Is de taxus geschikt voor een hoge haag?

4 december 2018
Is de taxus geschikt voor een hoge haag?

De taxus is een oersterke haagplant waarmee prachtige hagen gecreëerd kunnen worden. Taxushagen zijn wintergroen, winterhard en zichtdicht. Het diepgroene allure van de taxus geeft uw tuin een warme en enigszins mondaine uitstraling. Het is dus niet zo heel vreemd dat veel tuiniers dol zijn op deze conifeer. De taxus is daarnaast ook prima in vorm te snoeien. Een strakke, formele heg ligt met deze haagplant dus zeker binnen handbereik. Maar is de taxus ook geschikt voor een hoge haag? We gaan graag wat dieper in op de mogelijkheden.

De taxus: favoriet bij tuinminnend Nederland
In het Schotse dorpje Fortingall staat zelfs een taxusboom die volgens onderzoekers zo’n 2000 jaar oud is.

De taxus: favoriet bij tuinminnend Nederland

Van alle haagplanten is de taxus een van de favoriete soorten van tuinminnend Nederland. De taxus, ook wel venijnboom genoemd, kan erg oud worden. In het Schotse dorpje Fortingall staat zelfs een taxusboom die volgens onderzoekers zo’n 2000 jaar oud is. Dat zegt natuurlijk wel iets over hoe sterk de taxus is. Deze robuuste conifeer kan wel tegen een stootje. Hij gedijt goed op verreweg de meeste grondsoorten, hoewel hij niet van heel natte voeten houdt. Ook is de taxus vrij onderhoudsarm. Tuinliefhebbers die niet veel tijd kunnen of willen steken in hun tuin kunnen zeker voor een taxushaag kiezen: een jaarlijkse snoeibeurt en twee bemestingen per jaar zijn vaak al voldoende om de haag in goede conditie te houden.

De taxus groeit vrij langzaam. Met een groeisnelheid van 15 tot 20 centimeter per jaar is de venijnboom zeker geen koploper. Doordat hij relatief traag groeit is het eens per jaar snoeien van uw taxushaag voldoende. Wilt u echt een zeer strak resultaat? Dan kunt u uw taxushaag ook twee maal per jaar snoeien. Ook wanneer u vormsnoei toepast kan het zijn dat u de taxus iets vaker zult moeten bijknippen. Door de trage groei van de taxus denken veel mensen dat de haagplant niet geschikt is om hoge hagen mee aan te leggen. Toch klopt dit niet helemaal. De groeisnelheid van een haagplant staat los van de uiteindelijke hoogte die een haag kan bereiken. Wanneer u echter liever een lagere tot middelhoge haag heeft, is een langzaam groeiende soort wel de beste keuze. Deze is namelijk veel gemakkelijker in vorm te houden middels snoei.

Welke hoogte kan de taxus bereiken?
Zo staat er op een kerkhof in het Engelse dorpje Tisbury een taxusboom die ruim 11 meter hoog is.

Welke hoogte kan de taxus bereiken?

Venijnbomen kunnen een grote hoogte bereiken. Zo staat er op een kerkhof in het Engelse dorpje Tisbury een taxusboom die ruim 11 meter hoog is. Dit is uiteraard wel een boom die solitair groeit. We helpen u dan maar ook gelijk uit de droom: een taxushaag van 11 meter hoog zult u niet tegenkomen. Toch kan de taxus, mits goed gesnoeid en verzorgd, wel degelijk een mooie hoogte bereiken. Vaak wordt aangeraden een taxushaag niet hoger dan 2 meter te laten worden. Hoe hoger de haag wordt, hoe minder goed hij bovenaan vertakt. Het gevolg is dat u een mooie, volle taxushaag in de tuin heeft staan die naar boven toe steeds kaler oogt. Dit is echter wel te voorkomen door de taxushaag op de juiste manier te snoeien.

Door het snoeien van uw taxushaag stimuleert u namelijk de toch al dichte vertakking van de haagplant. Zo blijft uw haag ook bovenin mooi blikdicht. Op deze manier is een taxushaag die hoger dan 2 meter is ook heel goed te realiseren. Denk er dan wel om dat hoe hoger de haag wordt, hoe meer onderhoud hij nodig zal hebben. Een hele hoge haag vraagt om een andere bemesting dan een laag haagje. Door zijn grootte heeft de taxushaag dan meer voedingsstoffen nodig. Zo komt een magnesiumtekort nog wel eens voor bij diverse soorten coniferen. Een jaarlijkse gift magnesium kan bij een hoge taxushaag dus geen kwaad. Verdiep u er ook in wat voor meststof u geeft. Speciale hagenmest is heel geschikt om als basisbemesting te geven aan uw hoge taxushaag. Deze meststof is ontwikkeld om planten en bomen die dicht op elkaar zijn geplant te voorzien van alle broodnodige voedingsstoffen en mineralen.

Een hoge taxushaag snoeien en verzorgen
Maar hoe zit het met het snoeien van een taxushaag van flinke hoogte?

Een hoge taxushaag snoeien en verzorgen

De basisbemesting van uw hoge taxushaag kan het beste in het voorjaar plaatsvinden. Dit kunt u bij voorkeur in de maand maart of april doen. Een hoge taxushaag kan het beste twee keer per jaar bemest worden. De tweede bemesting kan eind juni of begin juni plaatsvinden. Zo wordt uw hoge taxushaag het hele jaar door van voeding voorzien. Het verzorgen van een taxushaag wordt dus belangrijker naarmate de heg hoger wordt. Maar hoe zit het met het snoeien van een taxushaag van flinke hoogte?

Gebruik ten eerste altijd schoon en scherp snoeigereedschap bij het snoeien van een hoge taxushaag. Bij het snoeien van hele hoge hagen kan het handig zijn om een elektrische heggenschaar te gebruiken. Heeft u tijd genoeg en een fikse dosis geduld? Dan volstaat een handheggenschaar ook prima. U kunt ervoor kiezen om een ladder of stelling te gebruiken bij het snoeien van de bovenkant van uw hoge taxushaag, maar er zijn tegenwoordig ook telescopische heggenscharen verkrijgbaar. Deze hebben een steel waarmee u vanaf de grond gemakkelijk de bovenkant van de haag bereikt.

Een hoge haag van taxus: wel of niet?
Door de taxushaag regelmatig te snoeien blijft de haag zich mooi vertakken.

Een hoge haag van taxus: wel of niet?

Zoals u heeft kunnen lezen is het dus goed mogelijk om een haag van taxus aan te leggen die wat hoger is dan 2 meter. Ook is een nadeel dat de taxus een relatief lange tijd nodig heeft om dergelijke hoogten te kunnen bereiken. Door de taxushaag regelmatig te snoeien blijft de haag zich mooi vertakken. Bent u op zoek naar een haagplant waarmee u een hoge, zichtdichte haag kunt creëren? Dan is de taxus hiervoor uitstekend geschikt. Het kost even tijd, maar dan heeft u ook een prachtige, wintergroene haag voor het leven! Indien u wat minder geduld heeft, zijn er ook kant-en-klaarhagen te koop.