Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Hoe winterhard is de thuja?

Hoe winterhard is de thuja

Hoe winterhard is de thuja?

Wintergroene haagplanten en winterharde haagplanten zijn niet per se hetzelfde. Dat haagplanten hun groene gebladerte het hele jaar behouden betekent nog niet automatisch dat ze alle wintertemperaturen aankunnen. Coniferen kunnen over het algemeen vrij goed tegen de kou, maar als u voor een thujahaag kiest, wilt u natuurlijk wel zeker weten dat deze de winter gaat overleven. Maar hoe winterhard is de thuja? En maakt het daarvoor nog uit welke soort thuja u precies kiest? Door antwoord te geven op deze vragen hopen we u een goed beeld te kunnen geven wat u kunt verwachten als u een thujahaag wilt.

Verschillende thuja’s zijn verschillend winterhard

Zo is de populairste thuja uit ons assortiment, de thuja 'Brabant' (Thuja occidentalis 'Brabant') een van de minst winterharde haagconiferen die bij ons verkrijgbaar zijn.

Verschillende thuja’s zijn verschillend winterhard

Het is lastig om te zeggen hoe winterhard “de” thuja is, want we verkopen verschillende soorten thuja’s en er zitten enkele verschillen tussen hoe deze soorten op de kou reageren. Dit is deels een gevolg van het feit dat de thuja’s in ons assortiment kweekvormen zijn van twee verschillende plantensoorten, die beide uit Noord-Amerika komen. De westerse levensboom (Thuja occidentalis) komt opvallend genoeg uit het oosten van het continent, terwijl de reuzenlevensboom (Thuja plicata) van oorsprong aan de westkust van de Verenigde Staten en Canada groeit. Er zijn verschillen tussen deze soorten als het op winterhardheid aankomt, maar zelfs bij de kweekvormen loopt het uiteen.

Zo is de populairste thuja uit ons assortiment, de thuja 'Brabant' (Thuja occidentalis 'Brabant') een van de minst winterharde haagconiferen die bij ons verkrijgbaar zijn. Dat is niet zo erg als het in eerste instantie lijkt. De thuja 'Brabant' kan tot 23 graden vorst aan en zal in de meeste Europese tuinen dus geen enkele moeite hebben om de winter te overleven. Als de temperatuur ’s nachts onder de -23 °C zakt, maar niet al te ver daaronder, kunt u zelfs nog enkele maatregelen treffen om de planten tegen de vorst te beschermen. U kunt de wortels bijvoorbeeld bedekken met een vliesdoek. Als u die niet heeft kan een laag stro ook al goede bescherming bieden.

Neemt u liever het zekere voor het onzekere? Dan kunt u een van de andere soorten thuja uit ons assortiment in de tuin planten. De meest winterharde thuja is zelfs een kweekvorm van dezelfde thujasoort als de thuja 'Brabant'.

Extreem winterhard: de thuja 'Smaragd'

De thuja 'Smaragd' is winterhard tot wel zo’n 40 graden onder nul en daarmee een van de meest winterharde haagplanten in ons assortiment.

Extreem winterhard: de thuja 'Smaragd'

De thuja 'Smaragd' is winterhard tot wel zo’n 40 graden onder nul en daarmee een van de meest winterharde haagplanten in ons assortiment. Er zijn niet veel haagplanten die het koude klimaat in het noorden van Europa probleemloos overleven, maar met de thuja 'Smaragd' is er een goede kans dat de coniferenhaag zelfs daar ongeschonden de winter doorkomt. Hoe komt het dan dat de thuja 'Brabant' toch populairder is dan de thuja 'Smaragd'? Naast het feit sommige tuiniers het smaragdgroene gebladerte waar deze kweekvorm zijn naam aan dankt minder mooi vinden dan de wat frissere kleur van de thuja 'Brabant', is er nog een belangrijke reden aan te wijzen: de thuja 'Smaragd' groeit vrij langzaam.

Waar de meeste thuja’s in een jaar tijd zo’n 30 tot 40 centimeter groeien – sommige reuzenlevensbomen kunnen onder optimale omstandigheden zelfs een halve meter per jaar groeien – groeit de thuja 'Smaragd' in diezelfde tijd maar 15 tot 30 centimeter. Omdat de thuja juist vaak voor een privacyhaag aangeplant wordt, is dat niet altijd ideaal. Uiteindelijk kan de thuja 'Smaragd' daar overigens wel hoog genoeg voor worden; zijn maximale hoogte bedraagt zo’n 5 tot 6 meter. Afhankelijk van de omstandigheden kan het twee keer zo lang duren voor een thujahaag met deze soort tot boven ooghoogte uitgegroeid is.

Wilt u tegelijkertijd profiteren van de winterhardheid en de privacymogelijkheden van de thuja 'Smaragd'? Een kant en klare haag is dan een goede keuze. Bij ons vindt u bijvoorbeeld een kant en klare thujahaag met exemplaren van de thuja 'Smaragd' die bij het planten al 1,80 tot 2 meter hoog is. Eventueel kunt u ook met hogere exemplaren van deze coniferen beginnen en die zelf in haagvorm snoeien.

Thuja plicata is goed winterhard

Zelfs bloeiende haagplanten die het prima doen in de schaduw, zoals de meidoorn, kunt u daarom het beste in de zon planten.

Ook de Thuja plicata is goed winterhard

Aangezien de westkust van Noord-Amerika een warmer klimaat heeft dan Europa, zou u misschien verwachten dat onze reuzenlevensbomen de minst winterharde thuja’s in ons assortiment zijn. Dat is echter niet het geval. Zowel de thuja 'Martin' (Thuja plicata 'Martin') als de thuja 'Atrovirens' (Thuja plicata 'Atrovirens') en de thuja 'Excelsa' (Thuja plicata 'Excelsa') is winterhard tot ongeveer 28 graden onder nul. Net iets beter winterhard dan de thuja 'Brabant' dus en vorstbestendig genoeg om in het grootste deel van Europa aan te planten.

Zoals hun Nederlandse naam verraadt, groeien reuzenlevensbomen in het wild uit tot reusachtige bomen. De grootste thuja’s ter wereld behoren ook allemaal tot deze soort. Als u ze in een haagvorm snoeit, zullen ze echter vergelijkbare hagen opleveren als de thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd'. Het gebladerte van exemplaren van de Thuja plicata heeft een net iets duidelijker zichtbare glans en u heeft de keuze uit verschillende bladkleuren. Met het benodigde snoeiwerk zullen ze echter altijd een egaal ogende wintergroene haag opleveren.

Net als bijvoorbeeld de taxus en de leylandii zal de thuja niet snel last krijgen van de kou. Als u deze haagconiferen na het planten daarnaast twee à drie keer per jaar snoeit, is de kans op schade door temperaturen onder nul beperkt. Heeft u gericht tuinadvies over de winterhardheid van de thuja nodig, bijvoorbeeld omdat u in een regio woont die kouder is dan de rest van het land? Neem dan contact op met onze klantenservice. Misschien vindt u in onze tuingids over de thuja nog wel meer nuttige informatie over deze prachtige coniferen.