Hoe snel groeit een laurierhaag?

1 november 2018
Hoe snel groeit een laurierhaag?

De laurierhaag is een wintergroene heg die we veel tegenkomen in Nederlandse tuinen. Niet heel verwonderlijk – de laurierkers is immers een schitterende haagplant die uw tuin van een verzorgde, enigszins chique uitstraling voorziet. Wanneer u jonge laurierstruiken aanplant wilt u natuurlijk weten hoe lang het ongeveer duurt voordat er een mooie, volle haag in uw tuin staat. Hoe snel een laurierhaag groeit hangt onder meer af van de soort laurierkers.

Kies ik een snelle of een langzame groeier?
De meeste mensen willen op relatief korte termijn toch wel een echte haag in de tuin hebben staan.

Kies ik een snelle of een langzame groeier?

De meeste mensen willen op relatief korte termijn toch wel een echte haag in de tuin hebben staan. Toch kiest niet iedereen voor de soort laurierkers die het snelst groeit. De soort laurier moet natuurlijk ook bij uw tuinstijl passen. Daarnaast zijn er bepaalde soorten laurierkers die voornamelijk geschikt zijn wanneer u een grote tuin heeft. De Portugese laurier neemt bijvoorbeeld best wat ruimte in beslag. Toch hoeft u de laurierkers niet uit te sluiten wanneer u een kleine tuin heeft. De soorten die niet al te snel groeien, zoals de laurierkers 'Otto Luyken' en 'Zabeliana' zijn voor uw tuin prima geschikt.

Wat kan ik doen om mijn laurierhaag sneller te laten groeien?
Wel kunt u de groei van uw laurierhaag stimuleren door hem op de juiste wijze te snoeien en te verzorgen.

Wat kan ik doen om mijn laurierhaag sneller te laten groeien?

Veel tuinliefhebbers vragen zich af of er iets is dat ze zelf kunnen doen om hun laurierhaag sneller te laten groeien. Helaas is er geen wondermiddel dat de laurier kan helpen om een plotselinge groeispurt te maken. Wel kunt u de groei van uw laurierhaag stimuleren door hem op de juiste wijze te snoeien en te verzorgen. Door de laurierkers jaarlijks een à twee maal te snoeien stimuleert u een dichtere vertakkingswijze. De haag zal daardoor weliswaar niet sneller in hoogte toenemen, maar wel voller en compacter ogen.

Verder kan het jaarlijks bemesten van uw laurierhaag ook een handje helpen bij de groei van deze haagplant. In het voorjaar kunt u de laurierkers voorzien van een degelijke meststof die is ontwikkeld voor het bemesten van hagen. Ook op siertuinmest doet de laurierkers het prima. Voor de meeste soorten laurierkers volstaat een jaarlijkse bemesting. Het te vaak bemesten van uw haag doet de laurierstruik geen goed. Sommige tuiniers laten zich nog wel eens verleiden door regelmatig te bemesten met een stikstofrijke meststof. Dit komt de groei van uw haag weliswaar ten goede, maar maakt de planten tegelijkertijd vatbaarder voor allerhande ziekten en plagen. En dat is wel het allerlaatste dat u wilt voor uw mooie laurierhaag.

Mijn laurierhaag groeit te snel. Wat kan ik doen?
Nu kan het voorkomen dat uw laurierhaag u letterlijk boven het hoofd groeit.

Mijn laurierhaag groeit te snel. Wat kan ik doen?

Over het algemeen is de laurierkers een haagplant die snel groeit. Natuurlijk zijn er de minder snelle groeiers zoals de laurier 'Zabeliana' en 'Otto Luyken', maar in de regel groeien laurierstruiken relatief vlot. Nu kan het voorkomen dat uw laurierhaag u letterlijk boven het hoofd groeit. U heeft het gevoel dat de laurierhaag te snel groeit en daardoor moeilijk te onderhouden is. In deze gevallen kunt u de laurierkers het beste twee keer per jaar snoeien: een keer in het voorjaar en nogmaals in september, zodat de haag netjes verzorgd de winter in gaat. Zo voorkomt u dat u een al te groot stuk moet terugsnoeien in het daaropvolgende jaar.

Laurierhaag snoeien
Mocht uw laurierhaag toch te snel zijn gegroeid, is het geen probleem om deze drastisch terug te snoeien.

Laurierhaag snoeien

Mocht uw laurierhaag toch te snel zijn gegroeid, is het geen probleem om deze drastisch terug te snoeien. Ook verjongingssnoei kan bij de laurierkers worden toegepast. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe scheuten. De laurierkers verdraagt snoei prima. Dat is ook mooi, want de snelgroeiende soorten kunnen al snel hun mooie strakke vorm verliezen. Dit voorkomt u door de laurierstruiken in het najaar nogmaals te snoeien. Gaat u uw laurierhaag drastisch terugsnoeien? Zorg er dan voor dat u hem daarna goed bemest. Een snoeibeurt is immers toch een ingrijpende gebeurtenis voor een haagplant. Daarna kan uw laurierhaag wel wat extra voedingsstoffen en mineralen gebruiken.

Gebruik bij het snoeien van de laurierhaag altijd schoon en scherp snoeigereedschap. Een lage laurierhaag kunt u best met een handheggenschaar snoeien. Zeer hoge of brede hagen zijn makkelijker te snoeien met een motorheggenschaar of een elektrische heggenschaar. Wilt u een extra strak resultaat? Dan kunt u eventueel een touw langs uw laurierhaag spannen en strak langs het touw snoeien. Zo weet u zeker dat uw laurierhaag er straks weer verzorg en strak bij staat!

Kant-en-klare laurierhaag
Deze bestaat uit haagelementen die al volledig volgroeid zijn.

Kant-en-klare laurierhaag

Ondanks dat de laurierkers over het algemeen een krachtige groeier is, kan het natuurlijk zijn dat het u allemaal toch niet snel genoeg gaat. Wanneer u helemaal niet wilt wachten tot uw jonge laurierplanten zijn uitgegroeid tot een volwaardige haag, kunt u ervoor kiezen om een kant-en-klare laurierhaag aan te planten. Deze bestaat uit haagelementen die al volledig volgroeid zijn. Zo kunt u direct een haag planten die helemaal zichtdicht is en de juiste hoogte heeft. Dat scheelt natuurlijk de nodige tijd. Bij Haagplanten.net vindt u diverse soorten laurierkers in de kant-en-klare variant, waaronder de laurierkers 'Herbergii', 'Rotundifolia', 'Caucasica', 'Novita' en de Portugese laurier.

Voor welke soort laurier u ook kiest: de verschillende soorten zijn stuk voor stuk een verrijking van uw tuin. De laurierkers is immers een prachtige haagplant die een fijne, natuurlijke sfeer in uw tuin creëert. Daarnaast is het uitzicht op een mooie groene muur van laurierstruiken uiteraard zeer oogstrelend. Dus bent u op zoek naar een haagplant die relatief snel groeit en daarnaast ook nog eens oersterk en wintergroen is? Dan is de laurierkers een uitstekende keuze.