Het bemesten van coniferen

Coniferen kopen
 Het bemesten van coniferen

Coniferen zijn nog steeds zeer populaire haagplanten in Nederlandse tuinen. Eigenlijk is deze bomensoort nooit echt helemaal verdwenen uit onze tuinen. Dat coniferen heel geliefde haagplanten zijn is ook helemaal niet zo vreemd: de bomen zijn immers oersterk en hebben een lange levensduur. Daarnaast is er altijd wel een conifeer te vinden die goed bij uw tuinstijl past. Een taxushaag heeft namelijk weer een geheel andere uitstraling dan een sierlijke haag van fijnspar en een thujahaag heeft ook hele andere eigenschappen dan een Californische cipreshaag. Wanneer u heeft gekozen voor een coniferenhaag wilt u deze vanzelfsprekend zo lang mogelijk mooi houden. Het op de juiste manier snoeien en verzorgen van uw coniferen helpt daar een handje bij. Ook het bemesten van coniferen is daarbij belangrijk. We geven u graag de nodige tips.

Taxus baccata
Populair
Taxus baccata
Taxus baccata
Vanaf
2,04
arrow-right
Thuja 'Brabant'
Populair
Thuja 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,16
arrow-right
Leylandii conifeer
Populair
Leylandii conifeer
Cupressocyparis leylandii
Vanaf
2,70
arrow-right
Gele Californische cipres 'Stardust'
Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust'
Vanaf
16,20
arrow-right

Waarom coniferen bemesten?

Het bemesten van een haag is eigenlijk niets meer dan het toevoegen van voedingsstoffen en mineralen aan de grond. Deze voedingsstoffen worden vervolgens door uw haag opgenomen, waardoor hij extra ondersteund wordt in zijn groei en algehele welzijn. Ook coniferen hebben zo nu en dan een stevige bemesting nodig. Zo voorkomt u dat uw mooie coniferenhaag bruine, verdorde plekken gaat vertonen of zich niet zo mooi meer herstelt na een snoeibeurt.

Waarom coniferen bemesten?

Wanneer kan ik mijn coniferenhaag het beste bemesten?

Heeft u al een coniferenhaag in de tuin staan en heeft zijn gebladerte een mooie, groene kleur? Dan sluit de bodem waarschijnlijk goed op zijn wensen aan en is het niet noodzakelijk om de planten te bemesten. Coniferen lopen echter een verhoogd risico op magnesiumgebrek. Dit uit zich in een verkleuring van het gebladerte. Vooral bij de middelste en de onderste takken is te zien dat de bladeren bij magnesiumtekort naar geel of bruin verkleuren. In ernstige gevallen zal het gebladerte helemaal afsterven. En omdat de meeste coniferen groenblijvende haagplanten zijn, is dat nu net precies wat u wilt voorkomen.

Een voordeel aan coniferen bemesten is dat het ook preventief werkt. U hoeft dus niet te wachten tot uw planten te weinig magnesium opnemen voordat u met meststoffen aan de slag gaat. Om die reden is het als u een coniferenhaag planten gaat aan te raden om tuinaarde, tuinturf of speciale aanplantgrond met de uitgegraven aarde te mengen. Tuinturf verhoogt de zuurgraad in de grond en maakt de bodemstructuur wat luchtiger, waardoor het vooral voor zwaardere grond een pre is. Aanplantgrond is erop gericht dat de planten direct na het planten voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen en dus een goede start krijgen.

Bij een al geplante coniferenhaag raden we aan om rond het snoeien te bemesten. Meststoffen zorgen er namelijk voor dat de planten nieuwe scheuten gaan aanmaken, wat voor het herstel na een snoeibeurt ideaal is. De meeste soorten plantenmest worden geleverd in korrelvorm. Deze kunt u het beste dicht bij de wortels van de haag strooien en voorzichtig inharken. Meteen na het strooien van mestkorrels water geven helpt de stoffen op te lossen in de grond, waardoor de planten ze eenvoudiger op kunnen nemen. Bemest bij voorkeur in de loop van het voorjaar en rond het einde van de zomer. Om vorstschade te voorkomen kunt u beter niet na september bemesten.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer kan ik mijn coniferenhaag het beste bemesten?

