Het verzorgen van coniferen

17 juli 2018
Het verzorgen van coniferen

Conifeer betekent, vertaald uit het Latijn, kegeldragend. Alle planten die als vrucht kegels dragen zijn dus coniferen en dat zijn er heel wat. Coniferen bestaan ook al heel lang en is daarmee een succesvolle groep planten. Coniferen hebben dan ook een weg gevonden naar de tuinen over heel de wereld, van solitaire plant tot aan schitterende wintergroene hagen. Voor elke wens in uw tuin is er wel een coniferenhaag beschikbaar, van snelgroeiende grote hagen van Thuja tot aan de kleine, strak geknipte taxushagen. Het goed verzorgen van coniferen zorgt ervoor dat ze op hun mooist worden.

De taxus

Welke coniferen hebben we?

Bij Haagplanten.net hebben we een behoorlijk assortiment coniferen.

De verzorging van deze haagplanten is eigenlijk voor alle soorten gelijk en kan worden samengevat in drie belangrijke stappen.

De taxus

Coniferen verzorgen in drie stappen

1. Water geven

Direct na het planten van de coniferen moet u natuurlijk water geven. Dit is nodig totdat de coniferen voldoende zijn doorgeworteld en zichzelf van water kunnen voorzien. Normaal gesproken regent het voldoende, zodat later water geven niet meer nodig is. Bij aanhoudende droogte kunt u wel water geven, bij voorkeur twee tot drie keer in de week ’s avonds. Water geven heeft dan het beste rendement en u voorkomt uitdroging van de coniferen.

2. Bemesten

Dit doet u tweemaal per jaar: in het voorjaar en aan het einde van de zomer met een langzaam werkende organische meststof. Gebruik het liefste een meststof met voldoende magnesium, zodat de kleur van de coniferen mooi blijft.

3. Snoeien

Afhankelijk van de soort snoeit u een coniferenhaag twee- tot viermaal per jaar in de breedte. Snoei altijd van beneden naar boven met bijvoorbeeld een elektrische heggenschaar. Door van beneden naar boven te knippen voorkomt u dat u per ongeluk te diep wegknipt. Als de haag de gewenste hoogte bereid heeft, kunt u in de hoogte ook een tot twee keer per jaar snoeien.

Als u deze drie stappen goed volgt, zult u lange tijd van uw coniferenhaag kunnen genieten. Deze zal u belonen met een wintergroene en absoluut zichtdichte haag die u nog jaren de beschutting en de privacy die u nodig heeft zal bieden.