Is de liguster wintergroen?

2 augustus 2018
Is de liguster wintergroen?

De liguster is een haagplant die al van oudsher gebruikt wordt in ons land. Het is een mooie en sterke plant met kleine ovaalvormige bladeren met een licht- tot donkergroene kleur. Zelfs een geel gerand blad hoort tot de mogelijkheden. Nu zijn er over de wintergroenheid van de liguster eigenlijk altijd vragen en dat is ook niet zo verwonderlijk. Zijn bladvastheid en daarmee wintergroenheid varieert namelijk van soort tot soort en van winter tot winter.

Welke liguster is wintergroen?

Al deze ligusters zijn bladhoudend bij een normale Nederlandse winter. Bij een strengere winter zullen de haagliguster (Ligustrum ovalifolium) en de gewone liguster (Ligustrum vulgare) bijna al hun bladeren laten vallen.

Welke liguster is wintergroen?

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten ligusters te verkrijgen:

Al deze ligusters zijn bladhoudend bij een normale Nederlandse winter. Bij een strengere winter zullen de haagliguster (Ligustrum ovalifolium) en de gewone liguster (Ligustrum vulgare) bijna al hun bladeren laten vallen. De bonte haagliguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum') behoudt het meeste van zijn blad; hij laat ongeveer de helft van het blad vallen en de helft blijft aan de plant. De wintergroene liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') zal zelfs bij een strengere winter nog zo’n 75 procent van zijn bladeren behouden. Dat maakt deze dan ook de best wintergroene liguster voor ons klimaat.

Omdat ligusters dus niet altijd goed bladhoudend zijn, staan deze planten bij ons dus ook bij de bladverliezende haagplanten. We kunnen namelijk niet garanderen dat ze altijd en volledig hun blad blijven houden in de winter. Alleen als de winter niet te koud is zullen de meeste soorten hun bladeren behouden. De bonte haagliguster en de wintergroene liguster beschouwen we dan ook als semi-wintergroen. Dit wil overigens niet zeggen dat deze planten niet winterhard zijn. Als ze hun bladeren zijn verloren in de winter, komen deze gewoon in het voorjaar weer terug.

Wat is de beste standplaats voor de liguster?

De liguster is niet zo heel kieskeurig over waar hij komt te staan. Zowel op een zonnige standplaats als iets meer in de schaduw zal hij prima groeien.

Wat is de beste standplaats voor de liguster?

De liguster is niet zo heel kieskeurig over waar hij komt te staan. Zowel op een zonnige standplaats als iets meer in de schaduw zal hij prima groeien. De bonte haagliguster staat graag wat lichter; als deze te donker komt te staan, zal hij zijn kleur wat gaan verliezen en groener worden. Wat grondsoort betreft is de liguster helemaal niet moeilijk. Zelfs op schralere zandgronden groeit hij ongestoord verder.

Wanneer moet ik een liguster snoeien?

Om een mooie en volle ligusterhaag te krijgen raden we aan om deze tweemaal per jaar te snoeien.

Wanneer moet ik een liguster snoeien?

Om een mooie en volle ligusterhaag te krijgen raden we aan om deze tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer snoei je aan het eind van het voorjaar, als de grootste groei net geweest is. De tweede snoeibeurt vindt aan het einde zomer plaats, zodat de ligusterhaag mooi strak de winter in gaat.

Een ligusterhaag is een mooie, niet al te moeilijke haag, mits hij regelmatig gesnoeid wordt. Daarmee is de liguster een ideale haag voor de beginnende tuinier.