Waarmee bemest ik mijn coniferen?

Sommige mensen wisselen deze twee meststoffen met elkaar af. Ze hebben namelijk allebei zo hun voor- en nadelen. Het is een fabeltje dat kunstmest slecht zou zijn voor planten. Wel is het verstandig om niet alleen maar kunstmest te gebruiken. Organische mest is namelijk beter voor het milieu. Organische meststoffen, zoals een koemestkorrel, geven hun voedingsstoffen langzaam vrij en zorgen er daarom over langere tijd voor dat uw coniferenhaag voldoende voeding krijgt. Daarnaast verbeteren organische meststoffen het bodemleven, waar al uw tuinplanten wat aan hebben. Ook is er meststof te koop die speciaal is ontwikkeld om hagen mee te bemesten. Haagplanten staan namelijk vrij dicht op elkaar en onttrekken zo extra veel voedingsstoffen en mineralen aan de grond. De samenstelling van hagen meststof is daarop aangepast en is dus ook anders dan die van standaard organische meststof of kunstmest. U kunt natuurlijk ook kiezen voor speciale coniferenmest. Deze bevat eigenlijk alles wat uw taxushaag of coniferenhaag nodig heeft. Wel zo handig!

Volg altijd de instructies die bij de meststoffen die u gebruikt geleverd worden. Hoewel er wel enkele algemene tips zijn, zoals de stoffen zo dicht mogelijk bij de wortels met de grond mengen, bestaan er soms grote verschillen tussen hoe de verschillende meststoffen aangebracht moeten worden. Geef ook nooit meer mest dan de instructies aangeven. Coniferen zullen niet snel overbemest raken, maar als dat wel gebeurt, kunnen delen van de planten verbranden omdat ze hun overmatig geconsumeerde voedingsstoffen nergens kwijt kunnen. Dit kan de wortels aantasten en in dat geval is er niets meer aan de schade te doen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Waarmee bemest ik mijn coniferen?

Hoe ga ik te werk?

Het bemesten van een coniferenhaag is eigenlijk vrij simpel. Lees altijd eerst goed op de verpakking wat de juiste dosering is voor uw haag of solitair geplante coniferen. Verdeel de meststof vervolgens over de gehele lengte van uw haag. Maakt u gebruik van meststof in de vorm van korrels? Strooi deze dan ook in de haag. Wanneer u de meststof goed heeft verdeeld, kunt u beginnen met het lichtjes harken van de grond. Zo harkt u de meststof goed in de grond en bevordert u de opname ervan.

Overige tips voor het bemesten van coniferen

Kijk goed naar uw coniferen en naar wat de grond in uw tuin mogelijk nodig heeft. Coniferen kunnen soms bruin verkleuren als er sprake is van een magnesiumtekort in de grond. Door speciale coniferenmest te gebruiken voorkomt u dit: deze meststof bevat ook voldoende magnesium. Ook kunt u ervoor kiezen om magnesium apart te geven naast de basisbemesting. Dit is verkrijgbaar bij tuincentra of in online winkels.

Staan uw coniferen in een zandgrond? Dan is het raadzaam om de haag niet in één keer te bemesten, maar uw haag steeds te voorzien van kleine beetjes meststof. Dit doet u het beste in de periode van april tot september. Zo voorkomt u dat de voedingsstoffen en mineralen worden weggespoeld door de regen. Een wat lichtere zandgrond is daar namelijk erg gevoelig voor. Als u deze tips opvolgt en uw coniferenhaag op de juiste manier bemest, kunt u een leven lang genieten van deze fantastische bomen!

loader
Laden...