Het ultieme tuiniersgemak: een kant-en-klare coniferenhaag

19 juni 2019
Het ultieme tuiniersgemak: een kant-en-klare coniferenhaag

De coniferenhaag is niet meer weg te denken uit Nederlandse tuinen. Eigenlijk zien we de coniferenhaag door heel Europa terug in diverse tuinlandschappen. Dat is ook helemaal niet zo vreemd: haagconiferen zijn namelijk niet alleen mooi om te zien, maar blinken ook nog eens uit in hun veelzijdigheid. Zo kunt u gemakkelijk een strakke en formele haag creëren met coniferen. Ook een imposante, natuurlijke tuinafscheiding ligt met coniferen binnen handbereik. Maak nu kennis met het ultieme tuiniersgemak: de kant-en-klare coniferenhaag.

Waarom een kant-en-klare coniferenhaag?
U wilt direct een mooie tuinafscheiding op respectabele hoogte hebben staan.

Waarom een kant-en-klare coniferenhaag?

Coniferen zijn snelgroeiende haagplanten. Op de taxus na kunnen de meeste coniferen jaarlijks een aardig stukje in hoogte toenemen. Vooral de Leylandcipres staat bekend om zijn zeer snelle groei. Ook de levensboom (wetenschappelijke naam: thuja) kan jaarlijks een mooie groeispurt maken. Toch kan het zijn dat de snelle groei van deze coniferen u niet snel genoeg gaat. U wilt direct een mooie tuinafscheiding op respectabele hoogte hebben staan. Bijvoorbeeld omdat u recent verhuisd bent naar een nieuwbouwwoning en uw tuin nog helemaal kaal is. Of omdat u een schutting of oude heg wilt vervangen voor een mooie, nieuwe plantenmuur.

In deze gevallen biedt de kant-en-klare coniferenhaag een uitkomst. U heeft de keuze uit verschillende haagconiferen zoals de taxus, thuja en diverse cipressen. Kies de coniferenhaag die het beste bij uw tuinontwerp past en bestel de kant-en-klare heg vervolgens snel en eenvoudig in onze webwinkel. Een dergelijke coniferenhaag voorziet u van veel privacy in uw tuin. Coniferen zijn meestal wintergroen, waardoor u beschermd blijft tegen blikken van buren en voorbijgangers. Zo kunt u in alle rust van uw tuin genieten. Met vrienden, familie of gewoon alleen.

Een kant-en-klare coniferenhaag planten
Na het graven van de plantgeul kunt u de uitgegraven grond vermengen met een bodemverbeteraar.

Een kant-en-klare coniferenhaag planten

Een kant-en-klaarhaag is geen lastige klus. Ook beginnende tuiniers kunnen zich hier prima aan wagen. Een kant-en-klare coniferenhaag bestaat uit haagelementen die allen 1 meter breed zijn. De hoogte kiest u zelf. Deze haagelementen vormen na de aanplant samen een compacte, zichtdichte haag. De haagelementen groeien echter nog iets naar elkaar toe, dus houd daar wel rekening mee. Vooral hoge haagelementen kunnen behoorlijk zwaar zijn. Het planten van een kant-en-klare coniferenhaag kunt u dus het best samen met iemand doen. Om te beginnen graaft u een plantgeul over de gehele lengte waar de haag komt te staan.

De geul moet diep genoeg zijn voor de wortelkluiten van de haagplanten. Na het graven van de plantgeul kunt u de uitgegraven grond vermengen met een bodemverbeteraar. Ook raden wij aan om aanplantgrond te gebruiken: deze brengt u aan in de plantgeul zelf. Op de verpakking van de aanplantgrond kunt u vinden hoeveel van het product u per strekkende meter nodig hebt. Hierna kunt u de haagelementen in de grond zetten. Het beste is dat de ene persoon de geul dicht graaft terwijl de andere persoon zorgt dat het haagelement op zijn plek blijft staan. Zorg ervoor dat de haagelementen recht naast elkaar staan.

Kant-en-klare coniferenhaag verzorgen
Door snoei stimuleert u immers nieuwe vertakkingen. We raden aan een coniferenhaag op tijd te snoeien. Anders kan deze door de snelle groei snel te hoog of te breed worden.

Kant-en-klare coniferenhaag verzorgen

Een kant-en-klare coniferenhaag heeft dezelfde verzorging nodig als elke andere volwassen coniferenhaag. Wel is het zo dat een jonge coniferenhaag stukken meer verzorging nodig heeft. Deze periode van intensieve verzorging spaart u als het ware uit wanneer u een kant-en-klaarhaag koopt: deze is immers al helemaal volgroeid en heeft in de kwekerij alles gekregen wat hij nodig heeft. Dat scheelt u veel tijd. Als de haag eenmaal volwassen is, dient deze 1 à 2 maal per jaar te worden gesnoeid. Hoe formeler en strakker u de haag wilt zien, hoe vaker u hem zal moeten snoeien.

Door snoei stimuleert u immers nieuwe vertakkingen. We raden aan een coniferenhaag op tijd te snoeien. Anders kan deze door de snelle groei snel te hoog of te breed worden. Let wel op dat u niet al te rigoureus snoeit: coniferen lopen niet meer uit op het kale hout. Een uitzondering op deze regel is de taxus: deze kan wel nieuwe scheuten vormen nadat hij is blootgesteld aan radicale verjongingssnoei. Naast het snoeien dient u een kant-en-klare coniferenhaag jaarlijks te voorzien van een basisbemesting. Dit kunt u het beste in het voorjaar doen.

Indien nodig kunt u de haag in het vroege najaar nogmaals voorzien van een beetje organische mest. Ook kunt u een fijne laag compost rond de haag aanbrengen in het najaar of in de vroege winter. Dit beschermt uw coniferenhaag tegen extreme kou, hoewel we hier in Nederland niet heel vaak mee te maken krijgen. Daarnaast zijn verreweg de meeste coniferen zeer goed winterhard.

Een kant-en-klaarhaag kopen bij Haagplanten.net
Coniferen zijn slechts een kleine greep uit ons assortiment. Zo kunt u ook kiezen voor onder meer een kant-en-klare laurierhaag, ligusterhaag, haagbeukenhaag of beukenhaag.

Een kant-en-klaarhaag kopen bij Haagplanten.net

Wilt u een kant-en-klare coniferenhaag kopen? Dan bent u bij Haagplanten.net aan het juiste adres. Onze kant-en-klare haagplanten zijn sterk, gezond en vanaf onderaan goed vertakt. In de kwekerij doen onze deskundige en zeer ervaren kwekers er alles aan om de kant-en-klaarhaag alles te geven wat hij nodig heeft. Zo krijgt hij alle tijd en ruimte om op te groeien tot een krachtige coniferenhaag die weinig vatbaar is voor ziektes, plagen en veroudering. Mits de coniferenhaag goed wordt verzorgd kunt u hiervan nog een lange tijd genieten. Geeft u de voorkeur aan andere haagplanten? Bij ons kunt u diverse kant-en-klaarhagen kopen.

Coniferen zijn slechts een kleine greep uit ons assortiment. Zo kunt u ook kiezen voor onder meer een kant-en-klare laurierhaag, ligusterhaag, haagbeukenhaag of beukenhaag. De mogelijkheden zijn eindeloos. De juiste haagplant voor iedere tuinstijl vindt u hier. Heeft u nog vragen over onze haagplanten, of wenst u voor u een aankoop doet wat advies? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee, zodat er straks een schitterende haag in uw tuin prijkt!