het u graag uit.

Wat is vormsnoei?
U kunt kiezen voor de relatief eenvoudige bolvorm, maar ook piramides, spiralen en kubussen behoren bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.

Wat is vormsnoei?

Vormsnoei is het snoeien van struiken of bomen in bijzondere vormen. Vormsnoei was ongekend populair in de Victoriaanse tijd, maar werd ook al veel eerder toegepast. In de tuinen van Versailles werden bijvoorbeeld buxussen in allerhande vormen geknipt. Maar zelfs in het Romeinse tijdperk bestond er reeds vormsnoei: de Romeinen gebruikten hiervoor doorgaans cipressen en andere coniferen. Vandaag de dag is vormsnoei nog steeds in trek. Met snoeivormen kunt u van uw tuin een schitterende plek maken. U kunt kiezen voor de relatief eenvoudige bolvorm, maar ook piramides, spiralen en kubussen behoren bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.

Wist u trouwens dat vormsnoei ook nog eens een heel gezonde hobby is? Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat tuinieren het hart beschermt. Hiervoor hoeft u niet eens hele dagen in uw tuin door te brengen: 10 minuten tuinieren per dag heeft al een positief effect op hart en bloedvaten. Bij tuinieren kunt u denken aan het maaien van het gras, het uittrekken van onkruid of het bij elkaar harken van bladeren. Maar ook het snoeien en verzorgen van een haag of het knippen van snoeivormen valt onder tuinieren. Daarnaast heeft een groene leefomgeving ook een positief effect op uw gezondheid. Mensen die uitzicht hebben op mooie, groene beplanting kunnen zich doorgaans gemakkelijker ontspannen.

Vormsnoei met de thuja: kan dat?
Houd er wel rekening mee dat hele bijzondere vormen zoals we die soms bij de buxus zien wat lastiger te bereiken zijn met de thuja.

Vormsnoei met de thuja: kan dat?

We lieten al even vallen dat de Romeinen coniferen gebruikten voor vormsnoei. In principe is het dus zeker mogelijk om de levensboom in mooie figuren te knippen. Houd er wel rekening mee dat hele bijzondere vormen zoals we die soms bij de buxus zien wat lastiger te bereiken zijn met de thuja. De thuja groeit immers sneller dan de buxus en heeft natuurlijk ook een heel andere structuur. Toch wordt de thuja regelmatig gebruikt voor vormsnoei. Denk maar eens aan die mooie, in spiraalvorm gesnoeide coniferen die van menig tuin een waar kunstwerk maken. Maar ook andere vormen liggen met de thuja binnen handbereik: van bollen tot kubussen en van kegels tot eenvoudige dierenfiguren.

Welke thuja gebruik ik bij vormsnoei?
Doorgaans wordt de thuja occidentalis ‘Smaragd’ het vaakst ingezet voor vormsnoei.

Welke thuja gebruik ik bij vormsnoei?

Nu u weet dat de thuja prima gebruikt kan worden om mooie vormen mee te creëren, wilt u natuurlijk ook graag weten welke soort thuja u het beste kunt gebruiken hiervoor. In principe kan elke soort thuja worden gebruikt, maar doorgaans wordt de thuja occidentalis ‘Smaragd’ het vaakst ingezet voor vormsnoei. Dit heeft een reden: de thuja ‘Smaragd’ groeit immers iets minder snel dan de andere thujasoorten. Hierdoor blijft de snoeivorm langer mooi. Een snelgroeiende conifeer zoals bijvoorbeeld de leylandcipres is om deze reden veel minder geliefd voor vormsnoei. Natuurlijk kunt u ook snelgroeiende coniferen gebruiken om in mooie vormen te snoeien, maar dan heeft u er wel veel meer werk aan.

Wanneer kan ik de thuja in vorm snoeien?
Eind mei/begin juni is hiervoor de beste periode.

Wanneer kan ik de thuja in vorm snoeien?

U kunt de thuja het beste in vorm snoeien voor de langste dag van het jaar. Eind mei/begin juni is hiervoor de beste periode. Vervolgens kunt u de vorm in augustus nogmaals knippen. U kunt bijvoorbeeld uitstekende takjes wegknippen, zodat de vorm op zijn allermooist de winter in gaat. Na september kunt u de thuja beter niet meer snoeien. De kans bestaat dan namelijk dat de conifeer vorstschade oploopt. Ook kunt u de thuja beter niet snoeien bij zonnig weer of hoge, zomerse temperaturen. Het loof van de thuja kan dan verbranden. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Bent u geïnteresseerd in vormsnoei en lijkt de thuja u hiervoor de meest geschikte plant? U koopt de diverse soorten thuja in ons webshop gedeelte. Ook de thuja ‘Smaragd’ is in diverse maten verkrijgbaar. U heeft de keuze tussen coniferen in pot of met kluit.