Hoe snel groeit een klimop?

28 juli 2018
Hoe snel groeit een klimop?

De klimop is een bekende wintergroene klimplant die op gaaspanelen als smalle haag kan worden gebruikt. Hij heeft deze gaaspanelen nodig, omdat de klimop een klimmende heester is die niet zelfstandig overeind kan blijven staan. In het wild groeit hij dan ook op muren en in bomen, zodat deze dan voor de nodige ondersteuning kunnen zorgen. In de tuin gebruiken we de klimop dus als haag op gaaspanelen die dan voor de nodige steun zorgen. De klimop heeft de reputatie een razendsnelle groeier te zijn. Daarom vertellen we u graag meer over hoe snel een klimop groeit.

Bij Haagplanten.net hebben we de volgende soorten:

Hoe snel groeit de klimop tegen een gaasmat?

Hoe snel de klimop tegen een gaasmat groeit is een beetje afhankelijk van de soort klimop.

Hoe snel groeit de klimop tegen een gaasmat?

Hoe snel de klimop tegen een gaasmat groeit is een beetje afhankelijk van de soort klimop. De gewone klimop (Hedera helix) heeft wat kleinere blaadjes en groeit iets langzamer dan de Ierse klimop (Hedera hibernica) met zijn grotere bladeren. Voor beide geldt dat ze ongeveer drie jaar nodig hebben om een gaaspaneel vol te groeien. Als u sneller een volgroeide klimophaag wilt hebben, dan kunnen we ook altijd nog de klimoppanelen uit ons assortiment aan kant-en-klaarhagen gebruiken. Dan heeft u direct na het planten een zichtdichte haag en privacy in uw tuin. Zet altijd het gaaspaneel met de klimop tussen twee houten palen in de grond, zodat ze stevig genoeg vast staan.

Het onderhoud van een klimop

In het begin is het een groot voordeel dat de klimop zo snel groeit. U heeft dan namelijk in een relatief korte tijd een mooie en dichte haag.

Het onderhoud van een klimop

In het begin is het een groot voordeel dat de klimop zo snel groeit. U heeft dan namelijk in een relatief korte tijd een mooie en dichte haag. De klimop blijft echter gewoon doorgroeien, ook als de haag al op hoogte is. Om de groei een beetje te controleren moet de klimop dan ook minstens tweemaal per jaar gesnoeid worden, zodat de plant niet te breed gaat uitgroeien. Door de haag minimaal twee keer per jaar te snoeien ontstaat er wel een mooi verdeelde haag, die ook onderin nog volop groen blad heeft en daardoor over zijn hele oppervlakte mooi dicht is. Bij voldoende snoei blijft de haag ook mooi smal en de klimophaag leent zich dan ook voor wat kleinere tuinen.

Hoe leid ik een klimop?

De planten moeten een beetje geholpen worden om goed langs en door het gaaspaneel te kunnen groeien.

Hoe leid ik een klimop?

De planten moeten een beetje geholpen worden om goed langs en door het gaaspaneel te kunnen groeien. Eerst leidt u de langere takken omhoog, zodat de planten een mooie hoogte gaan bereiken. Daarna gaat u de vertakkingen wat meer naar de zijkanten leiden. Hierdoor kunt u de takken naar eventueel ontstane gaten sturen. De klimop zal voornamelijk in de hoogte gaan, normaal gesproken waar al takken te vinden zijn. Hij houdt namelijk niet zo van de wind en uit zichzelf zal hij niet zo snel in die richting groeien. Daar heeft hij uw hulp voor nodig.

Leid de takken in de gewenste richting door ze door het gaaspaneel te vlechten. U kunt de takjes ook met een speciale band of “bindbuis” binden. Gebruik nooit touw, draad of tiewraps, want deze snijden in het hout als de takken dikker worden.

Een klimophaag is kortom een ideale haag, zowel voor de grotere als de kleinere tuin, zolang mensen er maar wat aandacht eraan willen besteden. Op tijd onderhoud plegen is belangrijk. U krijgt er dan een bladhoudende, dichte haag voor terug waarvan u veel beschutting en privacy mag verwachten.